Tegenwoordig bestellen we bijna alles via internet en denken we misschien nog weinig echt zelf na. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die graag met hun handen werken en dat is ook enorm belangrijk. Een eeuw geleden waren ambachten veel meer aanwezig in het dagelijks leven van de mens. Het is daarom erg leuk om daar meer over te weten te komen! Houd jij van met je handen werken en ben je creatief? De redactie van MuseumTV heeft een tiental musea waar ambachten centraal staan voor je op een rijtje gezet. 

1. Nationaal Vlechtmuseum | Noordwolde

In dit bijzondere museum gaat het om het unieke verhaal van het vlechten in Noordwolde en omstreken. Hier worden manden gevlochten met allerlei natuurlijke materialen zoals wilgentenen, rietstengels en stro. Dit mandenmaken is een eeuwen oud ambacht, maar het museum besteed ook aandacht aan moderne vormgevers van manden en soortgelijke producten zoals Jan des Bouvrie.

Nationaal Vlechtmuseum

2. Nationaal Glasmuseum | Leerdam 

Het Nationale Glasmuseum is het enige museum in het land dat gespecialiseerd is in glas. Dit maakt dit museum uniek! Er zijn altijd verschillende tentoonstellingen te zien in deze glazen schatkamer van Nederland. Daarnaast bezit het museum ook over een permanente collectie en een eigen glasblazerij waar je kan zien hoe de kunstwerken gemaakt worden.

3. Museum Buurderij de Lage Hof | Overasselt

Gevestigd in een monumentale herenboerderij, waar in vroeger tijden het kantoor van de Boerenleenbank zat, ligt een heus museum. In de karakteristieke schuren herbergen oude machines en gereedschappen van boeren en ambachtslui. En vergeet het ‘bakhuus’ met de steenoven niet. In 2019 is daar nog een smederij bijgekomen en in 2020 is een karnhuisje afgebouwd.

4. Zuiderzeemuseum | Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum is een openlucht museum dat gericht is op het heden, verleden, en de toekomst van het IJsselmeergebied. Wat dit museum zo bijzonder maakt is dat de verschillende gebouwen met historische waarden een bewoonbaar dorp maken waar in alle levensbehoeften wordt voorzien. In dit dorp is het goed te zien hoe er in het begin van de 20ste eeuw gewerkt en geleefd werd.

5. Nederlands Openluchtmuseum | Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum bestaat al sinds 1912. Het museum heeft, naast een verzameling van authentieke gebouwen, een permanente collectie van historische voorwerpen die is opgebouwd door meer dan 100 jaar verzamelwerk. Er zijn ook veel activiteiten te beleven zoals een rit in de tram, naar het kindererf gaan, concerten, speurtochten en nog veel meer.

6. Het Frensenhoes | Meppen

In museum het Frensenhoes leert de bezoeker hoe er vroeger ambachtelijk werd gewerkt. Het museum is gevestigd in de oude werkplaats van Jan Frensen, een meester timmer- en wagenmaker. Frensen werd in de negentiende eeuw geboren als een boerenzoon, maar had al vroeg de droom om timmerman te worden. Deze droom is werkelijkheid geworden en deze verwezenlijking van zijn droom is nog steeds te bewonderen in museum Het Frensenhoes. Misschien maakt een bezoek aan deze authentieke timmerwerkplaats en zoutzagerij ook wel iets in jou los!

7. Oude Ambachten & Speelgoed Museum | Terschuur

Wil je in één keer kennismaken met veel verschillende ambachten? Dan ben je bij Oude Ambachten & Speelgoed Museum aan het juiste adres! In het museum zijn 160 ambachten te zien, elke in een authentiek ingericht kamertje. Het unieke aan dit museum is dat je sommige ambachten live kunt meemaken.

8. Ambachtelijk Streekmuseum ’t Steenhuus | Niebert

In museum ’t Steenhuus vind je, naast algemene informatie en objecten over ambachten, twee vaste exposities die over ambachten gaan. De een gaat over het bakkersvak en de ander over de schildersambacht. Het museum is gevestigd in een steenhuis, de enige die is overgebleven in de provincie Groningen. Een steenhuis is een overblijfsel van de adel die in de Middeleeuwen behoefte had aan veilige behuizing.

9. Ambachtelijke zagerij en klompenmakerij museum | Etten-Leur

Altijd al benieuwd geweest naar hoe klompen gemaakt worden? In de ambachtelijke zagerij en klompenmakerij museum maak je het proces van boom tot klomp mee. Het museum is open op afspraak. Kom je met een grote groep? Maak dan van tevoren een afspraak en woon een van de demonstraties bij waarbij je meer te weten komt over de zagerij en klompenmakerij! Daarnaast is er ook nog een woonhuis nagebouwd zoals het er rond 1900 uit zou moeten hebben gezien.

10. Smederijmuseum | Nieuwkoop

Tot slot zijn we bij het smederijmuseum aanbeland. Dit museum laat zien hoe het leven er in de negentiende eeuw aan toe ging. De vele smederijen aan huis in Nieuwkoop werden een belangrijke inkomstenbron voor het dorp. Tijdens een rondleiding kun je meemaken hoe het ambacht smeden in zijn werk gaat.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.