De bioscoop is voor velen een populair uitstapje in de avond. Tot laat kan je genieten van de film in combinatie met een bak popcorn. Film wordt inmiddels gezien als een kunstvorm waar je dus ook in de avond van kan genieten. Een vanzelfsprekend iets, maar waarom is het dan ook niet mogelijk om in de avond naar het museum te gaan?

Museumnacht

Museumnacht: een jaarlijks evenement in verschillende steden waarbij de deuren van musea open zijn tot laat in de avond. Het veelzijdige programma biedt naast het bekijken van de vaste collectie de bezoeker ook muziek, workshops en speciale rondleidingen. Het evenement wordt ieder jaar door duizenden bezoekers bezocht en is ieder jaar ver voor de start van het evenement uitverkocht. De interesse voor een museumbezoek in de avond is dus groot.

Toch zijn er maar weinig musea die je buiten de Museumnacht in de avond kan bezoeken. En als ze dan toch open zijn, is dat maar een enkele dag in de week. Een voorbeeld hiervan is het Stedelijk Museum Amsterdam waar bezoekers tot 20:00 een bezoek kunnen brengen aan het museum. Dit is echter alleen mogelijk op vrijdagavond.

De wegblijvende bezoeker

De voornaamste reden dat musea ervoor kiezen om in de avond de deuren te sluiten is omdat het openblijven voor de musea te veel geld kost. Meerdere musea, zoals het Cobra Museum en het Van Gogh Museum, hebben een tijd hun museum langer opengehouden. Er was wel wat aanloop van bezoekers, maar dit was te laag om de extra kosten voor bijvoorbeeld medewerkers te dekken. Onderaan de streep kostte het de musea juist alleen maar geld in plaats van dat het hen wat opleverde. 

Het Cobra Museum nam in de zomer van 2021 de proef op de som: hoe zou het museum bezocht worden als zij zeven dagen per week open zouden zijn in de avond als kosten geen rol spelen? De bijkomende kosten werden gedekt door een vergoeding van het Kickstart Cultuurfonds. Ondanks de inspanning van het museum bleven de hoge aantallen bezoekers weg. Deze proef gaf het museum de bevestiging museumbezoekers gewoontedieren zijn.

Andere bezoekers

Het langer openblijven van musea zou wel veel voordelen hebben. Om te beginnen zorgen de langere openingstijden ervoor dat mensen die fulltime werken tijdens kantoortijden na hun werk nog de mogelijkheid hebben om het museum te bezoeken. De meeste musea sluiten hun deuren om 18:00, maar vanaf 16:30 kom je al niet meer binnen. Hierdoor hebben deze mensen alleen de gelegenheid om een bezoek te brengen in het weekend. Het langer openblijven zou daarbij een heel nieuw publiek kunnen aantrekken. Huis Marseille merkt bijvoorbeeld op dat op de avond dat zij open zijn, hun exposities vaak worden bezocht door bezoekers die met elkaar op date zijn

Gewenning

Musea geven aan dat zij geïnteresseerd zijn in het openen van hun deuren in de avond. Het belangrijkste is dat de museumbezoekers doorhebben dat de musea open zijn in de avond en dat zij dan het museum kunnen bezoeken, in plaats van overdag wat ze gewend zijn. De musea zijn er in ieder geval klaar voor om de stap te maken. Nu de bezoekers en het geld nog. 

Gebouw Teylers Museum Haarlem

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum