Onze redactie stelt graag de leukste top lijstjes voor jullie samen . Zo kan je altijd weer nieuwe musea ontdekken, via het onderwerp van jouw keus. Er komen elke week nieuwe lijstjes bij en sommige worden bijgewerkt. Hierdoor is er altijd wat leuks te lezen en te zien. Is er een lijstje dat jij graag terug wil zien? Mail dan naar ons en wie weet staat jouw lijstje er binnenkort tussen!


 

Top 50 musea van Nederland

Dit lijstje wordt regelmatig bijgewerkt, om zo alle top musea van Nederland in het zonnetje te zetten!

Top 10 video’s

MuseumTV maakt vele video’s die allemaal leuk zijn om te kijken, maar sommigen zijn extra bijzonder, interessant of speciaal en die delen we graag met jullie.

Overzicht toegankelijke musea

Kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn vinden wij, helaas is dat nog niet overal het geval. In deze lijst bieden we daarom een overzicht van een aantal musea in Nederland die mooie projecten hebben lopen, aan het ontwikkelen zijn of uitgebreide faciliteiten bieden om een museum belevenis voor zoveel mogelijk individuen mogelijk te maken. Dit is slechts een kort overzicht en bevat bij lange na niet alle initiatieven die door musea over het hele land worden aangeboden voor een toegankelijker en inclusief museumbeleid. Deze lijst staat open voor verbeteringen, suggesties en aanvullingen waar nodig.

Top 10 ambachtelijke musea 

Ambachten speelden lange tijd een grote rol in het dagelijks leven van mensen, dit verdwijnt steeds meer. In deze musea staan allerlei verschillende ambachten centraal!

Top 3 bakkerij musea 

Vind hier een Bakkerij Museum bij jou in de buurt!

Top 10 erfgoed

Nederland barst van het cultureel erfgoed. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Kies een leuk dagje uit met behulp van deze prachtige lijst!

Top 10 online museum alternatieven

Musea hebben het moeilijk in 2020, maar ze zitten niet stil! Hier staan bijzondere alternatieven tussen voor als het moeilijk of niet mogelijk is om naar het museum te gaan.

Musea met online alternatieven voor Moederdag 

Ook in mei 2021 zijn de musea nog niet geopend. Vermaak je online met deze nieuwe lijst musea die online alternatieven hebben bedacht voor het echte museumbezoek.

Top 5 herfstmusea

Sommige musea passen goed bij bepaalde seizoenen. Zo is er hier een herfstlijstje met musea die extra leuk zijn om te bezoeken in deze regenachtige, doch mooie, maanden.

Top 10 kastelen

Ga er deze lente op uit en verken de prachtige Nederlandse kastelen met minstens even mooie tuinen.

Top 10 (museum)kerken

Nederland heeft prachtige kerken, maar hoewel je in het buitenland eraan denkt om kerken te bezoeken, vergeet je dat weleens in Nederland. Hierbij een lijstje van must-see kerken die het bezoeken zeker waard zijn! (wees gewaarschuwd, het zijn er meer dan 10)

Top 5 langsloopmusea 

Musea zijn niet alleen leuk van binnen, maar ook van buiten! Nu de deuren gesloten zijn is er des te meer reden om een keertje langs deze gave musea te lopen.

Top 10 leuke musea voor kinderen

Niet alle musea zijn geschikt om kinderen mee naartoe te nemen en te vermaken, maar deze wel!

Top 5 moderne kunst musea

Een rijtje vol met musea die het beste van de moderne kunst laten zien, en wie wil dat nou niet zien?

Top 5 monument-naar-museum musea

Soms zit er meer achter een museum dan je denkt. In deze lijst hebben we een paar bijzondere monumenten uitgelicht die uiteindelijk als museum te bezoeken zijn.

Top 5 musea met bijzondere restaurants

Bekijk alvast welk museum je moet bezoeken voor een heerlijk drankje of taartje na het bezoek!

Top 5 musea met online kinder activiteiten

MuseumTV heeft een lijst samengesteld van vijf museumwebsites die leuk zijn om samen met kinderen (4 t/m 12 jaar) te bekijken. Zo kan iedereen zich thuis alsnog cultureel verantwoord vermaken!

Top 5 musea met kunst gemaakt door vrouwen 

In de kunstgeschiedenis staan mannelijke kunstenaars centraal. Deze musea proberen meer aandacht aan vrouwelijke kunstenaars te besteden.

Top 10 musea over WOII

We staan ieder jaar op 4 mei stil bij al het oorlogsgeweld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we de vrijheid. Deze lijst bestaat uit musea die in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog.

Top 5 musea waar christendom centraal staat 

Vind jij het christendom erg interessant? Of weet je er juist erg weinig van? In deze lijst van musea vind je ongetwijfeld een museum wat je kennis zal gaan verbreden!

Top 5 museumpodcasts deel I

Waarom zou je naar het museum gaan, als je ook het museum in huis kan halen? Deze musea hebben allen een fantastische podcast(serie) gemaakt, die de moeite waard is om naar te luisteren. Of het nu gaat over de collectie, brieven geschreven door schilders of zelfs de stijgende zeespiegel. Er is voor ieder wat wils!

Top 5 museumpodcasts deel II

Na deel I waren er nog steeds ontzettend veel gave podcasts van musea, waardoor we hebben besloten een tweede deel uit te brengen. Luister thuis naar de meest interessante verhalen, kom achter bijzondere weetjes en leef je helemaal in, in de wereld van musea.

Top 5 museumwinkels

Waar koop je de leukste museum souvenirs? Wij weten het en jij kan het hier vinden!

Top 5 muziekmusea 

Wil je meer dan alleen kijken in een museum? In deze musea gewijd aan muziek kun je ook luisteren naar de museumstukken!

Top 10 natuurmusea 

Heb je zin in een atypisch museumbezoek? Botanische tuinen en musea die over natuur gaan zijn enorm interessant. Met deze lijst vind jij jouw nieuwe favoriete natuurmuseum!

Top 5 openlucht musea

Wil je niet alleen rondlopen in een overdekte ruimte? Deze top 5 biedt een andere museumervaring!

Top 5 (online) museum collecties

Deze 5 musea hebben hun collectie online staan en jij kan heerlijk genieten van de prachtige kunstwerken die ze te bieden hebben!

Top 5 plekken om Piet Mondriaan te leren kennen

Ben je ook fan van Piet Mondriaan? Wij hebben een overzicht gemaakt van alle plekken in Nederland waar je werk van hem kan zien en over zijn leven kan leren.

Top 12 provinciale musea

Welk museum bij jou in de buurt heeft een regionale functie? Ontdek alle musea hier!

Top 5 unieke musea

De meest bijzondere musea op een rijtje gezet.

Top 5 vernoemde musea

Waar komt de naam van sommige musea vandaan? In dit rijtje zijn ze vernoemd naar allerlei mensen met bijzondere verhalen, lees het nu zelf!

Top 10 video’s gemaakt tijdens de lockdown

Natuurlijk heeft het productieteam van MuseumTV niet stilgezeten tijdens de sluiting van de musea. Hier vind je een lijst met de leukste meest recente mini documentaires!

Top 10 watermusea 

Bezoek een van deze musea die met water te maken hebben.

Top 10 wetenschappelijke musea 

Heb je zin in een beetje diepgang op wetenschappelijk niveau? In deze wetenschappelijke musea kun je zelf experimenteren, leren en doen!

Top 5 speciale wintermusea

Tijdens de feestdagen is er niets leukers dan je te omringen met winterse pret. Deze musea hebben zich in de wintermaanden van 2020 compleet gehuld in de kerstsferen.

Top 10 stadsmusea 

Dagje uit? Bezoek een van deze stadsmusea!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum