Museum informatie

Museum Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT
Doorn

0343-421020
info@huisdoorn.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag 13:00 17:00
Woensdag 13:00 17:00
Donderdag 13:00 17:00
Vrijdag 13:00 17:00
Zaterdag 13:00 17:00
Zondag 13:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen €12.00
CJP €8.00
Kinderen 7 t/m 18 jaar €6.00
Kinderen t/m 6 jaar & Museumkaart Gratis

Museum Huis Doorn


Museum Huis Doorn ligt op een prachtig landgoed in een mooi park. Het huis is aangelegd via voorbeeld van de Engelse landschapsstijl. Huis Doorn is tegenwoordig een museum en een van de mooiste kastelen in de provincie Utrecht.

Geschiedenis

Museum Huis Doorn dankt zijn roem vooral de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog vlucht de keizer naar het neutrale Nederland en koopt Huis Doorn in 1919. Hij leeft hier zijn ballingschap uit tot zijn overlijden in 1941. Wanneer je het landgoed betreedt via het unieke Poortgebouw, zie je voorbij het gazon Huis Doorn liggen. De buste van Wilhelm II is het eerste wat je tegenkomt. De binnenplaats dient tegelijkertijd ook als de laatste rustplaats van deze laatste keizer van Duitsland. De graftombe is te vinden in het mausoleum. De inrichting van Museum Huis Doorn is afkomstig uit de paleizen in Berlijn en Potsdam. Het huis telt drie verdiepingen en 12 vertrekken die allemaal toegankelijk zijn voor publiek.

Collectie

Om Huis Doorn te kunnen inrichten, kreeg Wilhelm II toestemming om een selectie te maken uit de inboedels van zijn vele paleizen in Duitsland. Huis Doorn herbergt daardoor de grootste collectie Duitse kunst en toegepaste kunst buiten Duitsland. In totaal zijn dit meer dan 30.000 objecten. Een deel daarvan is te zien in het huis, een ander deel ligt in een depot. Wilhelm II had een uitgesproken smaak. Hij vond moderne kunst helemaal niks. Hij hield daarentegen veel van de barokke kunst van zijn voorvaderen, zoals Frederik de Grote. De enorme collectie omvat veel zilver en porselein, schilderijen en meubels uit de zeventiende en achttiende eeuw, en laat de verschillende stadia van de barok zien.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less