De collectie van Museum Landgoed FraeylemaborgMuseum Landgoed Fraeylemaborg

Het landgoed is niet alleen een borg maar heeft ook diverse bijgebouwen zoals een koetshuis, een schathuis en een oranjerie. Daarnaast beschikt het landgoed over een park van 23 hectare groot. In het museum wordt de geschiedenis van de bewoners van het landgoed verteld. De vele verhalen en activiteiten brengen Museum Landgoed Fraeylemaborg tot leven!

De bewoners

Museum Landgoed Fraeylemaborg werd bewoond door vele families die ieder hun stempel op de locatie hebben gedrukt. Deze droegen onder meer de namen Fraeylema, Rengers, Piccardt, de Sandra Veldtman, Hora Siccama en op het laatst de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren. Tot 1972 heeft de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren het landgoed bewoond. Daarna hebben zij het landgoed verkocht aan de De Gerrit van Houten Stichting. Deze stichting heeft het landgoed een museale bestemming gegeven.

De keuken

De keuken van het landgoed is beneden gevestigd. Boven woonde het hogere goed. Op deze benedenetage woonde en werkte het personeel. Meestal waren er zo’n vijf á zes mensen in dienst. Zoals een keukenmeid, een kamermeisje, een butler en een koetsier. De verhouding tussen de bewoners en het personeel was redelijk goed op Landgoed Fraeylemaborg.

Bernard  Heesen

Van 1 juni 2019 tot 27 oktober 2019 is een grote tentoonstelling van glaskunstenaar Bernard Heesen te zien in het museum. Bernard maakt barokken en grillige geblazen glas kunstwerken. Zijn inspiratie haalt hij uit de 19de eeuw. Deze tentoonstelling is te aanschouwen in het koetshuis en de oranjerie. Daarnaast zijn in de borg ook stukken van Bernard Heesen ‘verstopt’.

Het slochterbos

Door de eeuwen heen hebben de bewoners van de Fraeylemaborg het huis uitgebreid en verfraaid. Ze deden hetzelfde met het park rond het huis. Het park van Museum Landgoed Fraeylemaborg wordt ook wel het slochterbos genoemd. Sinds 1800 is de tuin ingericht volgens Engelse stijl. Maak een wandeling van circa anderhalf uur en ontdek het gehele park.

De Folly’s

Sinds kort zijn in het park Folly’s te vinden. Folly’s zijn rare, romantische bouwsels die in een Engelse landschapspark als dat van de Fraeylemaborg de belevingswaarde verhogen. Deze zijn door kunstenaars neergezet en zo nu en dan zijn hier ook exposities in te bewonderen.

Museum Landgoed Fraeylemaborg laat zien hoe het leven vroeger was. Dwaal door de borg en ga terug in de tijd! Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Fraeylemaborg Slochteren
Hoofdweg 30
9621 AL
Slochteren

0598-421568
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (vanaf 13 jaar)€7.00
CJP€3.50
Kinderen 6 t/m 12 jaar€2.50
Kinderen t/m 5 jaar, Museumkaart & Vrienden Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.