De collectie van Kasteel AmerongenGeschiedenis Huys

Kasteel Amerongen is een eeuwenoud kasteel bij het gelijknamige plaatsje Amerongen. In 1286 kregen Henric en Diederic Borre toestemming om ”een Huys te doen timmeren”. In de volgende eeuwen is het huis vaak verwoest en herbouwd. Hierbij is het ook uitgebreid van verdedigbare woontoren tot een kasteel. In 1557 wordt het Huys verkocht aan Goert van Reede van Saesveld. Zijn familie blijft er vanaf dan wonen tot diep in de 19e eeuw.

Trotse bewoners

Kasteel Amerongen werd door twee families generaties lang bewoond: de familie van Reede en familie Aldenburg Bentinck. In 1673 wordt het kasteel verwoest door de Fransen. De vrouw van Godard Adriaan van Rede, Margaretha Turnor neemt na de verwoesting de herbouw voor haar rekening. Ze voegt een hoop indrukwekkende elementen toe, zoals een imposant stucplafond in de grote zaal en mooie plafondschilderingen elders. Turnor had het druk met deze werkzaamheden en schreef wekelijks aan haar man, die voor werk vaak op reis was, over de stand van zaken. Deze brieven zijn onderdeel van de huidige collectie en geven een uniek kijkje in het leven tijdens de zeventiende eeuw.

In de negentiende eeuw arriveert een nieuwe familie op Kasteel Amerongen. De familie Aldenburg Bentinck brengt een hoop veranderingen aan. Ook wordt een hoop gemoderniseerd. De beroemde architect Pierre Cuypers wordt ingeschakeld om de veranderingen aan te brengen. Deze architect ontwierp ook het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. Alles wordt uit de kast gehaald om het kasteel zo mooi mogelijk te maken. Ondertussen maakt de graaf van het kasteel zich geliefd door een aantal landbouwprojecten op te starten. Kasteel Amerongen raakt wederom in de bloei.

Wilhelm II en later

Na de Eerste Wereldoorlog krijgt het kasteel een buitenlandse bewoner. De Duitse keizer Wilhelm II krijgt onderdak in Kasteel Amerongen. Wilhelm ondertekent uiteindelijk ook zijn troonafstand in Kasteel Amerongen. Een belangrijk stukje geschiedenis in Kasteel Amerongen.

Nadat Wilhelm weer weg is, blijft het kasteel nog tientallen jaren bewoond. In de jaren ’70 dient het echter meer als opslag voor de inboedel. In 1982 wordt het kasteel daarom overgedragen aan Stichting Kasteel Amerongen. De stichting veranderd het kasteel in een museum. De collectie bestaat volledig uit objecten van de voormalige bewoners.

De collectie

De verschillende bewoners van het Huys hebben uiteenlopende objecten aan de collectie toegevoegd. Veel van de oudste stukken uit de collectie komen van de familie Van Reede, die er het langst woonde. In 1879 betreed de familie Van Aldenburg Bentinck het huis. Ook deze familie verrijkt de collectie met onder andere meubelen, portretten, muziekinstrumenten.

Voorloper poëzie album

Het Utrechts Archief bewaard het archief van Kasteel Amerongen. Hier worden de brieven, orders, rekeningen, kindertekeningen en foto albums van de vorige bewoners bewaard. Een belangrijk stuk is het liber amicorum (soort vriendenboek) van Anna van den Boetzelaer uit 1612. Dit boek wordt beschouwd als de voorloper van het poëzie album. In het boek schreef Anna persoonlijke tekstjes of gedichtjes aan familieleden, vrienden en kennissen.

Behoud van het verleden

Kasteel Amerongen streeft ernaar om zijn collectie zo authentiek mogelijk te houden. Om die reden heeft het een aantal textielvrijwilligers in dienst. Zij werken hard om de stoffering van het kasteel op orde te houden. Ook alle andere objecten hebben uitgebreid onderhoud nodig. Door de inzet van deze vrijwilligers is het mogelijk voor Kasteel Amerongen om er elke dag scherp uit te zien.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Kasteel Amerongen
Drostestraat 20
3958 BK
Amerongen

0343-563766
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0016:00
Woensdag11:0016:00
Donderdag11:0016:00
Vrijdag11:0016:00
Zaterdag11:0016:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.5
Kinderen 5 t/m 18 jaar€6.00
Kinderen t/m 4 jaar, Museumkaart, Vrienden, Vereniging Rembrandt & ICOM Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum