De collectie van Kloostermuseum AduardDe Collectie van het Kloostermuseum Aduard

In het Groningse Aduard heeft van 1192 tot 1594 het Sint Bernardushof gestaan, een van de grootste cisterciënzer kloosters van Noordwest Europa. Naast de vaste collectie in het Kloostermuseum Aduard, is er ieder jaar een nieuwe wisselexpositie te bezichtigen met uiteenlopende onderwerpen over het klooster en het kloosterleven uit die tijd. De wisselexpositie van 2020 draait om het onderwijs uit die tijd. 

Ziekenzaal

Elk bezoek wordt afgerond met een rondleiding door de voormalige ziekenzaal: het enige pand van het hele Sint Bernardushof dat nog is blijven staan. Leer meer over het werk van de koorbroeders en de lekenbroeders. De koorbroeders hielden zich bezig met het bidwerk en kalligraferen, terwijl de lekenbroeders het zware, ambachtelijke werk op zich namen. 

De bijzondere ziekenzaal is in de zogenaamde Romano-Gothische stijl opgetrokken, met verschillende versierende elementen om te aanschouwen. Een deel van het interieur is in de stijl van het Nederlandse barok, wat erg ingetogen is. Dit is terug te zien in onder anderen de preekstoel en herenbank. 

App tour

Een wandeling maken over het kloosterterrein? Kloostermuseum Aduard biedt een wel hele bijzondere ervaring. Door middel van een tablet applicatie die met knoppen te bedienen valt, is er een virtuele reis door het verleden mogelijk. Door rond te wandelen over het voormalige hof en de tablet te richten op verschillende plekken die je ziet, is te aanschouwen hoe de omgeving er in de tijd van het klooster uit heeft gezien. Heden en verleden komen samen! 

Het doel van het museum is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten nemen van het rijke verleden wat deze mooie plek biedt. De combinatie van de grote zaal met wisselexposities, de ziekenzaal en de wandeltour geeft een belevenis die zeker de moeite waard is.

Benieuwd naar het museum? Kijk dan hier op de website.

Mini-docu

Promo

Museum informatie

Kloostermuseum Aduard

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€5.00
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€2.50
Kinderen (tot 4 jaar) Gratis
De openingstijden zijn seizoensgebonden. Ga voor de meest actuele informatie naar de website van het museum. Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum