De collectie van Landgoed VerhildersumLandgoed Verhildersum, met als stralend middelpunt de borg, vertelt het verhaal van de adel, boeren en landarbeiders in de negentiende eeuw. 

Het Verhaal

Landgoed Verhildersum laat de bezoeker dit verhaal meebeleven aan de hand van gebeurtenissen, voorwerpen, personen en anekdotes uit de negentiende eeuw. Het verleden komt tot leven vanuit drie perspectieven. 

De Borg en zijn eigenaar jonkheer Edzard Tjarda Van Starckenborg Stachouwer met zijn familie, vrouw en kinderen zijn de hoofdrolspelers in het verhaal van de adel. Deze rijke familie was machtig tot in de wijde omgeving.
Het Arbeidershuisje en arbeider De Vries die het pandje ooit met zijn gezin bewoonde, vertellen het verhaal van de arme dagloners.
Boerderij Welgelegen en de ‘Bocumer’ boer Cornelis Borgman en zijn familie maken de ontwikkeling van de landbouw en de bijbehorende uitvindingen zichtbaar en voelbaar.
Ondanks de grote verschillen in rijkdom en positie hebben al deze mensen hun roots in de klei van het Groninger Hoogeland. Samen voerden ze strijd met en tegen de elementen.

De boodschap

Dit driemanschap en hun families nemen de bezoeker van Landgoed Verhildersum mee in de tijd. Hoe leefden de mensen toen? Waren ze gelukkig? Wat deden ze in hun vrije tijd? Hadden ze die wel? Welke ontwikkelingen speelden er in die tijd en wat was de impact daarvan op de levens van de families?

Landgoed Verhildersum laat bezoekers met activiteiten en wisselende exposities en die vermeld staan op www.verhildersum.nl zien dat vindingrijkheid, dynamiek, eigenzinnigheid, artisticiteit nog altijd kenmerkend zijn voor het Hoogeland. De boeiende negentiende eeuw mag dan al ver achter ons liggen, deze regio gonst nog altijd. 

Mini-docu

Promo

Museum informatie

Landgoed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB
Leens

0595 - 571430

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:3017:00
Woensdag10:3017:00
Donderdag10:3017:00
Vrijdag10:3017:00
Zaterdag10:3017:00
Zondag10:3017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8
Kinderen (0 t/m 5 jaar) Gratis
Kinderen (6 t/m 12 jaar)€3
Jeugd (13 t/m 18 jaar)€5
CJP€5
Vriend van Verhildersum Gratis
Museumkaart Gratis
Rembrandt pas Gratis
Groepen (min. 20 personen)€6.50
Borgtuin Gratis
Streekmarkt: Elke 3e zaterdag van de maand 10.00 - 16.00 uur De Streekmarkt is gratis toegankelijk. Een kaartje geeft toegang tot de Borg, het Koetshuis, Arbeidershuisje en de Expositieboerderij. Kaartjes zijn te koop in het Koetshuis en in de Expositieboerderij. Tijdens evenementen als de Historische Dagen geldt er een toeslag van € 1,50 op de reguliere toegangsprijs (ook voor Museumjaarkaarthouders en kinderen 4 t/m 12 jaar). Voor grote exposities in het koetshuis en de museumboerderij kan en toeslag van € 5,00 gevraagd worden. Tijdens evenementen als de Historische Dagen geldt er een toeslag van € 1,50 op de reguliere toegangsprijs (ook voor Museumjaarkaarthouders en kinderen 4 t/m 12 jaar). Kijk voor de actuele openingstijden op de site.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.