Vorig jaar stond er groots op het programma om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het zou in het teken staan van 75 jaar vrijheid. Wegens corona kon dit slechts kleinschalig of op gepaste afstand doorgaan. Toch blijft er ook dit jaar enorm veel aandacht voor de gruwelen van deze oorlog en is het belangrijk om dit als samenleving te blijven herdenken. Jaarlijks herdenken wij alle slachtoffers op 4 mei tijdens de Dodenherdenking en vieren we de vrijheid op 5 mei. Steeds meer mensen die de oorlog meegemaakt hebben, komen te overleiden. Aan hun verhalen wordt in onderstaande musea aandacht besteed. Kom zelf meer te weten over de Tweede Wereldoorlog en ontdek misschien wel nieuwe perspectieven. 

1. Anne Frank Huis | Amsterdam

Je hebt ongetwijfeld al eens van Anne Frank gehoord. Zij is een van de gezichten van de Joodse mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord of gevangen gezet zijn. Anne, geboren in 1929 in Duitsland, woonde gedurende de oorlog in Amsterdam en was met haar familie genoodzaakt onder te duiken. Tijdens deze periode schreef Anne in haar dagboek. Dit boek is na de oorlog uitgebracht en dat maakte haar wereldberoemd. In het Anne Frank Huis in Amsterdam kun je een kijkje nemen in het Achterhuis, de plek waar Anne met haar familie ondergedoken zat.

2. Kazemattenmuseum | Kornwerderzand 

De kazematten bij Kornwerderzand in Friesland kennen een unieke geschiedenis. Het was namelijk de enige plek in West-Europa waar de Blitzkrieg vastliep. Dit bijzondere verhaal wordt verteld in het museum, gevestigd in verschillende kazematten. Het gaat van de bouw van de afsluitdijk tot de Koude Oorlog. Het draait er voornamelijk om de periode in mei 1940 toen de manschappen op deze plek stand hielden. Na 1942 werden de bunkers onderdeel van de Atlantikwall. Kom meer te weten over de bijzondere geschiedenis en ervaar zelf wat zich tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland heeft afgespeeld in Kornwerderzand.

3. Indisch Herinneringscentrum | Den Haag

Door het koloniale verleden zijn Nederland en Indonesië onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het ligt gevoelig, maar des te belangijker dat we er aandacht aan besteden en er veel van af weten. In het Indische Herinnerginscentrum wordt stil gestaan bij de geschiedenis van Nederlands-Indië. De focus van het centrum ligt deels bij de Tweede Wereldoorlog. Het initiatief Indië in de Oorlog geeft je toegang tot het erfgoed dat hiermee te maken heeft. Zo kun je via hun vele webexposities vanuit huis meer te weten komen over de verzetsstrijders afkomstig uit Nederlands-Indië, die vaak onderbelicht zijn in de Nederlandse geschiedenis.

Indisch Herinneringscentrum

4. Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel mensen naar een concentratiekamp gestuurd. Kamp Westerbork staat voornamelijk bekend als een doorgangskamp, een plaats waar gevangenen tijdelijk verbleven voordat ze naar andere concentratie- en vernietigingskampen werden geporteerd. In Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden de verhalen van de mensen die in het kamp verbleven, verteld. Zo krijgen de aantallen overledenen een gezicht.

5. Bevrijdingsmuseum Zeeland | Nieuwdorp

In Zeeland is de Slag om de Schelde een belangrijk onderdeel van de Tweede Wereldoorlog. De uitkomst van deze operatie was beslissend voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. De slag was daarnaast ook nog eens de langste en meest heftige veldslag in Nederland. Bij Bevrijdingsmuseum Zeeland kun je de Slag om de Schelde levensecht meemaken. Daarnaast draait het bij dit museum niet om de objecten zelf, maar om de verhalen van de mensen die de geschiedenis van Zeeland tekenen.

6. Fries Verzetsmuseum | Leeuwarden

In het Fries Verzetsmuseum is te zien hoe de provincie de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd. Friesland, samen met de andere noordelijke provincies, werd pas zeven maanden later bevrijd. Gelukkig hebben de inwoners van de provincie zelf weinig last gehad van de hongerwinter die gaande was in 1944/45, want er was genoeg voedsel van het land beschikbaar. Friesland wilde de rest van het land gaan helpen en veel Friezen namen tijdelijk kinderen op in hun gezin, zodat deze konden onderduiken en genoeg te eten hadden. Ook in dit museum wordt ingezet op persoonlijke, meeslepende verhalen.

Fries Verzetsmuseum

7. Verzetsmuseum Amsterdam

Verzet plegen deed je niet zomaar. Hier moest goed over nagedacht worden en zat een hele organisatie achter. In het Verzetsmuseum Amsterdam wordt aandacht besteed aan alle grote namen binnen de Nederlandse verzetswereld in de Tweede Wereldoorlog. In Verzetsmuseum Junior wordt je meegenomen met Eva, Jan, Nelly en Henk. Zij hadden allemaal hun eigen rol in de oorlog en je komt te weten wat zij allemaal meegemaakt hebben. Waarom ging je in het verzet? En waarom niet?

8. Nationaal Onderduikmuseum | Aalten

Eén op de vijf inwoners van Aalten was tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderduiker. In het Nationaal Onderduikmuseum kun je meer te weten komen over alles wat er bij het onderduiken kwam kijken. Daarnaast ving de stad een hoop mensen op uit Scheveningen die moesten wijken voor de bouw van de Atlantikwall. Het museum beschikt over een Escaperoom waar je kunt ervaren hoe het is om te moeten vluchten. Enorm spannend dus!

9. Oorlogsmuseum Overloon

Bij het plaatsje Overloon vond in de Tweede Wereldoorlog het grootste tankgevecht op Nederlandse bodem plaats. Aan deze Slag bij Overloon is het Oorlogsmuseum gewijd. Het museum opende al in 1946. Tegenwoordig bestaat de collectie van het museum uit voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en een grote hoeveelheid historisch materiaal die je het hele verhaal van de Tweede Wereldoorlog vertellen. Heb je een fascinatie voor militaire voertuigen? Dan ben je bij Oorlogsmuseum Overloon aan het juiste adres!

10. Vrijheidsmuseum | Groesbeek

Sinds 5 mei 1945 leven we in Nederland in vrijheid. Dit is niet voor iedereen overal vanzelfsprekend. In het Vrijheidsmuseum in Groesbeek staat vrijheid centraal. Het gebouw zal vanaf een afstand al opvallen, het dak doet denken aan een parachute.  Dit is een subtiele verwijzing naar de dropping van duizenden Amerikaanse parachutisten, die op 17 september 1944 in Groesbeek op de landingsterreinen landden.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.