Ga er deze lente op uit en verken de prachtige Nederlandse kastelen met minstens even mooie tuinen. MuseumTV heeft een top tien van bijzondere kastelen samengesteld. Waar je in het ene kasteel een reis door de tijd maakt door de bijzondere stijlkamers, kun je in het andere kasteel moderne en hedendaagse kunst bewonderen. Bekijk de lijst hieronder en doe inspiratie op voor een bezoek!

 

1. Kasteel de Haar | Utrecht

Kasteel de Haar is gebouwd in de loop van de 13e eeuw en is één van de meest luxe kastelen in Nederland. De luxe uitstraling is ook terug te zien in het Engelse landschapspark en de Franse stijltuinen. Laat je betoveren door de bijzondere geometrische tuinen, hertjes in het hertenkamp en fraaie vijvers.

2. Huis Doorn | Doorn

De bekendste bewoner van Huis Doorn is waarschijnlijk Wilhelm II. De Duitse keizer kocht het huis in 1919 nadat hij vluchtte uit Duitsland. Het aangelegen park was één van de redenen van de aankoop: het bood privacy en was een plek om actief bezig te zijn. Bovendien kun je dankzij zijn liefde voor tuinieren in de zomer ronddwalen door de prachtige rozentuin.

3. Menkemaborg | Uithuizen

Het Groningse Menkemaborg kent verschillende bijzondere tuinen tussen twee grachten. De tuin ten westen is gereconstrueerd naar het tuinplan uit 1705 en heeft een symmetrische indeling met 18e-eeuwse bloemen en planten. Naast de borg ligt een doolhof met in het midden een oude plataan. Neem ook zeker een kijkje in de bijzondere zonnewijzertuin, rozentunnel en fruit- en keukenhof.

4. Kasteel Ruurlo | Ruurlo

In het Gelderse Ruurlo staat één van de mooiste kastelen van de Achterhoek: Kasteel Ruurlo. Het kasteel is volledig gewijd aan de Nederlandse kunstschilder Carel Willink. Struin over de paden van de Engelse landschapstuin, langs de statige grachten, heuvels en prachtige rododendron-groepen. Bekijk het kasteel van alle kanten, een bezoek aan Kasteel Ruurlo verveelt nooit!

5. Kasteel Huis Bergh | ’s Heerenberg

Het middeleeuwse Kasteel Huis Bergh is omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. De tuin van Kasteel Huis Bergh is de oudste kasteeltuin van Nederland. Het is door de eeuwen heen nauwelijks veranderd. De tuin moest een fijne plaats zijn om tijd door te brengen, vandaar de fonteinen, tuinbeelden en mooie bloemen.

6. Slot Zuylen | Oud-Zuilen

Slot Zuylen is één van de oudste kastelen aan de Vecht. De tuin van Slot Zuylen – de plek waar Belle van Zuylen zo graag verbleef – kent een lange geschiedenis. Verrassend veel elementen uit diverse stijlperioden komen voor op het kasteelterrein. Het is een plek waar geschiedenis en heden samenkomen. Een wandeling door de kasteeltuin is een reis door de tijd. Meer achtergrondinformatie over de tuin? Elke zondag om 14:00 kun je de tuin bewonderen samen met een gids!

7. Kasteel Amerongen | Amerongen

Niet alleen Kasteel Amerongen, maar ook de kasteeltuin kent een rijke geschiedenis. Doordat het kasteel door de eeuwen heen veelvuldig van eigenaar is gewisseld, bestaat zowel het kasteel als de tuin uit verschillende onderdelen. De tuin bestaat onder andere uit een bloementuin, moestuin, boomgaard en een heus bospark!

8. Slot Loevestein | Poederoijen

Slot Loevestein is een prachtig kasteel in het westen van Gelderland in het dorp Poederoijen. Het slot is misschien wel het bekendst door de spectaculaire ontsnapping van de rechtsgeleerde Hugo de Groot (1583-1646). Hij zat in de gevangenis van het slot en hij las daar veel boeken die in een kist bezorgd en vervoerd werden. Hugo zou door zich in de kist te verstoppen, ontsnapt zijn uit de gevangenis. Slot Loevestein ligt daarnaast in een prachtig natuurgebied langs de Waal.

9. Kasteel Rosendael | Rozendaal

Na bijna 700 jaar onafgebroken bewoond te zijn, is het de wens van de laatste bewoner dat kasteel en park als eenheid in stand worden gehouden. Het interieur bevat een rijke collectie aan meubels en gebruiksvoorwerpen. In het park rondom het kasteel kun je heerlijk wandelen en genieten van de verschillende planten, bloemen en kruiden.

10. Buitenplaats Kasteel Wijlre | Wijlre 

Al vijf eeuwen lang worden cultureel erfgoed, hedendaagse kunst en prachtige natuur met elkaar verweven op Buitenplaats Kasteel Wijlre, gelegen in de heuvels van Zuid-Limburg. De buitenplaats bestaat uit verschillende plekken die je kunt bezoeken; het kasteel, het koetshuis, de kasteeltuinen, de kunstwerken in het park, het kunstpaviljoen Hedge House en de hedendaagse kunsttentoonstellingen. In 2014 won Buitenplaats Kasteel Wijlre’European Garden Award’, de tuin is daarmee één van de mooiste van heel Europa!

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum