Musea zijn vaak alleen om naar in het oog springende kunst te kijken. Sommige musea zijn anders. Daar kun je proefjes doen en zelf ontdekken. De redactie van MuseumTV heeft een lijst samengesteld van musea waar de wetenschap centraal staat, in welke vorm dan ook! Van sterrenkunde tot biologie en van het menselijk lichaam tot water. Deze musea hebben allemaal veel diepgang, maar zijn ook juist heel leuk om met kinderen te bezoeken die graag dingen zelf willen ontdekken. 

1. Continium Discovery Museum | Kerkrade 

In het Continium Discovery Center kom je van alles te weten over de wetenschap, op een uitdagende en speelse manier. De wereld om je heen begrijpen is nog nooit zo leuk geweest! Loop door de interessante vaste opstelling, laat je verrassen door experimenten en doe zelf mee in het Science Lab. Daarnaast worden er ook 3D films getoond in het bioscoopgedeelte van het museum. Tot slot is er ook een heuse schatkamer in het museum te vinden. Wat daar allemaal te zien is, mag je zelf gaan meemaken.

2. Koninklijk Eise Eisinga Planetarium | Franeker

Voor het kinderwetje van Van Houten in 1874 was het heel normaal om op 12-jarige leeftijd al aan het werk te gaan. Sommige kinderen gingen alleen naar de lagere school, tegenwoordig de basisschool. Eise Eisinga was zo’n jongen. Hij ging hetzelfde vak als zijn vader leren, maar hij was eigenwijs en zette zijn eigen interesses voort. Wanneer het einde der tijden wordt voorspeld, wil Eisinga met een tegenargument komen en bouwt hij een planetarium in zijn woonkamer. Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste nog werkende planetarium ter wereld! Dit bijzondere stuk erfgoed is nog steeds te bewonderen in Franeker.

 

3. Nederlands Watermuseum | Arnhem

Water, je ontkomt er bijna niet aan in ons land. Als Nederlanders kennen we een lange strijd met het water en is het belangrijk om de zee en rivieren goed onder controle te hebben. Hiervoor is veel kennis van water nodig en de techniek die erbij komt kijken. In het Nederlands Watermuseum is een echt doe-museum waar je meer te weten komt over alles wat men met water kan doen. Het museum omschrijft zichzelf als een spetterend dagje uit voor het hele gezin!

Nederlands Watermuseum

4. Universiteitsmuseum Groningen

Waar is wetenschap nu beter te vinden dan bij een universiteit? In Groningen heeft de Rijksuniversiteit een grote collectie opgebouwd die te maken heeft met natuur, cultuur en wetenschap. Zo kom je in het Universiteitsmuseum meer te weten over wie Aletta Jacobs was en zie je allemaal aparte objecten op sterk water. Het museum is ook enorm interessant om te bezoeken met schoolklassen.

5. Naturalis Biodiversity Center | Leiden

Maar liefst 42 miljoen planten, dieren, fossielen en stenen, daar bestaat de collectie van Naturalis uit. Daarmee is het museum niet meer weg te denken op het gebied van biodiversiteit. Met wetenschappelijk onderzoek dragen zij bij aan het behoud van de rijke variatie van de natuur. De collectie van het museum staat zelfs in de top vijf van natuurhistorische musea ter wereld! Kortom, ben jij op zoek naar een leerzaam en groen dagje uit? Bij Naturalis zal je je zeker niet vervelen!

6.  Nemo Science Museum | Amsterdam

Wie kent NEMO Science Museum nu niet? Het is bijna het standaard dagje uit geworden voor jonge gezinnen of opa’s en oma’s met kleinkinderen. Maar het museum gaat zeker met haar tijd mee en blijft iedere bezoeker prikkelen! Het museum breekt echt met de standaard die heerst voor musea, hun motto is dan ook ‘Hands On!’. Ervaar het zelf en breng het museum een bezoek of bezoek alvast de website voor online experimenten.

7. CORPUS | Oegstgeest

Bij CORPUS beleef je het menselijk lichaam groter dan levensgroot! Het 35 meter hoge lichaam geeft je een uniek kijkje van hoe alles in ons lichaam functioneert. Een bezoek aan CORPUS biedt je een ‘reis door de mens’ van 55 minuten, gevolgd door interactieve spelletjes en proefjes en is daarmee een educatief dagje uit!

8. Space Expo | Noordwijk

Over de wetenschap achter ons sterrenstelsel kun je in het Eise Eisinga Planetarium al veel leren. De daadwerkelijke geschiedenis en wetenschap die bij de ruimtevaart komt kijken, is op een spectaculaire manier zichtbaar in de Space Expo. Van ruimtepakken tot raketonderdelen. Wil jij ervaren wat Andre Kuipers zo aantrok aan het niet-aardse? Ga mee op missie in het museum!

Space Expo, Space Expo Noordwijk, MuseumTV

9. Sonnenborgh | Utrecht

Je hebt tijdens de lessen aardrijkskunde op de middelbare school vast wel over Buys Ballot gehoord. Deze Nederlandse natuurkundige besloot anderhalve eeuw geleden dat er een sterrenwacht en weerkundig instituut in Utrecht moest komen. Sterrenwacht Sonnenborgh is gevestigd op een bastion dat onderdeel was van een historisch verdedigingswerk afkomstig uit de 16e eeuw. Je zou dus kunnen stellen dat wetenschap en historie in dit museum op een unieke manier samenkomen. Ervaar het zelf!

10. Sterrenwacht Limburg | Brunssum

De door de wereldberoemde Nederlandse astronaut Wubbo Ockels geopende Sterrenwacht in Limburg, geeft je de kans om zelf het heelal te ontdekken. Door een aantal telescopen, waaronder een professionele heliostaat, zijn vaak veel planeten te bezichtigen. Het museum is iedere vrijdagavond geopend, weer of geen weer! Wegens de coronamaatregelen is het museum nu bezig met het maken van livestreams van beelden van de sterrenhemel. Houd de website van de sterrenwacht in de gaten voor precieze data!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.