Museum informatie

Museum Kaap Skil
Heemskerckstraat 9
1792 AA
Oudeschild

0031 (0) 222 314 956

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.25
Kinderen (0 t/m 3 jaar) Gratis
Kinderen (4 t/m 13 jaar)€6.75
Museumkaart Gratis
CJP€7.4
Texelaar (met gratis museumpas) Gratis
Nov-feb: di t/m zo 10-17 uur Maart-okt: ma t/m zo 10-17 uur 1 jan en 25 dec gesloten Tickets
star_border Geen lid van MuseumTV

Museum Kaap Skil


Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil in Oudeschild (op Texel) is een (openlucht)museum vol verhalen en avonturen. Ze bezitten een grote collectie opgedoken schatten, onder andere scheepswrakken. Naast het bewonderen van deze schatten ontdek je er de Reede (ankerplaats voor schepen) van Texel en stap je terug in de tijd. Niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam!

Het hoofdgebouw dat bij het museum hoort is bijzonder en indrukwekkend, want het is ontworpen door architecten van ‘Mecanoo’ uit Delft. De gevel is bekleed met hout. Deze stukken hout komen van de damwanden uit het Noord-Hollands Kanaal. Net als de aangespoelde collectiestukken uit het museum wordt dit hout ook hergebruikt.

Vanbinnen is het hoofdgebouw heel licht. Naast verschillende tentoonstellingen zijn er een museumcafé en een museumwinkel te vinden. Achter het hoofdgebouw vind je het openluchtmuseum. Wanneer je hier doorheen loopt kom je langs vissershuisjes, de jutterij en de graanmolen. In verschillende gebouwen zijn tentoonstellingen te zien. Denk hierbij aan de visserij en de Texelse veerdienst.

Tentoonstellingen

Het museum organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Een daarvan was ‘Archeologie onder water’. Bij deze tentoonstelling ontdekte je schatten van de zeebodem, afkomstig uit oude scheepswrakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan persoonlijke bezittingen en handelswaar. De schatten waren door Texelse duikers gevonden op de bodem van de Waddenzee.

De Reede van Texel was tijdens de zeventiende en achttiende eeuw de belangrijkste ankerplaats voor de scheepvaart. Bij hevige stormen konden handels- en oorlogsschepen echter zinken. Honderden schepen hebben schipbreuk geleden op de Reede. Eeuwenlang zijn deze schepen onder het zand bewaard gebleven. Wrakken kunnen echter weer ‘opduiken’ door zeestromen die het zand wegspoelen. Duikers onderzochten deze wrakken en deelden hun vondsten in de tentoonstelling Archeologie onder water.

Collectie

Een topstuk uit de collectie van het museum is een 350 jaar oude jurk uit een palmhoutwrak. Deze zeventiende-eeuwse jurk komt uit de Waddenzee en is gemaakt van zijde. Het is een kostbaar en uniek kledingstuk, want er worden wereldwijd namelijk bijna nooit intacte kledingstukken uit de zeventiende eeuw gevonden.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.