Is jouw moeder een echte museumfanaat en was je het liefst met haar naar een museum gegaan op Moederdag? Wees niet getreurd! De redactie van MuseumTV heeft een lijst samengesteld van musea waar online genoeg te beleven valt! Van online tentoonstellingen tot workshops. Deze lijst is een geüpdatete versie van onze lijst Top 10 online museum alternatieven afkomstig uit november. Wij helpen jou met deze lijst thuis nog even vooruit, totdat alles weer open mag. Veel plezier!

1. Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is afkomstig uit een tijd waarin panorama’s enorm populair waren in Europa. Het kunstwerk is 14 meter hoog en maar liefst 120 meter lang. Vanuit een uitkijkpunt in het midden kijk je uit over de Noordzee, Den Haag en Scheveningen. Er ligt zelfs echt zand! Het museum heeft het panorama op dit moment gedigitaliseerd en je kan alles van dichtbij bekijken. Aan de hand van een tiental informatiepunten, kun je meer te weten komen over alle details in het schilderij. Zie je bijvoorbeeld de eerste stoomtrein van Nederland tussen de duinen rijden? De online Panorama Mesdag is helemaal compleet met de geluiden van zeevogels.

2. Museum Kranenburgh

Museum Kranenburgh exposeert moderne en hedendaagse kunst. Momenteel zou er een tentoonstelling gewijd zijn aan boekillustrator Thé Tjong Khing. Op de website van het museum kun je gelukkig alsnog virtueel door deze tentoonstelling struinen. Daarnaast is het productieteam van MuseumTV laatst ook bij ‘Thé Tjong-Khing | in het atelier van de meesterillustrator’ langs geweest. Bekijk hier onze video.

3. Museum het Schip

Museum het Schip bestaat uit een volkswoningbouwcomplex uit de bouwjaren 1914 tot 1921. Nog nooit was er zoveel zorg besteed aan de vormgeving van arbeiderswoningen, hiermee werd er een einde gemaakt aan de nieuwbouw van slechte en ongezonde woningen. De levensomstandigheden voor de gewone man en vrouw werden verbeterd. Amsterdamse School Museum het Schip, zoals het in de volksmond wordt genoemd, heeft op dit moment een breed aanbod aan online activiteiten. Verschillende workshops, rondleidingen, pubquiz en nog veel meer.

4. Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum ontdekken vanuit je luie stoel? Dat kan! Het museum, gewijd aan deze wereldberoemde moderne kunstschilder, heeft haar deuren geopend voor Google Arts & Culture. Het is een soort Street View zoals je dat kent van Google Maps, maar dan in een museum! Je kan met een knop op de muis een stukje wandelen door het museum en alle kunstwerken van dichtbij bekijken. En dat helemaal voor niets! Zelfs als je er al eens bent geweest, geeft dit je de mogelijkheid om een specifiek kunstwerk goed op je te laten inwerken.

5. Anne Frank Huis

Ook het Anne Frank Huis is online te zien. De online tour begint op de overloop met de welbekende boekenkast waarna je zo het Achterhuis in loopt waar Anne met haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog onder heeft gedoken. Deze virtuele tour is niet gebaseerd op foto’s zoals bij het Van Gogh Museum, maar bestaat uit animaties. Het lijkt levensecht! Verder is de 15-delige YouTube serie ‘Anne Frank videodagboek’ te zien op het kanaal van het museum.

6. Rijksmuseum

Het bekendste museum van Nederland toont een gedeelte van haar collectie nu ook op de website. Ontdek alle meesterwerken uit de Eregalerij in een 3D tour. Zo kun je goed inzoomen op de Nachtwacht en allerlei extra informatie te weten komen over dit prachtige schilderwerk.

7. Louwman Museum

In het Louwman Museum vind je de oudste privécollectie automobielen ter wereld. De collectie is opgeslagen in een speciaal ontworpen pand in Den Haag. Via de website kun je het gebouw binnentreden en wordt je aan de hand van 53 standpunten door het museum geloodst. Allerlei verschillende soorten auto’s passeren de revue.

Extereur AAMu

8. Teylers Museum

Het Teylers Museum in Haarlem, ook wel het museum van verwondering, zou op dit moment een tentoonstelling hebben over de Britse kunstschilder John Constable (1776-1837). Het is de eerste keer dat er een Nederlands museum een tentoonstelling wijdt aan deze romantische landschapsschilder. Om een online bezoek toch mogelijk te maken, neemt conservator Terry van Druten je in deze YouTube-video mee door de tentoonstelling!