Museum informatie

Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG
Poederoijen

0183 44 71 71
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag11:0016:00
Zondag11:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€14
4 t/m 12 jaar€9.50
0 t/m 3 jaar Gratis
Er is in de periode oktober 2019 tot en met mei 2020 groot onderhoud aan het slot wat invloed heeft op de openingstijden. 1 t/m 20 maart zal het slot open zijn op zaterdag en zondag van 11:00-17:00. Daarna zal het museum elke dag open zijn van 10:00-17:00.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Slot Loevestein


Slot Loevestein is een prachtig kasteel in het westen van Gelderland in het dorp Poederoijen. Het bestaat al 650 jaar en heeft in zijn geschiedenis sinds de middeleeuwen veel bijzondere dingen meegemaakt. Het bekendste verhaal daarvan is waarschijnlijk de ontstnapping van Hugo de Groot. Het Slot, wat ook een museum is, geeft de opties om de geschiedenis van het kasteel in alle vrijheid op eigen houtje te verkennen. Er zijn in het kasteel meer dan 6000 kleine objecten te vinden zoals grafische voorwerpen, boeken en archeologische vondsten die allemaal te maken hebben met het slot en zijn bewoners. De meeste objecten zijn opgegraven bij restauraties tussen 1964 en 1986 en geven de levens weer van de gewone burgers, kasteleins en soldaten die het slot hun thuis noemden.

De Ontsnapping van Hugo de Groot

Het slot is misschien wel het bekendst door de spectaculaire ontsnapping van de rechtsgeleerde Hugo de Groot (1583-1646). De hoogbegaafde De Groot werd na zijn rechtenstudie advocaat in Den Haag en leerde daar vele belangrijke Nederlandse figuren kennen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje werd tijdens een vredesperiode een conflict gestreden over verschillende interpretaties van het Protestantse Christendom. Onder andere hierdoor kwamen raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt en Prins Maurits in conflict. En De Groot, omdat hij aanhanger van Oldenbarnevelt was, kwam in de gevangenis terecht in Slot Loevestein. Omdat hij veel las kreeg hij vaak boeken van vrienden toegestuurd die in een kist bezorgd werden. Daarin wist hij te ontsnappen naar Frankrijk waar hij zijn belangrijkste boeken schreef. Zijn werken vormden de basis voor volkenrecht en hij schreef in ballingschap voornamelijk over oorlog en de rechtvaardiging daarvan.

Activiteiten

Naast het museum zijn er tal van opties voor uitjes en feestjes op het slot. Natuurlijk is er een privétour te verkrijgen, kan er een schoolreisje of excursie geregeld worden en kan er ook een wandel of fietstocht in de omringende natuurgebieden gevolgd worden. Het slot is ook beschikbaar voor zakelijke evenementen, trouwdagen, romantische overnachtingen en er is zelfs een escape room.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum