Pareltje: De Menkemaborg



Het landgoed

Ooit ontstaan als middeleeuws steenhuis, een grote toren die bescherming bood tegen vijanden, is het huis door de eeuwen vergroot en verfraaid. Over de familie Menkema zelf is nagenoeg geen informatie, maar deze naam is altijd verbonden gebleven aan de Menkemaborg.

In 1682 koopt Mello Alberda het landgoed. Zijn jongste zoon, Unico Allard, erft het in 1699. Nadat hij in 1701 trouwt met Everdina Cornera van Berum laten zij het huis ingrijpend verbouwen onder leiding van Allert Meijer. Dit barokke huis is nog steeds te zien. Het interieur wordt verfraaid met gebeeldhouwde schouwen van eikenhout met daarin schilderijen waarop mythologische voorstellingen zijn te zien. De beeldhouwer is Jan de Rijk en de schilder is Hermannus Collenius. Van beide is meer werk in de borg te zien. Voor twee kamers bestellen ze twee grote hemelbedden, waarvan er een bewaard is gebleven. Ook een beschilderd buffet stamt nog uit de vroege achttiende eeuw.

De familie Alberda blijft de borg bewonen tot Gerhard Alberda van Menkema en Dijksterhuis in 1902 overlijdt. In 1921 schenken zijn erfgenamen de Menkemaborg aan het Groninger Museum. Na herstel en herinrichting van de tuinen en restauratie van de gebouwen en inrichting daarvan, wordt de Menkemaborg in 1927 opengesteld voor bezoekers.

De inrichting

Door de manier van inrichten lijkt het ‘alsof de bewoners even weg zijn’. De bewoners zijn alleen ‘even terug’ in de audiotour. Aan volwassenen vertelt het echtpaar Alberda-Bentinck en hun meiden over het leven en werken op de Menkemaborg. Hun kinderen Gerhard en Susanna vertellen hun eigen spannende verhaal in de junior audiotour.

De historische tuinen zijn onlosmakelijk verbonden met het huis. Het originele tuinplan uit omstreeks 1705 van Albert Meijer is bewaard gebleven en een deel van de tuin is een reconstructie volgens dit plan. Er zijn veel geschoren hagen, vormsnoei en in elk seizoen andere bloemen in bloei. Bijzonder is de natuurlijke zonnewijzertuin uit de achttiende-eeuw.

In de keukentuin worden oude groenten en kruiden verbouwd, onder andere volgens het achttiende-eeuwse handgeschreven kookboek. De tuin heeft in juli iets extra’s, want dan staat de rozentunnel in bloei. In elk jaargetijde is de perenberceau in de fruithof een wandeling waard. Het schathuis, de oorspronkelijke boerderij naast de borg en nu café-restaurant ’t Schathoes van de Menkemaborg, heeft ook een lange geschiedenis en is ook sinds 1927 open voor bezoekers.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Menkemaborg

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.00
Kinderen (6 t/m 12 jaar)€2.50
Kinderen (tot 6 jaar) Gratis
Museumkaart | ICOM Gratis
Rembrandtpas Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum