Erfgoed kent verschillende definities. Veel musea beschikken over erfgoed, zoals kunstobjecten. Bij sommige musea is het gebouw het erfgoed of monument. In deze lijst vind je een top tien van verschillende soorten Nederlands cultureel erfgoed, van kastelen tot torens, en van schuilkelders tot gemalen. Het begrip erfgoed is breed, vandaar een gevarieerde selectie van de persoonlijke favorieten van onze redactie! 

1. Domtoren

Je hebt hem misschien wel eens boven de skyline uit zien torenen. De Domtoren in Utrecht is met haar 112 meter hoog de hoogste kerktoren van Nederland. Op deze hoogte heb je na het beklimmen van de 465 treden een prachtig uitzicht over heel Utrecht en omstreken. Ga omhoog met een gids die je allerlei interessante feitjes verteld over de Domstad. Het carillon van de toren laat af en toe speciale nummers door de straten klinken. Wist je dat op 26 juni het 700-jarig bestaan van de toren is gevierd? Men kon via de instagrampagina zijn of haar favoriete nummer aanvragen bij de beiaardier.

2. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Tijdens de Reformatie mochten katholieken in de Nederlanden geen eigen missen houden. Het protestantisme was destijds de leidende religie. Tot er godsdienstvrijheid kwam, moesten katholieken hun mis in het geheim houden. Dit deden zij onder andere in een schuilkerk op de zolder van een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Dit is natuurlijk een enorm bijzondere plek om te kunnen bezoeken. Naast de openstelling van de schuilkerk, worden er in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder verschillende wisseltentoonstellingen gehouden.

Museum Ons' Lieve Heer op Solder, MuseumTV, Amsterdam

3. Grote Kerk Breda

In Nederland staan enorm veel kerken, ieder stadje beschikt wel over één. De Grote Kerk in Breda is echter erg bijzonder. Het is gebouwd in opdracht van de voorvaderen van ons Koninklijk Huis. Naast de kerkfunctie, vervult dit prachtige erfgoed ook een museumfunctie. Op dit moment is de tentoonstelling ‘Royal Fashion Design’  te zien met recente en nieuwe ontwerpen van de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen. Denk dan aan ‘koninklijke’ ontwerpen – waarvan vele door koningin Máxima bij officiële gelegenheden gedragen zijn – en een serie nieuwe creaties die speciaal in opdracht van de Grote Kerk Breda zijn ontworpen. Het resultaat is een couture collectie over de kracht van de vrouw.

4. Kasteel Huis Bergh | ‘s-Heerenberg

Dit middeleeuwse erfgoed bevindt zich in Gelderland. Kasteel Huis Bergh is afkomstig uit de 14e/15e eeuw en lange tijd in het bezit van Hollandse graven en een Duitse familie. In 1912 kocht Jan van Heek het kasteel en tegenwoordig is het opengesteld als museum met prachtige middeleeuwse kunst uit Italië en hele bijzondere manuscripten. Kortom, van binnen en van buiten bijzonder cultureel erfgoed.

tickets kasteel huis bergh, Kasteel Huis Bergh, museumtv, museum, huis bergh, 's-heerenberg

5. Kasteel Hoensbroek

Nog een prachtig kasteel in deze lijst, Kasteel Hoensbroek bevindt zich in Limburg. Het kasteel is afkomstig uit de 14e eeuw en werd bewoond door de familie Hoensbroek. In de loop van de tijd heeft het kasteel vijf verschillende bouwfasen ondergaan, waarvan er tegenwoordig nog drie goed zijn te zien. Ga mee met de gids en ontdek allerlei leuke weetjes over het kasteel. Wist je bijvoorbeeld dat de Bokkenrijders, die je misschien wel kent van de attractie in de Efteling, hier werden verhangen? Wat precies het verhaal van de Bokkenrijders is, kom je te weten in Kasteel Hoensbroek.

Kasteel Het Nijenhuis

6. Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Voor het kinderwetje van Van Houten in 1874 was het heel normaal om op 12-jarige leeftijd al aan het werk te gaan. Sommige kinderen gingen alleen naar de lagere school, tegenwoordig de basisschool. Eise Eisinga was zo’n jongen. Hij ging hetzelfde vak als zijn vader leren, maar hij was eigenwijs en zette zijn eigen interesses voort. Wanneer het einde der tijden wordt voorspeld, wil Eisinga met een tegenargument komen en bouwt hij een planetarium in zijn woonkamer. Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste nog werkende planetarium ter wereld! Dit bijzondere stuk erfgoed is nog steeds te bewonderen in Franeker.

planetariumplafondm, planetarium, planetarium eise eisinga, eise eisinga, koninklijk planetarium eise eisinga, museum, museumtv

7. Haarlemmermeermuseum De Cruquius

Het Haarlemmermeermuseum De Cruquius is gevestigd in een van de drie gemalen die het Haarlemmermeer hebben ingepolderd. In het museum kom je te weten over 19de-eeuwse stoomtechnieken. Je start je bezoek met een film over de Hollandse strijd tegen het water. Verder laat het museum zien hoe de ‘Deltawerken uit de 19e eeuw’ werden voorbereid en uitgevoerd. Dit wordt gedaan met behulp van molens, kaarten, maquettes, machinemodellen en andere objecten.

8. Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Soms is erfgoed ook iets minder leuk, maar wel bijzonder. In 1931 werd Kamp Westerbork gebouwd. Vanaf 1 juli 1942 werd het kamp officieel in gebruik genomen als doorgangskamp. Met 93 treinen werden in totaal 107.000 Joden, Sinti en Roma weggevoerd uit heel Nederland. Op 12 april 1945 werd het kamp bevrijd door het Canadese leger. Het is tegenwoordig een herinneringscentrum waar je je begeeft op de plekken waar meer dan 75 jaar geleden mensen gevangen hebben gezeten die misschien nooit meer zijn thuisgekomen.

Kamp Westerbork

9. Sonnenborgh | Utrecht

Je hebt tijdens de lessen aardrijkskunde op de middelbare school vast wel over Buys Ballot gehoord. Deze Nederlandse natuurkundige besloot anderhalve eeuw geleden dat er een sterrenwacht en weerkundig instituut in Utrecht moest komen. Sterrenwacht Sonnenborgh is gevestigd op een bastion dat onderdeel was van een historisch verdedigingswerk afkomstig uit de 16e eeuw. Je zou dus kunnen stellen dat wetenschap en historie in dit museum op een unieke manier samenkomen, een uniek stuk erfgoed dus. Ervaar het zelf!

10. Schuilkeldermuseum

Je zou er misschien niet zo snel op komen, maar schuilkelders behoren ook tot het Nederlands cultureel erfgoed. Deze zijn onder ander te vinden in Maastricht. Het Schuilkeldermuseum is gevestigd onder in de eeuwenoude kazematten van Maastricht. Maak hier mee hoe het schuilen was in de Tweede Wereldoorlog en in de Koude Oorlog.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.