In deze lijst stelt de redactie een top 10 video’s samen, die MuseumTV ooit heeft gemaakt. Het zijn documentaires die visueel prikkelend zijn, die een uniek verhaal vertellen of die gewoon een bijzondere collectie tonen. Grote en kleine musea, het komt allemaal aan bod. Houd de lijst daarom goed in de gaten, want de redactie verandert de lijst regelmatig.


 

1. Space Expo

De Space Expo in Noordwijk is Europa’s eerste permanente tentoonstelling over de ruimte. Naast de expo is het ook het officiële bezoekers centrum voor ESA (European Space Agency) in Nederland. En wie is er beter dan de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers om dit museum aan jullie voor te stellen? Kijk snel de video en ga op ruimtereis in de Space Expo!

2. Museum Flehite

Amersfoort: een stad met een ontzettend rijke geschiedenis aan cultuur en kunst. Heb jij er ooit bij stilgestaan wat zich door de jaren heen, op het gebied van kunst en cultuur, allemaal in deze stad heeft plaatsgevonden? Het is te ontdekken in Museum Flehite! In deze fantastische video zie je de schoonheid van de stad Amersfoort. Als je die nog nooit eerder hebt beleefd is dit je kans op een voorproefje. Kijk de video en kom erachter!

3. MRA

Een nieuwe documentaire over de geschiedenis van de regio Amsterdam. In de vorm van een 25-minuten durende documentaire laten de makers van MuseumTV zien dat Nederlanders door de eeuwen heen erg inventief zijn geweest bij het maken van verdienmodellen. Deze manier van leven leidde tot zowel geografische als demografische veranderingen in het Amsterdamse landschap en is nu hier terug te zien op MuseumTV.

4. Stichting Oude Groninger Kerken

In deze video zijn prachtige beelden te vinden van kerken uit Groningen. De missie van de stichting is het behouden van de monumentale Groninger kerken en hun omgeving. In deze video zie je goed waarom de kerken het waard zijn om behouden te worden. Maar weinig video’s weten zo veel mooie plaatjes op te leveren.

5. Kloostermuseum Aduard

In het Groningse Aduard heeft van 1192 tot 1594 het Sint Bernardushof gestaan, een van de grootste cisterciënzer kloosters van Noordwest Europa. Naast de vaste collectie in het Kloostermuseum Aduard, is er ieder jaar een nieuwe wisselexpositie te bezichtigen met uiteenlopende onderwerpen over het klooster en het kloosterleven uit die tijd. In deze video kan je goed zien waarom dit kloostermuseum extra speciaal is. Niet alleen hebben ze een oud klooster dat je kan bezoeken, maar ook kun je mee terug in de tijd dankzij augmented reality. Kijk snel de video en kom erachter waarom dit klooster een bezoekje waard is!

6. Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee gaat op in de duinen en ligt in één van de drukste badplaatsen van het land, nog geen 500 meter ten zuiden van het Kurhaus. Maar eenmaal in het museumgebouw is er van die drukte niets meer te merken. Het gebouw van museum Beelden aan Zee, ontworpen door de Nederlandse architect Wim Quist, past ook bij het thema van haar omgeving: de vorm van het gebouw is namelijk gelijk aan die van een schelp. Deze mini-docu is daarom met een reden een pareltje te noemen, want het is een prachtig beeld van een nog mooier museum.

7. Storyworld

Storyworld is het jongste, maar ook het stoerste én leukste museum van Nederland over strips, animatie en games. Je ziet niet alleen originele schetsen, storyboards en game-art, je gaat ook zélf aan de slag met strips, animatie en games. Hoe teken je een superheld, hoe maak je een stop-motion en hoe programmeer je een game? In deze video wordt je meegenomen op korte rondleiding door het museum, en zie en hoor je de verhalen die het museum maar al te graag vertelt.

8. Klokkengieterijmuseum

Een verhaal van tijd, dat is hoe het klokkengieterijmuseum zich omschrijft. En in deze video wordt dit verhaal vertelt en zie je hoe veel (denk)werk in deze klokken gaat. Niet alleen zie je speciale klokken, maar ook hoor je hoe ze klinken. Een gave video, want het verhaal van tijd is reuze interessant en dan ben je nog niet eens in het museum geweest.

9. Fries Museum

De ‘spesjale Fryske taal’, een potje Fierljeppen, een slokje Beerenburg en de Elfstedentocht. Onze eigenwijze Friesen hebben toch wel een heel bijzondere en rijke cultuur. Een cultuur die bloot wordt gelegd in het Fries Museum. Daarnaast kan je geboren en getogen zijn in Nederland, maar misschien zijn je ouders of grootouders dat niet. Twee totaal verschillende culturen waar je in dit geval dagelijks mee te maken krijgt. Of misschien ken je wel iemand waarbij dit het geval is. Maar wat ben je dan precies? Identificeer je je meer met de Nederlandse cultuur of toch liever met de cultuur van je ouders of grootouders? Een vraag die haast centraal komt te staan in deze editie van Door de ogen van… . Samen met Ajouad El Miloudi baan je je een weg door de tentoonstelling Fenduq in het Fries Museum. De presentator, die onder andere bekend is van verschillende KRO-NCRV programma’s, komt in deze mini-docu opnieuw oog-in-oog te staan met de cultuur van zijn ouders. Heel bijzonder om te zien hoe mensen dit kunnen ervaren.

10. Textielmuseum Tilburg

Het TextielMuseum in Tilburg is een uniek museum. Niet alleen door de locatie. Het is ook de enige plek ter wereld waar kunst, design, erfgoed, ambacht en innovatie samenkomen. Het museum maakt inspirerende tentoonstellingen die te maken hebben met die vijf thema’s. Bovendien zijn er leerzame programma’s en is er een gespecialiseerde werkplaats voor onderzoek en productie. Het TextielMuseum is een brede en belangrijke bron van inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en het hedendaags werken met textiel. De bewoners van de Tilburgse stad worden nog steeds ‘kruikenzeikers’ genoemd. Dit omdat mensen emmers met plas verzamelden om daarmee wol voor het textiel te wassen. De video is slechts een fractie van het museum, maar dat maakt het niet minder uniek.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.