De redactie van MuseumTV heeft deze keer speciaal aandacht voor vrouwen in de kunstwereld. Op Internationale Vrouwendag 8 maart maakte het Rijksmuseum bekend dat er voor het eerst in de geschiedenis werk van vrouwelijke kunstenaars in de eregalerij hangt. Judith Leyster, Gesina ter Borch, en Rachel Ruysch hangen sindsdien tussen de grootste Hollandse meesters. Het museum wil hiermee het onderbelichte aandeel van vrouwen in de Nederlandse cultuurgeschiedenis meer aandacht geven. Uit het onderzoek van De Volkskrant blijkt dat gemiddeld maar zo’n 17 procent van de collectiestukken in de Nederlandse musea gemaakt is door een vrouw. Dit zet je toch even aan het denken. De traditionele kunstgeschiedenis staat in het teken van mannen en gelukkig probeert een aantal musea uit ons land dit te doorbreken. Sommige musea schakelen hier quota voor in, anderen wijden hun nieuwe exposities aan vrouwen. We hebben een lijst van vijf musea opgesteld waar men aandacht besteed aan vrouwelijke kunstenaars. Op deze manier krijg je hopelijk een beter inzicht in het werk van vrouwelijke kunstenaars, want ze waren er zeker!

1. Drents Museum | Assen

Eind 2019 is het Drents Museum een onderzoek gestart naar kunst van vrouwelijke kunstenaars uit hun collectie. Dit resulteerde in de tentoonstelling ‘Vrouwelijke kunstenaars uit de collectie 1885-1935’. Veel van de werken die in deze tentoonstelling te zien waren, zijn nog nooit geëxposeerd in het museum. De tentoonstelling is onderdeel van een groter plan. Het Drents Museum wil de komende jaren meer aandacht besteden aan diversiteit in de collectie. Werk van Thérèse Schwartze (1851-1918) behoort tot de topstukken van het museum. Schwartze kan worden gezien als de meest succesvolle vrouwelijke kunstenaar uit haar tijd.

2. Van Abbemuseum| Eindhoven

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is één van de drie Nederlandse musea die een vrouwenquotum heeft ingesteld. Minimaal de helft van het budget dat het museum besteedt aan nieuwe aankopen is gereserveerd voor het werk van vrouwelijke kunstenaars. Hiermee proberen ze een balans tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars te creëren. Dit beleid past heel goed bij het werk dat er in het museum te zien is.

3. Fries Museum | Leeuwarden

Het Fries Museum heeft een quotum voor hun hedendaagse collectie. Zo wil het museum bewust meer werk van vrouwelijke kunstenaars kopen en meer tentoonstellingen wijden aan hen.

4. Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft geen vrouwenquotum, maar voert expliciet beleid om de historische ‘disbalans’ tussen mannen en vrouwen in museumcollecties te herstellen. Het museum heeft ook veel aandacht voor kunstenaars met een niet-westerse achtergrond.

5. Rijksmuseum | Amsterdam

In het Rijksmuseum wordt af en toe aandacht besteed aan kunst van vrouwelijke kunstenaars. Dit tij lijkt sinds afgelopen Internationale Vrouwendag te zijn gekeerd. In de eregalerij van het museum  hangen nu voor het eerst drie werken van vrouwen. Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum zei het volgende: ”Vrouwen spelen een belangrijke rol in de cultuurgeschiedenis van Nederland. Zij ontbraken tot nu toe op de Eregalerij van het Rijksmuseum. Het is van belang dat we de eeuwenoude collectie van het Rijksmuseum steeds weer met een nieuwe blik bekijken en verrijken”. Naast de plaatsing van deze werken in de eregalerij is het museum recent een onderzoek gestart naar het vrouwelijke aandeel in de Nederlandse cultuurgeschiedenis en de representativiteit in de collectie. Op deze manier is het museum zeker aan een inhaalslag begonnen.

Arnhem Museum

Een kanshebber voor plek één in deze top 5 is eigenlijk het Arnhem Museum. Dit museum hanteert als één van de drie musea uit Nederland een vrouwenquotum. Museum Arnhem heeft al sinds 1982 het beleid om minimaal de helft van de aankopen en presentaties voor vrouwen te reserveren.  Dit museum is echter helaas gesloten tot 2022 en daarom niet opgenomen in de toplijst, maar wel het benoemen waard!