Museum informatie

Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2
7261LZ
Ruurlo

0575 760 300
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.5
Jeugd 6 t/m 18 jaar & CJP€5.5
Kinderen t/m 5 jaar, ICOM, Museumkaart & BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
starTe zien op MuseumTV

Kasteel Ruurlo


Kasteel Ruurlo

In het oosten van Gelderland ligt al meer dan zes eeuwen lang de waterburcht Kasteel Ruurlo. Het kasteel is een echte lappendeken van bouwstijlen. Het muurwerk, dat in de middeleeuwen werd gebouwd, staat voor het grootste gedeelte nog overeind. Nadat het in de vijftiende eeuw in handen valt van de familie van Heeckeren volgen er een hoop verbouwingen. De gehele linkerkant van het kasteel wordt in de 16e eeuw bijvoorbeeld vervangen. Een eeuw later wordt nog een toren aangebouwd, en in de loop van de jaren worden belangrijke onderdelen van het kasteel vervangen met iets nieuws.

In 1977 verlaat de familie Kasteel Ruurlo. Vanaf dan functioneert het kasteel als gemeentehuis. In 2005 verlaat ook de gemeente Kasteel Ruurlo, waardoor het eeuwenoude gebouw in verval raakt. Een tiental jaren later wordt het echter gekocht door Hans Melchers. Hij laat het gebouw restaureren en bouwt het om zodat het een museum kan huizen. Daarmee voegt hij ook nog eens een eenentwintigste eeuwse bouwstijl aan het kasteel toe. Binnen is overal een nieuwe houten vloer aangelegd, met bijzondere patronen die de klassieke stijl van het plafond weerspiegelen. Vanaf 27 juni 2017 opent het kasteel haar deuren voor bezoekers als tweede locatie van Museum MORE, waar Melchers eveneens initiatiefnemer van is. Dit museum is gewijd aan de modern-realistische kunststijl.

Museum MORE in het kasteel

Kasteel Ruurlo huist een grote collectie aan werken van de Nederlandse kunstschilder Carel Willink (1900-1983). Willink staat bekend om de vervreemdende en onwerkelijke sfeer die hij in zijn schilderijen aanbracht, en wel eens werd aangeduid met de term magisch realisme. Het duurde echter een tijdje voordat hij bij deze stijl arriveerde. In Kasteel Ruurlo is zijn ontwikkeling als kunstenaar goed te zien. Je wordt meegenomen van zijn beginselen als zoekende kunstenaar, langs zijn abstracte en kubistische fases, tot zijn opbloeiing met het magisch realisme. Je leert als het ware met Willink mee. Kasteel Ruurlo huist daarnaast een aantal stukken kleding die zijn ontworpen door Fong Leng. Mathilde de Doelder, de derde vrouw van Willink, kleedde zich graag in deze kleding. De detailrijke kledingstukken zijn in Kasteel Ruurlo van alle kanten te bekijken.

Tuinen

Kasteel Ruurloo wordt omringd door grachten en een prachtig kasteelpark. De Engelse landschapstuin is aangepast aan de tijd en de wensen van de bewoners. Om het kasteelpark liggen grachten en rododendrons die bloeien in het voorjaar.  Het bewandelen van de paden van de Engelse landschapstuin is ook zeker een aanrader. Hier vandaan kan je het kasteel goed bekijken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum