De top 5 langsloopmusea, een term bedacht door onze redactie. Nu de deuren van musea gesloten zijn is het niet meer mogelijk om naar een museum te gaan, of toch wel? Je hoeft namelijk niet naar binnen bij deze musea om ervan te genieten. Deze zogeheten langsloopmusea zijn musea die ook te bewonderen zijn van buitenaf. Dit kan zijn door de prachtige natuur, een mooie bouwstijl of een heel specifiek architectonisch element. Dus loop vooral langs deze musea en geniet zo toch nog van cultuur!


 

1. Museum Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd is een eigentijdse herbouw van het Romeinse fort dat hier tussen ca. 40 en 400 na Chr. stond – precies op deze plek en ook net zo groot. De muren van het fort, de wegen waarover je loopt, het badhuis, de rivierloop – allemaal liggen zij precies op de oorspronkelijke plek. De Hoge Woerd geeft hierdoor een unieke ervaring van de maat en schaal van een Romeins castellum en alles wat daarbij hoorde. Nergens anders in Nederland kun je lopen op de wallen van een Romeins fort of krijg je zo een compleet beeld van een garnizoensstadje aan de limes, de voormalige Romeinse grens, als op deze plek. Het fort is gebouwd op een archeologisch monument van ca. 10 hectare groot en tot op de dag van vandaag bevindt zich hier nog een schat aan authentieke archeologische resten in de grond, inclusief een oude Romeinse wachttoren die compleet nagebouwd is zoals die er vroeger stond.

 

2. Rietveld Schröderhuis

Ontworpen in 1924, bewoond tot 1985. Dit architectonische hoogtepunt van De Stijl en icoon in de stad maakt het Rietveld Schröderhuis Utrechts werelderfgoed. In 1924 vraagt Truus Schröder de bekende Utrechtse meubelontwerper Gerrit Rietveld of hij haar nieuwe woonhuis wil ontwerpen. De moeder van drie kinderen is net weduwe geworden en wil een huis dat helemaal voldoet aan haar eigenzinnige woonideeën. Ze kent Rietveld al van een eerdere samenwerking en weet dat ook hij wars is van tradities. Een perfecte combinatie. Tijdens het ontwerpen van het huis speelt Schröder een belangrijke rol. Ze weet precies wat ze wil: soberheid en léven in plaats van geleefd worden. Kenmerkend in het ontwerp zijn de vloeiende overgangen tussen binnen en buiten en de strakke horizontale en verticale lijnen. En natuurlijk het gebruik van alleen primaire kleuren, naast wit grijs en zwart. Bijna alles is nog in originele staat en het is van binnen, maar ook van buiten bijzonder om te zien. Te vinden op de Prins Hendriklaan 50 in Utrecht valt dit bijzondere huis onder het Centraal Museum, waardoor het zeker thuishoort in de lijst met langsloopmusea.

Rietveld Schröderhuis (collectie Centraal Museum) Foto: Stijn Poelstra

 

3. Huis Zypendaal

Arnhemmers noemen Huis Zypendaal graag een ‘kasteeltje’, maar het is eigenlijk een buitenplaats. In de jaren 1762-1764 is het gebouwd voor de belangrijke Arnhemse regentenfamilie Brantsen. De familie bewoonde Zypendaal tot 1926. De interieurdecoratie is voor een belangrijk deel nog uit deze tijd. Het huis staat op de plek van oudere bebouwing, uit de 17e eeuw. Daarvan zijn alleen delen van de tuinaanleg bewaard gebleven. De tuinen en het park zijn een mooie combinatie van de formele ‘Franse stijl’ en de romantische ‘Engelse landschapsstijl’. Tegenover Huis Zypendaal ligt een fraaie oranjerie, waar voorheen de planten overwinterden. Aan de overkant van een terras staat het koetshuis, waar vroeger de paarden stonden. Het huis ligt in park Zypendaal waardoor je het mooie gebouw kan bewonderen, maar ook heerlijk kan genieten van een wandeling in de natuur. Langs een museum lopen kan op deze manier niet makkelijker worden gemaakt!

Huis Zypendaal

4. Watersnoodmuseum

Het museum is gevestigd in vier caissons die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat. Dit is het gat in de dijk waar negen maanden eb en vloed door stroomde als gevolg van de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Deze gebeurtenis heeft diepe sporen getrokken in het landschap van Schouwen-Duiveland. Maandenlang is het zeewater met het getij in en uit de polders gestroomd en daardoor zijn diepe geulen ontstaan. Dat zijn nu prachtige met riet en bos omzoomde kreken waar bezoekers op allerlei manieren van de natuur kunnen genieten. Het krekengebied bij Ouwerkerk is een paradijs voor dieren. De inlaag tussen de Oosterschelde en de Grote Kreek vormt bij hoog water een vluchtplaats voor vogels. Door het zoute karakter groeit er zeekraal en zee-aster in het gebied. De hogere delen – die niet zout zijn – herbergen zeldzame orchideeën. Er zijn informatiepanelen geplaatst over de geschiedenis, de sporen die de ramp na heeft gelaten en de flora en fauna van het gebied. Er zijn speel- en vrijetijdsvoorzieningen gerealiseerd en in het gebied zijn aantrekkelijke wandel- en fietspaden aangelegd. Deze zijn ook voor minder mobiele bezoekers goed toegankelijk. Om de historie van de dijkenbouw zichtbaar te maken heeft Projectbureau Zeeweringen aan de buitenkant van de dijk bij het Watersnoodmuseum een ‘museumglooiing’ gemaakt. Bezoekers kunnen daar precies zien welke materialen vroeger zijn gebruikt bij het bouwen van dijken en door welke materialen en technieken die vervangen zijn. Een uitkijktoren op het dijkje bij caisson 4 biedt uitzicht over de inlagen naar de Oosterschelde. In het zanddijkje tussen de inlagen zijn kleinere caissons te zien. Bij de uitgang van caisson 4 staat het monument dat de gemeente Schouwen-Duiveland heeft laten maken ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Watersnoodramp. Al met al vormt dit museum een mooie herdenkplaats aan deze gebeurtenis en is het bijzonder om daar een keer langs te lopen.

Watersnoodmuseum

 

5. Vechtstreekmuseum

In park Goudestein aan het Utrechtse Vecht in Maarssen is, in de voormalige buitenplaats Silverstein, het Vechtstreekmuseun gevestigd. Deze regio rond de rivier de Vecht bevat veel mooie natuur, kastelen, scheepvaartverbindingen en grote herenhuizen. Het museum richt zich op de unieke geschiedenis van deze regio en de cultuur en kunst die uit de Vechstreek is voortgekomen. Dit wordt voornamelijk gedaan door aandacht te besteden aan historische gebouwen. Het museum werd in 1994 opgericht en komt voort uit de Oudheidskamer van de gemeente Maarssen die op een zolder een groot aantal historische objecten had uitgestald. Nu het museum dicht is, is het nog steeds mooi om erheen te gaan, dankzij de prachtige omgeving die de vechtstreek te bieden heeft. Naast het mooie gebouw waarin het museum gevestigd is, zijn er ook speciale fiets en wandelroutes die je langs de theehuizen in de buurt brengen.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.