Op 7 maart 1872 werd Piet Mondriaan geboren in Amersfoort. Hij is één van de grootste moderne kunstenaars ter wereld en één van de oprichters van kunstbeweging De Stijl. Mondriaan liet zich inspireren door zijn voorgangers en ging steeds meer opzoek naar abstractie. Het was zijn doel om de meest perfecte compositie te maken. Dit deed hij door het gebruik van rechte lijnen, wit, zwart en de drie primaire kleuren, rood, geel en blauw. Zo’n bijzonder persoon in de Nederlandse kunstgeschiedenis moet gevierd worden! Daarom heeft MuseumTV een top lijst gemaakt van plekken in Nederland waar je zijn werk kan bewonderen.

1. Piet Mondriaan huis | Amersfoort

In het geboortehuis van Mondriaan is tegenwoordig een museum aan zijn leven gewijd. In dit museum zijn vroege werken van hem te zien, maar er zijn ook interactieve voorstellingen te zien. Daarnaast zijn er workshops over hoe je zelf net zulke leuke en abstracte werken kan maken als Mondriaan. In het museum is zelfs het atelier waarin hij in Parijs werkte nagebootst. Voor een goed overzicht van het leven van Mondriaan, moet je bij het Piet Mondriaanhuis in Amersfoort zijn!

2. Kunstmuseum | Den Haag

Het kunstmuseum in Den Haag is één van de grootste kunstmusea van Europa. Je kan er werken vinden van vele grote namen, zoals Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Karel Appel, maar natuurlijk ook van Piet Mondriaan. Van zijn werk heeft het museum een ontzettend grote collectie, dus er is altijd wel wat van hem te zien! Mondriaans leven en artistieke ontwikkeling naar abstracte kunst is goed te ervaren in dit veelzijdige museum.

3. Villa Mondriaan | Winterswijk

Op zijn achtste verhuisde Mondriaan met zijn familie naar Winterswijk. Hij woonde tot en met zijn twintigste in deze mooie villa in de Achterhoek. Hier, de plek waar Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen ontdekte, is nu een museum te vinden dat vele werken uit zijn jongere jaren tentoonstelt. Naast deze vaste collectie, laat het museum ook wisseltentoonstellingen zien van Mondriaans tijdgenoten en kunstenaars die door hem geïnspireerd zijn.

4. Centraal Museum | Utrecht

In het Centraal Museum in Utrecht zijn meerdere connecties met Piet Mondriaan te vinden. Het museum heeft verschillende bekende werken van de schilder zelf in hun tentoonstellingen hangen. Daarnaast bezit het ook over de grootste collectie Rietveld-werken ter wereld! Rietveld maakte deel uit van De Stijl, de kunstbeweging die Mondriaan samen met Theo van Doesburg heeft opgericht in 1917. Kortom, in het Centraal Museum is naast werk van Mondriaan ook veel werk van zijn tijdgenoot te zien.

5. Stedelijk Museum | Amsterdam

Het Stedelijk Museum in Amsterdam beschikt over de grootste collectie aan moderne kunst in heel Nederland! Het museum zorgt er doorgaans voor dat klassiek en modern harmonieus samenwerken. Dit komt terug in de tentoonstellingen, maar ook in de architectuur. Dit maakt het ook een erg mooie plek om Mondriaan tentoon te stellen. Hij begon met klassieke werken en ging later steeds meer moderne kunst te maken tot dat hij zijn manier van schilderen gevonden had. Tot slot, is er in dit museum werk van de Russische suprematist Kazimir Malevitsj te zien, een belangrijke tijdgenoot van Mondriaan.