Muziek is voor veel mensen enorm belangrijk. In vijf onderstaande musea is van alles te leren over de geschiedenis van muziek en de verscheidenheid aan instrumenten. Kijk je ogen uit, maar luister vooral aandachtig!
1. Nationaal Orgelmuseum |Elburg
Wie kent het niet; het Kerkorgel! Voor degenen die een kerk bezoeken is het wekelijkse kost, voor anderen slechts een instrument dat je af en toe hoort. Het Nationaal Orgelmuseum is gewijd aan het pijporgel en de oude geschiedenis van dit instrument. De collectie omvat orgelmaker gereedschap, orgelmaquettes, kabinetorgels, huisorgels, harmoniums, koraalboeken en orgelpostzegels. Aan de hand van reeksen orgelafbeeldingen wordt de ontwikkeling van het Nederlandse orgel zichtbaar gemaakt. Bekijk onze mini documentaire en hoor zelf hoe de verschillende orgels klinken!
2. Geelvinck Muziek Museum |Zutphen
In het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen zijn enorm veel historische piano’s in allerlei verschillende uitvoeringen te vinden. Van piano’s met prachtige ornamenten tot kleine tafelpiano’s. Het bijzondere is dat de piano’s allemaal nog te bespelen zijn! Zo maak je mee dat er een verschil is in klank tussen oude en nieuwere piano’s. Daarnaast kun je er verschillende feitjes te weten komen, wist je bijvoorbeeld dat Beethoven hoogstwaarschijnlijk in Nederlands geboren is? Wil je weten waar precies? Check het in de mini documentaire over het Geelvinck Muziek Museum.
3. Kijk en Luistermuseum |Bennekom
Het Kijk en Luistermuseum herbergt een grote verzameling aan mechanische muziekinstrumenten. Je kunt het je zo gek niet bedenken of dit museum heeft het! Heb je alle mechanische instrumenten gezien? In het kijkgedeelte van het museum kun je meemaken hoe het leven er vroeger in de Betuwe uitzag.
4. Museum Vosbergen | Eelde
In Museum Vosbergen is de verzameling muziekinstrumenten van Dirk Verel te bewonderen. Verel is van origine natuurkundige en daarom is er veel aandacht in het museum voor trillingen en de tonen die deze maken. De instrumenten heeft hij zelf bij elkaar gezocht en soms ook zelf gerestaureerd. Er is niet alleen aandacht voor Westerse muziek, maar ook voor niet-Westerse instrumenten. Deze worden vaak niet van hout, zoals wij dat gewend zijn, maar van dierenhuiden gemaakt. Bekijk onderstaande mini documentaire en kom er achter welke soorten muziekinstrumenten er allemaal bestaan!
5. Geelvinck Pianola Museum |Amsterdam
Bij het laatste museum van deze lijst heeft MuseumTV helaas nog geen mini documentaire gemaakt. Desalniettemin is het Geelvinck Pianola Museum in Amsterdam zeker de moeite waard om te bezoeken! Een pianola is zelfspelende piano en werd vaak gebruikt in stomme films. Tijdens een rondleiding of een museumconcert krijg je als bezoeker informatie over de geschiedenis en de werking van de instrumenten en kun je komen luisteren naar de prachtige muziek van de pianola.