Museum informatie

Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8
7041 AC
's-Heerenberg

+31 (0) 314 661 281
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag12:3016:30
Woensdag12:3016:30
Donderdag12:3016:30
Vrijdag12:3016:30
Zaterdag12:3016:30
Zondag12:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€13.5
Kinderen 4 t/m 12 jaar€8.5
CJP€6.75
Museumkaart, Vereniging Rembrandt & ICOM Gratis
starTe zien op MuseumTV

Kasteel Huis Bergh


Het kasteel is gelegen in het stadje ‘s-Heerenberg in Gelderland en is prachtig om te zien. Het is omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. De bouwgeschiedenis van Kasteel Huis Bergh gaat terug tot de 13e-eeuw. De belangrijkste delen van het kasteel dateren terug uit de 14e, 15e en 17e-eeuw. Over de jaren heen is er veel gebeurd in en rondom het kasteel. Dit heeft geresulteerd in uitbreidingen, verfraaiingen, maar ook branden en oorlogen. Het kasteel ziet er dus anders uit dan het er in de 13e-eeuw uitzag. Van een middeleeuwse verdedigingsburcht werd het langzamerhand een mooi slot.

Collectie

Jan Herman van Heek, een textielfabrikant uit Enschede, kocht in 1912 het kasteel met bijbehorende bezittingen. Hier bracht hij een belangrijke kunstverzameling bijeen, die uniek is voor Nederland. Met deze kunstverzameling richtte hij zijn kasteel in. Daarna ging hij er met zijn familie in wonen. Tot zijn verzameling behoort o.a. een bijzondere verzameling vroege Italiaanse schilderijen, middeleeuwse handgeschreven boeken met miniaturen en schitterend penwerk. De 15e en 16e eeuwse portrettengalerij is uniek voor Nederland. Hierin zijn portretten van vroegere bewoners te vinden. In de  middeleeuwse toren is een wapenkamer en een muntenkamer. De kunstverzameling die nu in het kasteel staat, is nog steeds vrijwel volledig door Jan Herman van Heek verzameld. De collectie in Kasteel Huis Bergh is een typisch voorbeeld van een particuliere verzameling, het is een erg diverse verzameling en er zijn naast voorwerpen uit de middeleeuwen ook voorwerpen uit de 20e eeuw te zien.

Geschiedenis Kasteel Huis Bergh

Het kasteel werd gebouwd door de heren van Bergh. Het is van de 12e eeuw tot en met de 20e eeuw bewoond geweest. De verschillende heren en graven Van den Bergh hebben een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van ‘s-Heerenberg en omstreken, sommige hebben zelfs op landelijk niveau geschiedenis geschreven.

 

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum