De lente is inmiddels al een tijdje geleden begonnen, echter waren nog niet alle bomen en planten tot bloei gekomen. Het mooie lenteweer lijkt er nu dan toch echt aan te komen, des te meer reden om te genieten van de natuur! Ook bij de dieren zorgt de lente voor een opgewekte tijd na de winter. De redactie van MuseumTV heeft een lijst van natuurmusea samengesteld. Ben je geïnteresseerd in flora en fauna? Dan zit hier vast iets interessants tussen voor jou! 

1. Museum Natura Docet Wonderryck Twente |Denekamp

Natura Docet Wonderryck Twente is het oudste natuurhistorische museum van Nederland! In dit museum is voor jong en oud van alles te ontdekken over de natuur. Het museum bestaat uit twaalf zalen en een grote parktuin waar het verhaal over verrassingen in de natuur wordt verteld. Durf er dieper op in te gaan en vraag jezelf af; waarom is dit zo? Waarom gebeurt dit? Wanneer je een echte natuurfanaat bent, of er juist nog niet zoveel van afweet, bij Museum Natura Docet Wonderryck ben je aan het juiste adres!

2. Hortus Botanicus | Leiden

Waar vind je een grote hoeveelheid bijzondere planten, bloemen en kruiden bij elkaar? In de botanische tuinen! Zo ook bij Hortus Botanicus in Leiden. Deze tuin is een van de oudste nog bestaande botanische tuinen van Nederland en West-Europa. Het dateert uit 1590! Door de jaren heen heeft Hortus Botanicus Leiden zijn collectie enorm uitgebreid. Tegenwoordig bestaat de tuin dan ook uit verschillende onderdelen. Van de Voortuin, waarmee het allemaal begon, tot de Wintertuin, de Von Siebold Gedenktuin, de Oranjerie, de systeemtuin en een tropisch kassencomplex.

Hortus Botanicus Leiden

3. Nationaal Bomenmuseum Gimborn | Doorn

Het Nationaal Bomenmuseum Gimborn beschikt over een wereldberoemde collectie bomen, struiken en andere planten uit alle hoeken van onze aardbol. Het museum probeert deze planten voor de toekomst te bewaren, niet alleen voor bezoekers maar ook voor de wetenschap. De collectie van dit arboretum is uniek en heeft dan ook al vele prijzen gewonnen! Heb je wel zin in een mooie wandeling? In het bomenmuseum zijn uitgestippelde routes die variëren van 30 tot 90 minuten.

Nationaal Bomenmuseum Gimborn

4. Botanische Tuinen | Utrecht

Als je toch in de buurt bent van het bomenmuseum, zijn de Botanische Tuinen in Utrecht maar een klein uitstapje! Dit gebied van 9 hectaren hoort bij de Universiteit Utrecht en ligt op het Utrecht Science Park de Uithof. De belangrijkste functie van de tuin is het ondersteunen van het onderwijs en onderzoek. De tuin is gevestigd op Fort Hoofddijk, onderdeel van de Nederlandse Waterlinie. Kortom, deze brede collectie aan planten, kruiden en bloemen is niet alleen mooi maar ligt ook nog eens op een bijzondere locatie!

5. Natuurcentrum Ameland | Nes

In het Natuurcentrum Ameland maak je kennis met de natuur en de natuurlijke processen op en rond Ameland. Het waddengebied is een bijzonder natuurverschijnsel en krijgt dan ook veel aandacht in dit natuurcentrum. In een 360° Wadden Experience wordt je meegenomen in een rondvlucht over het Wad! Verder kun je van alles te weten komen over de dieren die op en rond Ameland en in de Waddenzee leven.

Natuurcentrum Ameland
6. Trompenburg Tuinen en Arboretum | Rotterdam 

Een echte groene oase middenin hartje Rotterdam! Bij Trompenburg Tuinen en Arboretum is een grote collectie aan bomen te vinden. De rest van de collectie bestaat voornamelijk uit cactussen, vetplanten en rododendrons. Omdat musea op dit moment helaas zijn gesloten heeft Trompenburgh een online workshop tuinontwerp georganiseerd! Klik hier voor meer informatie.


7. Natuurhistorisch Museum | Maastricht

Leer over de 400 miljoen jaar natuurgeschiedenis van Limburg in Natuurhistorisch Museum Maastricht! Het museum is vooral bekend vanwege de voor Nederland unieke collectie Krijtfossielen, waaronder diverse Mosasaurussen, Prognathodons en Hadrosaurussen. Met een collectie van maar liefst een half miljoen(!) objecten, hoef je je bij Natuurhistorisch Museum Maastricht natuurlijk nooit te vervelen.

8. Natuurmuseum Holterberg | Holten

Natuurmuseum Holterberg beschikt over een schitterende collectie van meer dan 1000 dieren waarbij alle zoogdieren die in Europa leven, zijn vertegenwoordigd. Aan de hand van een aantal diorama’s en modelopstellingen van de dieren en hun omgeving, wordt de bezoeker meegevoerd van de Sallandse Heuvelrug naar de Wadden, de Veluwe en zelfs naar de Zwitserse Alpen. Bij Natuurmuseum Holterberg is ook genoeg te doen voor kinderen in het bos van Daantje Das, een speel, leer en doe bos.


9. Natuurmuseum Brabant | Tilburg

Het doel van Natuurmuseum Brabant is om mensen in contact te laten komen met de pracht die de natuur te bieden heeft. De verzameling van het museum bestaat uit tienduizenden voorwerpen en is bedoeld om meer waardering bij mensen te creëren voor de natuur. Er zijn dieren op sterk water, opgezette dieren, (mineraal) stenen, fossielen, gedroogde planten en oudheidkundige objecten.

Natuurmuseum Brabant

 10. De Botanische Tuinen De Kruidhof | Buitenpost

De Botanische Tuinen De Kruidhof is Europa’s grootste botanische kruidentuin! De tuinen bestaan onder andere uit een Kloostertuin, een Meditatietuin, een Heemtuin en een Verfplantentuin te vinden. Wanneer je de Kruidhof bezoekt, heb je ook toegang tot het IJstijdenmuseum. In dit museum ontdek je hoe onze voorvaderen leefden.

De Botanische Tuinen De Kruidhof

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.