In deze lijst stelt de redactie een top 10 video’s samen. Het zijn documentaires die visueel prikkelend zijn, die een uniek verhaal vertellen of die gewoon een bijzondere collectie tonen. Grote en kleine musea, het komt allemaal aan bod. Houdt de lijst daarom goed in de gaten, want de redactie verandert de lijst maandelijks.

1. Louwman Museum

Het begon allemaal met een twintig jaar oude Dodge die werd aangekocht in 1934 door Piet Louwman. Nu zijn er wel honderd automerken te vinden in het Louwman Museum. De collectie bestaat uit ruim 250 auto’s en is de oudste privécollectie van automobielen ter wereld. Ontdek in het museum de geschiedenis van de auto, van de beroemde James Bond-auto tot de auto van de eerste Nederlandse coureur die punten pakte op het wereldkampioenschap Formule 1.

2. De collectie van het Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum ontstond in 1842, nadat er één schilderij werd geschonken. Diverse Dordtse kunstliefhebbers besloot daarna tot het openen van het museum. Rond 1900 kreeg het museum bovendien een grote collectie schilderijen van Ary Scheffer in bezit via zijn dochter. Scheffer wordt nog steeds als Dordts’ meest succesvolle schilder beschouwd.

3. De collectie van het Geelvinck Muziek Museum

De vaste tentoonstelling in het Geelvinck Muziek Museum Zutphen is gewijd aan Ludwig van Beethoven. Niet zo gek, want beweerd wordt dat deze icoon van de klassieke muziek in is Zutphen geboren. Dus niet in Bonn, zoals officieel wordt aangenomen. Wil je daarover meer weten? Bekijk onze documentaire en ga naar het museum.

4. De collectie van Stoomtrein Goes-Borsele

In dit rijdende museum is het thema treinen uit de jaren ’30 van de Nederlandse Spoorwegen. Er zijn zowel goederen- als persoonsvervoer treinen te bewonderen.  In de stoomtreinen beleef je een treinreis zoals deze begin vorige eeuw plaatsvond. Vanuit de houten banken van de 3e klasse, of op het luxe pluche van de 1e en 2e klasse, zie je het landschap voorbij glijden.

5. De collectie van Museum Romeinse Katakomben

In het Limburgse Valkenburg is een ondergronds museum van acht voetbalvelden groot. Rond 1900 begonnen de Nederlands architect Pierre Cuypers (bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam) en de industrieel Jan Diepen aan de bouw van dit unieke museum. Een projectteam reisde af naar Rome voor onderzoek naar de originele katakomben, en met steun van de autoriteiten van de stad en het Vaticaan werden deze uiteindelijk authentiek nagebouwd in Valkenburg.

6. De collectie van het Cobra Museum voor Moderne Kunst

Dit is een langere documentaire dan de kijker van MuseumTV gewend is. Maar daarom ook een documentaire met veel diepgang. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst is de plek op het gebied van de internationale CoBrA-beweging, en de plek waar de geest van CoBrA, experiment en expressie in de kunst worden benadrukt. Leer er meer over in onze documentaire.

7. WILDEN – ‘Brücke’ en ‘Der Blaue Reiter’

Niet de buitenwereld maar de binnenwereld, daar ging het de expressionisten om. Kunst als uitdrukking van emotie en innerlijke beleving. Artistieke conventies en academische regels werden ingeruild voor subjectieve ervaringen. In Duitsland manifesteerde het expressionisme zich aan het begin van de twintigste eeuw. Dit kwam door werk van leden van de kunstenaarsgroeperingen ‘Brücke’ en ‘Der Blaue Reiter’. Met hun compromisloze visie veranderden kunstenaars als Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky, en Ernst Ludwig Kirchner voorgoed het gezicht van de moderne kunst.

8. GIF!

In deze reeds verlopen tentoonstelling nemen Naturalis-onderzoeker en gif-expert dr. Freek Vonk je mee in de wereld van gif. Sta oog in oog met tientallen levende giftige dieren. Maak kennis met het gilamonster, de vogelspin en Freeks favoriet: de koningscobra.

9. De collectie van het TextielMuseum

Het TextielMuseum in Tilburg is een brede en belangrijke bron van inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van en het hedendaags werken met textiel. De bewoners van de Tilburgse stad worden nog steeds ‘kruikenzeikers’ genoemd. Dit omdat mensen emmers met plas verzamelden om daarmee wol voor het textiel te wassen.

10. Fries Museum – Door de ogen van… Ajouad El Miloudi

Ajouad El Miloudi is in deze documentaire op bezoek in het Fries Museum, waar hij de kunst ervaart vanuit zijn Marokkaanse achtergrond. Kunst en cultuur komen daarom samen.