Museum informatie

Museum Huis Doorn

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
CJP€12.00
Jeugd (7 t/m 18 jaar)€7.50
Museumkaart / ICOM Gratis
Kinderen (tot 7 jaar) Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museum Huis Doorn


Gelegen in de provincie Utrecht, omringd door een schitterend landgoed dat is aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl, ligt het prachtige kasteel Huis Doorn. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, toen het oorspronkelijk werd gebouwd als een waterburcht door domproost Adolf van Waldeck.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Huis Doorn

witregel

Wilhelm II in Huis Doorn

In de loop der jaren heeft het gebouw verschillende functies gehad en transformaties doorgemaakt, waaronder die van ridderhofstad en enkele ingrijpende verbouwingen in 1796. Maar Huis Doorn is vooral bekend geworden vanwege de Duitse ex-keizer Wilhelm II, die het kasteel kocht omdat het goed te beveiligen was en het voorzag van modern comfort zoals elektriciteit, sanitair en verwarming.

De grootste collectie Duitse kunst

Met ruim 59 treinwagons aan spullen, waaronder veel kunstvoorwerpen en meubilair, vluchtte Wilhelm II naar Huis Doorn toe. Hierdoor herbergt Huis Doorn nu de grootste collectie Duitse kunst en toegepaste kunst buiten Duitsland, met meer dan 30.000 objecten. De eetkamer van Huis Doorn is voorzien van een gedekte tafel en een rijke kroonluchter, omringd door schilderijen met strenge gezichten die je aanstaren, bijna alsof ze uit een sprookje komen.

Besluit Vijandelijk Vermogen

Na de Tweede Wereldoorlog werd Huis Doorn onder het Besluit Vijandelijk Vermogen geplaatst en kwam het in handen van de Nederlandse Staat. Sindsdien is Huis Doorn ingericht als museum en telt in totaal drie verdiepingen en achttien kamers die te bezichtigen zijn. De inrichting is nog altijd grotendeels hetzelfde als toen ex-keizer Wilhelm II er woonde.

Jouw bezoek aan Huis Doorn

Wil je deze historische plek zelf ervaren? Bereid je bezoek dan goed voor met behulp van de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Om alvast een voorproefje te krijgen kijk je een van de korte documentaires die we er maakten, zoals deze uit 2022. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum