In deze lijst stelt de redactie een top 10 video’s samen. Het zijn documentaires die visueel prikkelend zijn, die een uniek verhaal vertellen of die gewoon een bijzondere collectie tonen. Grote en kleine musea, het komt allemaal aan bod. Houd de lijst daarom goed in de gaten, want de redactie verandert de lijst maandelijks.

1. Paleis het Loo

Chapeaux, de hoeden van onze voormalige koningin tentoongesteld. Tijdens haar regeerperiode (van 1980 tot 2013) draagt Koningin Beatrix bij honderden speciale gelegenheden een hoed: denk aan staatsbezoeken, ontelbare openingen en prijsuitreikingen, op Prinsjesdag en Koninginnedag. De mini-docu geeft een voorproefje van de elegante hoofddeksels. Petje af voor deze video, maar ga vooral naar Paleis het Loo, want ook de barok-tuinen zijn een must-see!

2. Museum Veere

In Museum Veere wordt de stadsgeschiedenis getoond van deze, ooit welvarende, handelsstad. Eind van de 19e eeuw was Veere geliefd bij kunstenaars, vanwege de mooie gebouwen en de vele vissersbootjes. Nu is het museum gevestigd in twee historische gebouwen: de Schotse Huizen aan de Kaai en het monumentale Stadhuis aan de Markt. En de liefde die toen voor heel Veere gold is nu nog terug te zien in deze video die een blik werpt op de collectie van het prachtige museum Veere.

3. Singer Laren

Door Weer en Wind kun je altijd naar Singer Laren gaan. Museum Singer Laren is een museum en theater in één. In 1911 liet het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer in Laren een villa bouwen. Ze waren groot kunstliefhebbers en legden een fraaie kunstcollectie aan. De mini-docu over de tentoonstelling Weer en Wind is de moeite zeker waard!

4. Museum de Buitenplaats

Blijf niet binnen, maar ga naar de Buitenplaats. Bij dit museum is architectuur te verwarren met natuur en zijn er prachtige dingen te zien. Als je deel 2 van de collectie in dit filmpje hebt gezien, staat er nog een deel 1 op je te wachten. Museum De Buitenplaats is er voor iedereen. Voor bezoekers met liefde voor kunst, tuinen, muziek, theater en literatuur, maar ook voor liefhebbers van (moderne) architectuur.

5. Koninklijk Planetarium Eise Eisinga

In het Friese Franeker ligt het Planetarium Eise Eisinga. Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Tot op de dag van vandaag toont het Planetarium de actuele stand van de planeten. De planeten van het Planetarium bewegen namelijk in dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten: Mercurius bijvoorbeeld in 88 dagen, de aarde in een jaar en Saturnus zelfs in meer dan 29 jaar!

6. Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in het gebouw van het voormalige ’s Lands Zeemagazijn. Het pand stamt uit 1656 en diende als pakhuis voor de Amsterdamse voorloper van de marine: de admiraliteit. Afkomstig uit de Gouden Eeuw is het pakhuis een toonbeeld van de Amsterdamse welvaart als destijds grootste haven ter wereld. Ook nu is het gebouw nog steeds erg indrukwekkend. De boot naast het rijksmonument verraadt al waar het museum zich op richt: de scheepvaart. In het karakteristieke gebouw wordt vijfhonderd jaar aan maritieme geschiedenis getoond en in de mini-docu kan je dit terugzien.

7. Museum Havezate Mensinge

Breng de geschiedenis heel dichtbij door naar Havezate Mensinge te gaan. Hier in dit oude pand waan je je in het verleden. In deze leuke video ga je mee op tocht door dit huis en zie je de geheime laatjes, kamers en mooie lanen. Dit tot 1985 particulier bewoonde huis is een boeiend landgoed van Drenthe, omdat zowel de omgeving als het huis en het interieur in goede staat bewaard zijn gebleven.

8. Nationaal Glasmuseum

Het Nationaal Glasmuseum is in 1953 opgericht vlakbij de Glasfabriek in Leerdam. Het museum vestigde zich in de oud-woning van Cochius, de voormalige directeur van de Glasfabriek. Het museum is de enige in Nederland die zich heeft gericht op glas en de wisselende tentoonstellingen gaan over glas in de breedste zin van het woord. Deze mini-docu legt het allemaal glashelder uit.

9. Museum het Petershuis

Het Noord-Limburgse stadje Gennep heeft een geschiedenis vol strijd. In  Gennep staan vandaag de dag nog maar twee laat-middeleeuwse huizen. In één daarvan is Museum het Petershuis gevestigd. Heden en verleden worden met elkaar verbonden in dit museum. In dit museum vind je verschillende archeologische vondsten, maquettes en gravures en veel historische informatie over Gennep en de regio. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig wisselexposities te bezichtigen. Ieder jaar zijn er ruim acht tot tien wisselexposities. Hierin worden werken van hedendaagse kunstenaars geëxposeerd of staat een actueel thema in de belangstelling. Is jouw belangstelling nu gewekt? Kijk dan het filmpje!

10. Museum Klok & Peel

Het Museum Klok & Peel is een dubbelmuseum, je treft er enerzijds de grootste collectie luidklokken en beiaarden en anderzijds een natuurcollectie over De Peel. Dat juist hier deze combinatie tentoongesteld is, is zo gek nog niet. Van oudsher was Asten namelijk al een klokkendorp en het ligt tevens gevestigd in natuurgebied De Peel. Het museum, en de video, zijn in ieder geval de moeite waard!