De musea zijn weer geopend! Sinds gisterochtend mogen alle culturele instellingen weer hun deuren openen, op voorwaarde dat bezoekers zich in een tijdslot inschrijven en zich aan de coronamaatregelen houden. Bezoek dus vooral nu een museum! Het tijdslot is zo berekend dat je enorm veel ruimte heb om alles in alle rust te bekijken. De redactie van MuseumTV heeft een overzicht samengesteld van de mooiste stadsmusea. Dit zijn musea gewijd aan een stad waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en cultuur van de stad. Bezoek naast deze toplijst ook museum2go.nl om jouw complete culturele dagje uit te plannen! 

1. Voerman Stadsmuseum Hattem

Geschiedenis, schilderkunst en archeologie komen samen in Voerman Stadsmuseum in Hattem. De Voermannen spelen een grote rol in dit museum, maar daarnaast krijgen andere schilders die Hattem hebben vastgelegd ook plek in het museum. Dat dit Hanzestadje een enorm rijke geschiedenis heeft, is goed terug te zien aan alle historische gebouwen en stadswal die nog overeind staan. Kortom, de stad en dit museum zijn zeker een bezoek waard!

2. Stadsmuseum Groenlo 

Nog een stad met een rijke historie is Grol, tegenwoordig bekend als Groenlo. In de 16e en 17e eeuw kreeg de plaats een sterke vesting. Tijdens de 80-jarige oorlog werd de stad belegerd en dat heeft zijn sporen nagelaten. Deze oorlog krijgt veel aandacht in het Stadsmuseum Groenlo. Daarnaast zijn er een nagebouwde woonkamer, wapenkamer, prentenkamer en archeologiekamer te vinden.

3. Stedelijk Museum Kampen

Net als Hattem is Kampen een voormalige Hanzestad. Met het museum in de stad, de stad in het museum als uitgangspunt vertelt de vaste opstelling vele verhalen over het heden, verleden én toekomst van de stad. De vaste collectie van het Stedelijk Museum Kampen bestaat uit vier hoofdonderwerpen: water, religie, rechtspraak en Huis van Oranje. Dompel je voor even onder in de geschiedenis van deze prachtige stad!

4. Stedelijk Museum Schiedam

In 2019 won dit museum de Bankgiro Loterij Museumprijs vanwege hun klantvriendelijkheid. De kunst die er te zien valt, is daarnaast erg de moeite waard om te bekijken. Zo beschikt het museum o.a. over veel kunstwerken uit de CoBrA-beweging, met kunstwerken van o.a. Karel Appel. Er is ook veel aandacht voor de cultuur van Schiedammers, zo hangt er werk van Schiedamse kunstenaars en was er vorig jaar aandacht voor de uitwisseling tussen het voormalige Ottomaanse Rijk en Schiedam.

5. Zandvoorts Museum

Het Zandvoorts Museum is leuk voor jong en oud. Er wordt veel schilderkunst tentoongesteld met Zandvoort, de zee en duinen als onderwerp. Ook voor het WK zandsculpturen of Formule 1 is veel aandacht. Samen met een gids kun je wandelingen door de badplaats maken. Voor kinderen is er veel leuks te doen op de zolder van het museum!

6. Stedelijk Museum Meppel

Stedelijk Museum Meppel stelt werk van regionale moderne en hedendaagse kunstenaars tentoon. Het is gevestigd in het voormalige gemeentehuis, vandaar dat de oude naam van het museum dan ook Kunsthuis Secretarie was. Het Stedelijk Museum Meppel heeft een zaal gewijd aan kunstenares Stien Eelsingh. Zij beeldde op een expressionistische manier bewoners van het nabijgelegen dorp Staphorst af.

Stedelijk Museum Meppel

7. Stadsmuseum Almelo

In Stadsmuseum Almelo wordt je aan de hand van zeven thema’s meegenomen door de geschiedenis van de stad. Geologische en archeologische voorwerpen, schilderijen van Almelo, de collectie van het museum laat je kennismaken van Almelo.

foyer Stadsmuseum Almelo, Almelo, museum Almelo, museum, MuseumTV, Almelo

8. Stedelijk Museum Breda 

Deze Oranjestad of Nassaustad heeft een bijzondere band met het koningshuis. Dit heeft Breda getekend. Tegenwoordig is het een bloeiende en veelzijdige stad. Het Stedelijk Museum Breda beheert de collectie van de stad en er zijn verschillende deelcollecties rondom religie, het leger en de industrie. Vanuit het museum zijn diverse wandelingen en rondleidingen te volgen. Het museum bevindt zich in het Oudemannenhuis. Benieuwd naar wat dit precies inhoudt en wat er nog meer Stedelijk Museum Breda te zien is? Klik op de foto!

Stedelijk Museum, Museum, MuseumTV

9. Stadsmuseum Woerden

In het westen van de provincie Utrecht ligt het stadje Woerden. Het heeft een prachtige vesting en er zijn veel historische bouwwerken te vinden. Stadsmuseum Woerden bevindt zich in het oude Raadhuis. In het museum worden objecten met betrekking tot lokale kunst en geschiedenis geëxposeerd. Een deel van het museum is gewijd aan Romeinse voorwerpen die in de bodem van Woerden gevonden zijn. Er is veel werk te zien van Leo Gestel, een Woerdense kunstenaar en tijdgenoot van Piet Mondriaan.

stadsmuseum woerden raadhuis gebouw 16e eeuw

10. Stadsmuseum Doetinchem

Ben je toevallig in de Achterhoek? Dan is Stadsmuseum Doetinchem zeker de moeite waard om te bezoeken! De collectie omvat onder andere historische voorwerpen, archeologische vondsten, kaarten, maquettes en schilderijen. Er zijn ook verschillende themakamers ingericht waar je even terug in de tijd kan gaan.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.