Pareltje: Kasteel Huis BerghDe geschiedenis van Kasteel Huis Bergh

De bouwgeschiedenis van Kasteel Huis Bergh gaat terug tot de 13e-eeuw. Maar de belangrijkste thans nog bestaande delen dateren uit de 14e, 15e en 17e-eeuw. In de loop der tijden hebben uitbreidingen, verfraaiingen, branden en oorlogen het aanzien van het kasteel veranderd. Van een middeleeuwse verdedigingsburcht werd het langzamerhand een fraai slot.

Het middeleeuwse kasteel Huis Bergh is gelegen in de stad ’s-Heerenberg in de Gelderse Achterhoek, niet ver van de grens met Duitsland. Huis Bergh is gelegen in het stroomgebied van de Rijn bij een bodemopstuwing uit de ijstijd. Waarschijnlijk is men in het begin van de 13e eeuw met de bouw van het kasteel begonnen.

Maar voordat de laatste bewoner van Huis Bergh Jan Herman van Heek, een textielfabrikant uit Enschede, in 1912 het kasteel met bij behorende bezittingen kocht, heeft het Kasteel meerdere eigenaars meegemaakt. Het kasteel is namelijk van de 12e eeuw tot en met de 20e eeuw bewoond geweest. Het kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd en bewoond door de heren van Bergh. Maar in 1712 is Huis Bergh en alles wat daartoe behoorde door vererving in het bezit gekomen van het geslacht Von Hohenzollern-Sigmaringen. In deze periode werd het kasteel werd aan verschillende particulieren en instellingen verhuurd. Op een gegeven moment dreigde het zelfs in verval te geraken.

Kasteel Huis Bergh als museum

Het tij veranderde toen Van Heek er in 1912 ging wonen met zijn vrouw en kinderen. Hij bracht een belangrijke kunstverzameling bijeen die uniek is voor Nederland en richtte daar zijn kasteel mee in. Tot zijn verzameling behoort o.a. een bijzondere verzameling vroege Italiaanse schilderijen, middeleeuwse handgeschreven boeken met miniaturen en schitterend penwerk. portretten van vroegere bewoners . De 15e en 16e eeuwse portrettengalerij is uniek voor Nederland. In de  middeleeuwse toren is een wapenkamer en een muntenkamer.

Maar naast de reguliere collectie en activiteiten op Kasteel Huis Bergh, zijn er ook jaarlijkse tentoonstellingen die een onderwerp van de collectie en het kasteel uitlichten.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8
7041 AC
's-Heerenberg

+31 (0) 314 661 281
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag12:3016:30
Woensdag12:3016:30
Donderdag12:3016:30
Vrijdag12:3016:30
Zaterdag12:3016:30
Zondag12:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€13.5
Kinderen 4 t/m 12 jaar€8.5
CJP€6.75
Museumkaart, Vereniging Rembrandt & ICOM Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum