Nederland staat in het teken van water. Ons kleine landje heeft enorm veel te verdragen gehad door de gevolgen van de zee. We hebben een bijzonder waddengebied, een prachtige kustlijn en een aantal rivieren. Kortom, aan water ontkom je niet in Nederland. Gelukkig heeft het water ons ook veel gebracht. Ontdek de kracht van het water in een van deze tien musea waar water een grote rol speelt.

1. Nederlands Watermuseum | Arnhem

In geen ander museum is water zo erg aanwezig als in het Nederland Watermuseum in Arnhem. Het gaat over drinkwater, grondwater en de dijken. Het is een echt doe-museum en daarom erg leuk om met kinderen te bezoeken. Probeer zelf alle proefjes uit!

Nederlands Watermuseum

2. Noordelijk Scheepvaartmuseum | Groningen

Een groot deel van de Nederlandse geschiedenis staat in het teken van scheepvaart. De museumcollectie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum omvat een brede verzameling objecten met betrekking tot de Noord-Nederlandse scheepvaart- en scheepsbouwhistorie vanaf de middeleeuwen tot heden. Het museum gaat het binnenkort verder als Museum aan de A, waar de focus op de geschiedenis van de stad Groningen komt te liggen. Op dit moment is er een tentoonstelling van scheepsportretten te zien en tot in september kun je een bijzondere vaartocht door een vogelparadijs maken.

3. Zeeuws Maritiem muZEEum | Vlissingen

Zeeland groeide tijdens de Gouden Eeuw uit tot een welvarende provincie. De verhalen van zeehelden van vroeger en nu zijn ontzettend interessant, maar ook onvoorstelbaar. In Zeeuws Maritiem muZEEum wordt veel aandacht besteed aan Michiel de Ruyter, de VOC en de slavernij. Wil je echt diep in de Nederlandse geschiedenis duiken? Dit kan bij Zeeuws Maritiem muZEEum.

4. Museum Kaap Skil | Oudeschild

Museum Kaap Skil is een museum vol verhalen en avonturen. Het belicht het verleden van Texel als laad- en losplek voor schepen en het laat zien hoe Texel in de wereldzeeën functioneerde. Ga op onderzoek uit in dit (openlucht)museum.

5. Watersnoodmuseum | Ouwerkerk

Soms heeft het water, en dan vooral de zee, ook minder leuke kanten. In het Watersnoodmuseum wordt aandacht besteed aan de gevaren van water. Denk aan de Watersnoodramp van 1953. Deze ramp kostte het leven van 1836 mensen. Er is verder ook aandacht voor klimaatverandering. Door de inperking van de zeespiegelstijging zouden we een nieuwe watersnood kunnen voorkomen.

Watersnoodmuseum

6. Batavialand | Lelystad

Stap aan boord van de Batavia en wordt meegenomen op een tijdreis naar 1628, het moment dat het schip vanaf Texel richting Nederlands-Indië vertrok. Nog geen jaar later verging het schip voor de kust van Australië. Maak tijdens dit museumbezoek mee hoe het leven op een VOC-schip geweest moet zijn!

erfgoed batavialand

7. Fries Scheepvaartmuseum | Sneek

Naast het Noordelijk Scheepvaart Museum is er nog het Fries Scheepvaartmuseum. Dit museum staat in het teken van de duizenden Friezen die hebben meegevaren op verschillende VOC-schepen. Naast scheepvaart draait het in dit museum om de stad Sneek. Dit museum is leuk voor jong en oud!

Fries Scheepvaartmuseum

8. Maritiem Museum | Rotterdam

De grootste en oudste haven van Nederland kent een lange geschiedenis. In de Oude Haven, middenin het centrum van Rotterdam, is het Maritiem Museum gevestigd. Bewonder het oudste scheepsmodel van Europa of stap aan boord van een van de schepen in de museumhaven.

9. Waterlinie Museum | Bunnik

Water kan ook belangrijk zijn bij het verdedigen van land. Zo is er een systeem bedacht met polders die onderwater gezet kunnen worden wanneer er een dreiging aankomt. Er zijn tien verschillende waterlinies gebruikt als verdediging. Het Waterlinie Museum is gevestigd in Fort Vechten. Dit fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, deze was van 1870 tot 1945 in gebruik. Wil je meer te weten komen over water als verdedigingsmiddel? Bezoek dan het Waterlinie Museum!

10. Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers | Den Helder

Dat water gevaarlijk kan zijn, weten we allemaal. Gelukkig krijgen de meeste mensen zwemles wanneer ze jong zijn en leren ze over de gevaren van het water en de zee. Toch kan er soms iets flink mis gaan. Bij het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers ervaar je hoe het is om redder te zijn en kun je je laten meeslepen in de spannende verhalen over verschillende reddingen en redders. Het museum is vernoemd naar Dorus Rijkers, kom meer te weten over zijn bijzondere verhaal in het Nationaal Reddingmuseum!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum