De collectie van Kasteel De HaarKasteel De Haar

Kasteel De Haar werd waarschijnlijk al in de loop van dertiende eeuw gebouwd. De eerste geschriften van het aan een aftakking van de Rijn gelegen gebouw stammen uit het jaar 1391. Het kasteel was eigendom van een lid van de familie Van de Haar. Nadat Josyna van de Haar met Dirk van Zuylen trouwde, werd het gebouw eigendom van de familie Van Zuylen.

Verschillende stormen en oorlogen deden het gebouw weinig goeds. Tegen de tijd dat het in de negentiende eeuw werd geërfd door baron Etienne van Zuylen van Nijevelt was het veranderd in een ruïne. Zijn vrouw, Hélène de Rothschild, was schatrijk. Samen huurden ze Pierre Cuypers in om een nieuw Kasteel de Haar te bouwen. Cuypers ontwierp later nog de gebouwen van het Rijksmuseum en Amsterdam Centraal Station.

Beroemde vrienden

In de jaren dat de familie Van Zuylen in De Haar woonde ontstond de septembertraditie. De familie had een hoop vrienden, die het allemaal wel eens leuk vonden om langs te komen bij de Haar. In 1901 kwam, bijvoorbeeld, Koningin Emma op bezoek. Na de oorlog werden deze bezoeken met name in de maand september gedaan. Extra personeel arriveerde al in augustus om voorbereidingen te treffen. Na de Tweede Wereldoorlog deed een lange reeks aan beroemde gasten mee aan de septembertraditie. Zo kwamen onder andere Brigitte Bardot, Gregory Peck, Roger Moore en Yves Saint Laurent genieten van de luxe van De Haar. Inmiddels woont de familie Van Zuylen niet meer op De Haar. De nazaten van baron Étienne hebben echter wel het recht om één maand per jaar op De Haar door te brengen, net als hun vroegere gasten.

Prestige en luxe

De Haar was tijdens na de herbouw één van de meest luxueuze gebouwen van Nederland. Er was destijds zelfs meer rijkdom en luxe dan in het koningshuis. Een korte blik in de indrukwekkende hoofdhal en balzaal maakt dit wel duidelijk. Er waren bovendien vele voorzieningen die voor die tijd zeer kostbaar waren. Warm én koud stromend water, elektriciteit, een centrale verwarming en zelfs een personenlift, zijn slecht een hand vol aan faciliteiten die De Haar tot haar beschikking had. Zelfs voor het personeel was alles goed geregeld. Ze hadden een eigen verdieping die ook was aangesloten op alle faciliteiten van De Haar. Nu zijn de personeelsruimtes onderdeel van de expositie ‘Verborgen Kamers’, waarin het bijzondere leven van het personeel in De Haar wordt uitgelicht.

Wat is er te zien?

Kasteel de Haar is nog volledig ingericht zoals de baron en zijn vrouw er in leefden. Hierdoor is het net alsof je honderd jaar geleden bij ze op bezoek bent. Je kan urenlang ronddwalen door de vele kamers en zalen in het kasteel. Een hoogtepunt van deze kamers is de Batterie de Cuisine. Hier is een serie pannen en casseroles te zien met de naam ‘Haarzuylen’ ingegraveerd.

In de Balzaal is een schouwspel te zien: Le Château de l’Amour (het kasteel van de liefde). Dit schouwspel beeld in drie beelden het verhaal van een jonkheer die zijn geliefde schaakt uit. Dit reliëf is uit één blok kalkzandsteen gehouwen.

Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de verborgen kamers. Hier wordt het leven van het personeel van Kasteel de Haar in beeld gebracht.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Kasteel de Haar

Openingstijden

DagVanTot
Maandag11:0017:00
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€19.00
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€12.50
Kinderen jonger dan 4 jaar Gratis
Museumkaart / ICOM Gratis
Vereniging Rembrandt Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
De openingstijden van het park en het kasteel kunnen verschillen. Kijk voor de meest complete informatie op de website van het kasteel. Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum