Museum informatie

Slot Zuylen

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
CJP / Studenten€12.00
Kinderen (4 t/m 15 jaar)€7.50
Museumkaart / ICOM Gratis
Rembrandtkaart Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Slot Zuylen


Gelegen in het schilderachtige dorp Oud-Zuilen, net buiten de stad Utrecht, ligt Slot Zuylen. Dit kasteel, dat zijn oorsprong al vindt rond de 13e eeuw, is één van de oudste kastelen aan de Vecht en een belangrijk cultureel erfgoed.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Slot Zuylen

witregel

Roemruchte ridders en adellijke families

De geschiedenis van Slot Zuylen gaat meer dan 750 jaar terug. Roemruchte ridders en adellijke families hebben het kasteel bewoond en dit heeft een rijke collectie aan kunst, antiek en gebruiksvoorwerpen opgeleverd. Het middeleeuwse kasteel werd in de 18e eeuw verbouwd tot landhuis in Franse stijl, waarbij de oorspronkelijke inventaris grotendeels behouden bleef.

Belle van Zuylen

Het kasteel heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners, waarbij vooral de sterke vrouwen een prominente rol spelen, zoals de schrijfster Belle van Zuylen. In het museum kun je kennis maken met de wooncultuur en het dagelijks leven van de Utrechtse adel. De historische tuin, die het kasteel omringt, is eveneens een bezoek meer dan waard.

Slot Zuylen vol kunstschatten

Het museum bestaat uit het ongeschonden kasteel en de historische tuin, waarbij de oorspronkelijke inventaris te bewonderen is. De collectie bestaat uit boeken, schilderijen, meubilair, kostuums, foto’s en huishoudelijke voorwerpen. Daarnaast sieren kunstschatten zoals schilderijen van Gerard van Honthorst, een kamervullend gobelin, zeldzaam glaswerk en Chinees porselein het huis.

Kasteelmuseum

Tot 1951 bleef de familie Van Tuyll van Serooskerken eigenaar van het kasteel. De laatste bewoners brachten het kasteel, de tuin en de inventaris onder in de Stichting Slot Zuylen. Dit met als doel het geheel in stand te houden. Inmiddels is Slot Zuylen al meer dan 65 jaar opengesteld als kasteelmuseum en een geliefde bestemming voor kunst- en cultuurliefhebbers.

Jouw bezoek aan Slot Zuylen

Wil je het museum zelf gaan bekijken? Bereid je bezoek dan goed voor met behulp van de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Om een voorproefje te krijgen kun je de korte documentaire kijken die we in het slot maakten. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum