Museum informatie

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
Willemsoord 60G
1781 AS
Den Helder

0223-618320
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.5
Kinderen van 4 t/m 12 jaar€6.75
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
65-plus€8.8
Gezinskaart (ouders met minderjarige kinderen, max. 5 personen)€30
Cultuurkaart€8
Museumkaart Gratis
Donateurspas en medewerkerspas KNRM Gratis
Vrienden van het Reddingmuseum Dorus Rijkers Gratis
Combikaart Marinemuseum Volwassenen€16.00
Combikaart Marinemuseum Kinderen€11.00
Tijdens de schoolvakanties is het museum wel geopend op maandag.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers


Beukende golven, gestrande schepen en uitrukkende reddingboten! Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is dé plek waar je van alles te weten kunt komen over het Nederlandse reddingwezen. Ervaar hoe het is om redder te zijn en laat je meeslepen in de spannende verhalen over verschillende reddingen en redders.

 Collectie

Met een uitgebreide collectie wordt de geschiedenis van het reddingwezen en het huidige reddingwezen in Nederland blootgelegd. Hierin speelt de geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de Reddingsbrigade Nederland (REDNED), de Kustwacht en de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (MRD) een grote rol. Van schilderijen, films en foto’s tot vaartuigen, reddingsmiddelen, onderscheidingen in huldeblijken, verbindingsmiddelen en navigatiemiddelen zijn te zien.

Interactieve ontdekkingstocht

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is een écht doe-museum. Het biedt een interactieve ontdekkingstocht voor jong en oud. De beleving van het reddingwezen staat voorop. Ervaar bijvoorbeeld de wilde zee met de vaarsimulator, red een opvarende met het heldenspel en verstuur zelf een bericht in morse. Je kunt in een reddingboot klimmen en kinderen kunnen een reddersmedaille winnen door de vragen te beantwoorden van de gratis audiotour. Voor volwassenen is er ook een gratis audiotour beschikbaar.

Historische reddingboten

Voor het museum liggen zes varende historische reddingboten aan de steiger, waaronder de allereerste zelfrichtende stalen motorreddingboot ter wereld, de Insulinde uit 1927. In het vaarseizoen kunnen bezoekers een vaartocht maken met reddingboot Johan de Witt in de binnenhaven van Den Helder. In het museum zijn een aantal reddingboten tentoongesteld, die de ontwikkeling in tijd goed weergeven.

Dorus Rijkers

De naam Dorus Rijkers maakt onderdeel uit van de naam van het museum. Hij is een van de bekendste redders van schipbreukelingen uit de Nederlandse geschiedenis: Theodorus (Dorus) Rijkers. Al vanaf jonge leeftijd was hij bekend om zijn gedurfde reddingsacties. In 1872 redde hij alle 25 bemanningsleden van de bark Australia. Sindsdien werd hij schipper op de roeireddingboot van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (NZHRM). Door de verschillende bijzondere reddingen, die hij dertig jaar lang verrichtte, werd hij een échte volksheld in Nederland. Hij redde in totaal 511 mensenlevens.

Kan jij niet wachten om de wereld in te duiken van het reddingwezen in Nederland? Vaar dan direct naar het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers of bekijk de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum