Museum informatie

Fries Scheepvaartmuseum
Kleinzand 16
8601 BH
Sneek

0515 - 41 40 57
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.5
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Kinderen van 6 t/m 18 jaar€4.5
Groepen vanaf 10 personen (p.p.)€8
Museumkaart en Rembrandtkaart Gratis
CJP en CKV€3
Bibliotheekbezoek Gratis
* inclusief 1 kopje koffie of thee en gratis audiotour.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Fries Scheepvaartmuseum


Van tijdelijk naar permanent

De scheepvaart: een ontzettend belangrijk stukje van de Nederlandse geschiedenis. We hebben er veel aan te danken. Ook de Friezen uit Friesland hebben hier veel aan bijgedragen. Duizenden Friezen hebben meegevaren op verschillende VOC-schepen. Iets waar we niet zo snel bij stilstaan. Eén van de verhalen die wel ter sprake komen in het Fries Scheepvaartmuseum.

Het in 1938 opgerichte museum was van mening dat de stad Sneek een slechtweervoorziening nodig had. Met de groeiende watersporttoerisme vanaf 1925 in Friesland en Sneek, ontstond er ook steeds meer interesse naar een museum over scheepvaart. Een vermoeden die in 1938 werd getest tijdens de Sneekweek. In één maand tijd kwamen er 3.600 bezoekers naar een tijdelijke tentoonstelling over de Friese scheepvaart. Zo succesvol had niemand het verwacht. Daarom nam het museumbestuur het besluit om een permanent museum in te richten: het Fries Scheepvaartmuseum.

Tegenwoordig is het museum gevestigd in vijf monumentale herenhuizen, waar nog altijd volop wordt verteld over de rijke geschiedenis van de Friese scheepvaart.

Twee afdelingen

Dat het inderdaad over een rijke geschiedenis gaat, is te merken in de opbouw van het museum. De collectie bestaat namelijk uit twee verschillende afdelingen: een afdeling over scheepvaart én een afdeling over Sneek.

Zoals je misschien al verwacht valt er in de afdeling scheepvaart alles te leren over de geschiedenis van de Friese scheepvaart. Een geschiedenis die wordt verteld aan de hand van scheepsmodellen, schilderijen en meerdere scheepsonderdelen.

Op de andere afdeling komt echter de historie van de stad Sneek en de Friese Zuidwesthoek aan bod. Beide zijn namelijk altijd al erg water georiënteerd geweest. Dit zorgt er voor dat beide onderwerpen sterk met elkaar zijn verbonden. Een échte scheidingslijn tussen de twee afdelingen is er daardoor ook haast niet.

Veel te zien

Er is ontzettend veel te zien in het Fries Scheepvaartmuseum. Aanschouw bijvoorbeeld een reusachtig kanon, dat afkomstig is van een Fries oorlogsschip. Of bekijk in de ijszaal hoe het water in de winter werd gebruikt om schaatsend grote afstanden af te leggen. Zo staan er bijvoorbeeld de prijzen van de Elfstedentocht tentoongesteld!

Een echt museum voor jong en oud! Komt de schipper in jou al naar boven? Bezoek dan nu de website voor meer informatie en laat je meevaren naar de wondere wereld van de Friese scheepvaart.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum