De collectie van Landgoed Verhildersum

Landgoed Verhildersum, met als middelpunt de enige overgebleven borg in De Marne, is een belangrijke schakel tussen het heden en het verleden van de regio. Het Landgoed vertelt  het verhaal van de adel in relatie tot de boerenstand, het verhaal van bloeien en verwelken, van zaaien en oogsten, van eb en vloed.

Het Verhaal

Landgoed Verhildersum illustreert dit verhaal aan de hand van gebeurtenissen, voorwerpen, personen en anekdotes uit de 19e eeuw. De geschiedenis wordt vanuit drie perspectieven tot leven gewekt.

De Borg en zijn eigenaar jonkheer Edzard Tjarda Van Starckenborg Stachouwer (sterk pand, sterke naam, sterk in de zin van machtig dankzij geld en bezittingen) zijn familie, vrouw en kinderen zijn de hoofdrolspelers in het verhaal van de adel.
Het Arbeidershuisje en arbeider De Vries (sterk lichaam, sterke band met het land), die het pandje ooit met zijn gezin bewoonde, vertellen het verhaal van de armlastige dagloners.
Boerderij Welgelegen en de ‘Bocumer’ boer Cornelis Borgman (sterke ondernemingszin, sterke wil, sterke ideeën, daadkracht) en zijn familie maken de ontwikkeling van de landbouw (inclusief de bijbehorende uitvindingen) zichtbaar en voelbaar.
Ondanks de grote verschillen in levens en levensstijlen hebben deze mensen één ding gemeen: ze zijn geworteld in, ontsproten aan en tot bloei gekomen op het Groninger Hoogeland. Extreem gesteld: uiteindelijk zijn allemaal afkomstig van dezelfde wierde van waaruit ze een vergelijkbare strijd met en tegen de elementen hebben gevoerd.

De boodschap

In het kielzog van dit driemanschap en hun families krijgen gasten zowel een indruk van de toenmalige leefgewoonten, gebruiken, kleding en vrijetijdsbesteding, als van de (historische) ontwikkelingen en bewegingen die er destijds regionaal en provinciaal speelden. Bovendien laat de instelling bezoekers ontdekken dat vindingrijkheid, dynamiek, eigenzinnigheid, artisticiteit en rijkdom nog altijd kenmerkend zijn voor het Hoogeland. Die even energieke als boeiende negentiende eeuw mag dan al ver achter ons liggen, de regio gonst, bloeit en ontwikkelt zich op een vergelijkbare manier als toentertijd. Dankzij de oorspronkelijkheid en voortvarendheid van oude en nieuwe bewoners. Dankzij een combinatie van autonomie en samenwerking. Dankzij kunstenaars, ondernemers, harde werkers en dwarsdenkers . En vooral dankzij de basis die eerdere generaties hebben gelegd.

Op Landgoed Verhildersum ontdek je niet alleen hoe interessant, rijk en smaakvol het plattelandse leven was. Maar ook hoe interessant, rijk en smaakvol het plattelandse leven vandaag de dag nog is. Landgoed Verhildersum, als gloedvol middelpunt van de gemeente De Marne, vertelt het verhaal van een beloftevolle en vernieuwingsgezinde regio die onnoemelijk veel appetizers, toetjes en hoofdgerechten te bieden heeft. En voor wie er eenmaal van geproefd heeft, smaakt het gebied als vanzelfsprekend naar meer.

Mini-docu

Promo

Landgoed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB
Leens

Dinsdag10:3017:00

Volwassenen€7
Kinderen (0 t/m 5 jaar) Gratis
Kinderen (6 t/m 12 jaar)€2
Jeugd (13 t/m 18 jaar)€4
CJP€4
Vriend van Verhildersum Gratis
Museumkaart Gratis
Rembrandt pas Gratis
Groepen (min. 20 personen)€6
Borgtuin Gratis
Streekmarkt: Elke 3e zaterdag van de maand 10.00 - 16.00 uur De Streekmarkt is gratis toegankelijk. Een kaartje geeft toegang tot de Borg, het Koetshuis, Arbeidershuisje en de Expositieboerderij. Kaartjes zijn te koop in het Koetshuis en in de Expositieboerderij. Tijdens evenementen als de Historische Dagen geldt er een toeslag van € 1,50 op de reguliere toegangsprijs (ook voor Museumjaarkaarthouders en kinderen 4 t/m 12 jaar). Kijk voor de actuele openingstijden op de site.