Hoe kan je nog cultuur snuiven als musea de deuren moeten sluiten? Dat is de vraag die deze redactie zich stelde. Hoewel de deuren van de musea gelukkig weer snel open mochten, zijn de digitale alternatieven nog steeds te bewonderen. Naast alle geweldige filmpjes op MuseumTV.nl zijn er genoeg musea geweest die hun creativiteit op de loop lieten toen fysiek bezoek niet meer mogelijk was. We hebben de 10 leukste, culturele en creatieve alternatieven op een rijtje gezet en deze lijst voor de cultuurliefhebber gemaakt. Zodat jullie toch nog wat kunst en cultuur kunnen meekrijgen, ook als je thuis achter je bureau zit.


 

1. Limburgs Museum

Het Limburgs Museum is een cultuurhistorisch museum te vinden in de Limburgse stad Venlo. De collectie van het museum is erg gevarieerd, met zowel vaste als wisselende tentoonstellingen over allerlei onderwerpen. Zoals het museum zelf op hun website zegt: “Limburgs museum dicht, limburgsmuseum.nl open!” Ontdek wat er te vinden valt onder #huiskamermuseum, bekijk creatieve opdrachten waar kinderen thuis mee aan de slag kunnen of bezoek de virtuele tour. Een digitaal aanbod dat zo uiteenlopend is, dat dit museum de eerste plaats van deze lijst heeft verkregen.

2. Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum is dé plek om meer te leren over de kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant. Nu het niet mogelijk is het museum fysiek te bezoeken, biedt de site genoeg om te ontdekken. Het museum doet haar uiterste best de bezoeker vanuit huis te kunnen inspireren. Dit doen ze onder andere met een virtuele tour, een audiotour ingesproken door Ome Willem en een project om directeur te worden van je eigen mini-museum. Thuis stilzitten komt er niet bij kijken!

3. Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum Online is het initiatief van het Van Abbemuseum, dat in het teken staat van moderne en hedendaagse kunst. Het museum prikkelt de verbeeldingskracht van de bezoeker met hun digitale alternatieven nu het museum even gesloten is. Een 360-graden tour beleven of creatieve opdrachten voor jong en oud uitvoeren? Voor wie nieuwsgierig is, kan het allemaal op hun website.

4. Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft iets heel bijzonders bedacht, waarbij de liefhebber thuis niet stil hoeft te zitten. Op hun site heeft het museum een aantal webexposities beschikbaar gesteld, waar de bezoeker de ogen uitkijkt. Deze digitale exposities gaan diep in op uiteenlopende onderwerpen en fotoseries. Leer over oude portretten, nieuwe restauraties en bijzondere ontdekkingen. Hier kan het!

5. Stedelijk Museum Alkmaar 

Het thuismuseum van het Stedelijk Museum Alkmaar heeft van alles te bieden. Het museum biedt van alles om te bekijken én om te doen! Altijd al willen weten hoe het er aan de schermen aan toegaat bij een museum? In een serie vlogs neemt het museum je mee op een backstage tour en leer je alles over de gang van zaken. Daarnaast is er ook van alles te doen, zoals teken- en schoolopdrachten. Voor ieder wat wils!

6. Het Mauritshuis

De collectie van het Mauritshuis staat wereldwijd bekend om zijn unieke verzameling schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw. Het Mauritshuis is een relatief klein museum met een verzameling van in totaal 800 schilderijen. In het unieke interieur komen deze meesterwerken tot hun recht, maar nu je ze niet in fysiek kan bezoeken heeft het Mauritshuis iets bedacht: Mauritshuis at Home. Volg via een livestream digitaal een rondleiding langs hun hoogtepunten, ga zelf aan de slag met de beeldende technieken van de oude meesters tijdens de online workshops of luister, leer en doe mee aan alle dingen die ze op hun site aanbieden. Genoeg om vanuit huis te doen!

7. Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum wil een plek zijn waar een zo breed mogelijk publiek geïnspireerd raakt om op een andere manier naar de kunst en geschiedenis te kijken en nu kan dat ook online. Vanuit hun collectie hebben ze een mini tentoonstelling op hun site gecreëerd. Daarnaast vertelt conservator Liesbeth van Noortwijk ook over haar favoriete kunstwerken vanaf de keukentafel. Hierdoor is er wat voor het oog en oor via hun thuismuseum.

8. Kunsthal Rotterdam

De Kunsthal laat normaal contrastrijke en spraakmakende tentoonstellingen zien. Er zijn altijd meerdere tentoonstellingen tegelijkertijd te bezoeken met bijpassende activiteiten. De Kunsthal Rotterdam is anders dan andere musea, omdat ze geen eigen collectie hebben, maar dat is juist hun kracht. Hierdoor hebben ze de ruimte voor creatieve invullingen en dat hebben ze ook nu voor elkaar. Zo zijn er verschillende masterklassen te volgen en hebben ze soms live evenementen. Alles om de cultuurliefhebber iets bij te brengen. Kijk vooral op hun site en zie wat er voor jong en oud te beleven is!

tickets kunsthal Rotterdam, exterieur Kunsthal, Rotterdam, museum, MuseumTV, Kunsthal Rotterdam

9. Kasteel Amerongen

Het museum dat nu in Kasteel Amerongen huist, heeft het interieur gehouden zoals het was. Hierdoor huist het kasteel een grote schat aan geschiedenis. Verder heeft het kasteel een ontzettend grote kasteeltuin die ze weer in ere proberen te herstellen. Om al dit moois niet te hoeven missen is het kasteel actief geworden op Instagram waar ze eens in de zoveel tijd online live rondleidingen geven. Zeker het volgen waard!

kasteel amerongen

10. Eye Filmmuseum

Het filmmuseum beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres: van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. De oudste film dateert uit 1896. EYE richt de blik echter niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actuele ontwikkelingen in de filmwereld op de voet met nieuwe aankopen, programma’s en debatten. Naast films bevat de collectie 95.000 foto’s die zijn gemaakt op de filmset. Nu we niet naar het museum kunnen gaan zetten ze films, debatten, essays en nog veel meer op hun site. Hierdoor hoef je de geschiedenis van de film niet te missen en kan je zelf op onderzoek gaan via hun site.

eye museum, eye amsterdam, eye filmmuseum, filmmuseum eye, eye filmmuseum, amsterdam, museum, museumtv

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.