De top 5 vernoemde musea. Deze museumlijst is door de redactie samengesteld en bestaat uit allerlei musea die vernoemd zijn naar een persoon. Sommige musea hebben hun hele collectie gewijd aan de desbetreffende persoon, andere zijn vernoemd naar de eigenaar. Waar de naam ook vandaan komt, de musea zijn allemaal een bezoekje waard!


 

1. Jan Kruis Museum

De meesten zullen Jan Kruis kennen van Jan, Jans en de Kinderen. Deze striptekeningen over familie Tromp zijn een hit in de Libelle. In deze strip volgt de lezer een doorsnee Nederlands gezinsleven. Klassieke uitspraken kwamen eruit voort: wie kent niet de “jeweetwel-kater” en “hoi pipeloi”? In dit museum stap je terug in de tijd en ga je naar Kruis zijn geboortestad Rotterdam met de toegepaste kunst en illustraties waar zijn loopbaan mee begon. In dit museum zie je de vele strips die hij heeft getekend en hoe dat succes is begonnen. Een museum waar alles draait om Jan Kruis en dus op de nummer 1 van vernoemde musea staat!
 

2. Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller (1869 – 1939). Tussen 1907 en 1922 kocht zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken. Hiermee is haar verzameling een van de grootste privécollecties van de 20ste eeuw. Helene droomde van haar eigen ‘museumhuis’, waar ze haar liefde voor moderne kunst met iedereen kon delen. Haar droom werd werkelijkheid toen in 1938 het Kröller-Müller Museum zijn deuren opende. Het museum werd een paradijs voor kunstliefhebbers. In het museum hangen topstukken van moderne meesters als Monet, Picasso en Mondriaan. Bovendien bezit het museum bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Van Gogh, hiermee is het de op een na grootste collectie ter wereld. Het museum is dus zeker een bezoek waard!
3. Het Mauritshuis
Het Mauritshuis is een relatief klein museum met een verzameling van in totaal 800 schilderijen. De collectie van het Mauritshuis staat wereldwijd bekend om zijn unieke verzameling schilderijen van Hollandse en Vlaamse Meesters uit de 17de eeuw. In het unieke interieur komen deze meesterwerken tot hun recht en kan je schilderijen aanschouwen van kunstenaars zoals Vermeer, Rembrandt en Jan Steen. In de 17de eeuw werd het Mauritshuis als woonhuis gebouwd voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het heeft ook nog meerdere functies gehad naast dat van een museum en woonhuis zoals een gastenhuis.
 

4. Frans Hals Museum

Maak kennis met een van de bekendste Haarlemse schilders uit de 17de eeuw in het Frans Hals Museum. De schilder Frans Hals was een icoon voor zijn tijd en in het museum kun je zien hoeveel impact hij heeft gehad in de kunstwereld. Aanschouw prachtige werken van niet alleen deze schilder, maar ook van veel andere kunstenaars die geïnspireerd werden door hem. Maar wat maakte Frans Hals nou zo bijzonder? Hals was een meester in het uitbeelden van levendigheid en beweging. Daarbij portretteerde hij ook de bevolking uit de lagere klasse: van de dorpsgek tot een lachende vissersjongen. Deze stijl was vernieuwend voor zijn tijd en sommige zeggen zelfs dat hij impressionistisch te werk ging. In dit museum leer je de diversiteit van zijn werk kennen en ontdek je welke impact hij heeft gehad op latere schilders en kunstenaars van nu.
 

5. Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum

In het pand van dit museum begon D.J. Valk in 1936 een bakkerswinkel. Zijn zoon was Gerrit Valk, die zich naast het bakken van brood, specialiseerde tot banketbakker. Later kwam hier ook het maken van banketbakkersijs bij. Na zijn overlijden werd hier Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum gevestigd. In de oude bakkerij staat het interieur vol met attributen van vroeger. Een paar van deze attributen zijn een door drijfriemen aangedreven deegkneder, klutsmachine, amandelpel- en amandelwrijfmachine. In het museum is een originele oven die met takkenbossen gestookt werd. Daarnaast vind je in het museum de oorspronkelijke broodkamer waar het versgebakken brood warm bewaard werd om verkocht te worden. De woonkeuken is nog steeds in originele staat te aanschouwen. Gerrit Valks naam wordt eer aan gedaan in dit museum. Als bezoeker is het niet alleen leuk, maar ook bijzonder lekker om langs te gaan!
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.