Museum informatie

Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT
Doorn

0343-421020
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.00
CJP€8.00
Kinderen 7 t/m 18 jaar€6.00
Kinderen t/m 6 jaar & Museumkaart Gratis
starTe zien op MuseumTV

Huis Doorn


Schitterend landgoed

Een prachtige eetzaal met een gedekte tafel. Erboven hangt een rijke kroonluchter, terwijl de strenge gezichten van verschillende schilderijen je aanstaren. Een omschrijving die haast uit een of ander sprookje had kunnen komen. Toch is niks minder waar, want dit is precies hoe de eetkamer van Huis Doorn eruit ziet.

Huis Doorn is een prachtig kasteel in de provincie Utrecht. Het ligt in een schitterend landgoed. Helemaal aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Een kasteel die vooral haar bekendheid dankt aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II.
Het voormalige keizerlijke huis is tegenwoordig een museum. Het huis telt in totaal drie verdiepingen en achttien kamers die zijn te bezichtigen.

Wilhelm II

Huis Doorn is een huis met een rijke geschiedenis. Een middeleeuws huis die oorspronkelijk was bedoeld als waterburcht. Het gebouw werd dan ook aan het eind van de dertiende eeuw door domproost Adolf van Waldeck gebouwd. Het gebouw bleef in de jaren die daarna volgde in het bezit van de domproosten. Totdat het in 1322 werd verwoest. Pas vijfentwintig jaar werd er besloten om het verwoeste gebouw opnieuw te herbouwen.

Hierna kreeg het gebouw nog veel andere functies. Zo diende het in 1536 als ridderhofstad en werd het huis in 1796 opnieuw verbouwd. Toch heeft Huis Doorn vooral haar bekendheid te danken aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II.

Deze Duitse ex-keizer koos juist voor Huis Doorn, omdat het landgoed goed was te beveiligen. Hij betaalde er daarom ook ruim een half miljoen gulden voor. Waarna Wilhelm het ook nog eens liet verbouwen. Zo bracht hij onder andere elektriciteit, modern sanitair en verwarming in dit kasteel. Maar dat is niet alles. Met ruim 59 treinwagons aan spullen, waaronder veel kunstvoorwerpen en meubilair valt, vluchtte hij naar Huis Doorn toe. Huis Doorn herbergt daardoor de grootste collectie Duitse kunst en toegepaste kunst buiten Duitsland. Het gaat hier om meer dan 30.000 objecten.

Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog viel Huis Doorn onder het Besluit Vijandelijk Vermogen. Dit houdt in dat alle in Nederland zijnde bezittingen van vijandelijke onderdanen na de bevrijding in handen kwam van de Nederlandse Staat. Sindsdien is Huis Doorn ingericht als museum. De inrichting is nog altijd grotendeels hetzelfde als toen ex-keizer Wilhelm II er woonde.

Bezoek nu de website voor meer informatie en aanschouw hoe een keizer vroeger leefde!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum