De top 5 moderne musea. Met de term ‘moderne kunst’ worden meestal kunstuitingen uit het begin van de vorige eeuw aangeduid, en bestaat uit een aantal stromingen zoals het kubisme, dadaïsme, surrealisme en nog veel meer. De redactie heeft een toplijst samengesteld met musea waar je kunt genieten van bijzondere werken die hieronder vallen. Ieder museum bevat uiteenlopende collecties waar verschillende onderwerpen centraal staan. Voor het gemak hebben wij onze favorieten uitgekozen, die allemaal een bezoekje waard zijn!

1. Cobra Museum voor Moderne Kunst

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen staat het erfgoed van de Cobrabeweging centraal en wordt het gedachtegoed van de leden in leven gehouden. Na de Tweede Wereldoorlog zorgden deze groep avant-garde kunstenaars voor een doorbraak in de moderne kunst, dat nog steeds invloed heeft op hedendaagse kunst. In het museum gaan de kunst van Cobra, moderne en hedendaagse kunst hand in hand, wat te zien is in zowel hun vaste collectie als hun wisselexposities. Ontdek CoBrA, de leden, de kunst en de invloed zelf in dit uitgebreide en toonaangevende museum!

2. Kunsthal KAdE

Een kunsthal die alles heeft, behalve een vaste collectie. Dat is Kunsthal KAdE in Amersfoort. Het museum toont hedendaagse/moderne kunst, architectuur, vormgeving, design en eigentijdse beeldcultuur door middel van wisselende tentoonstellingen. De Kunsthal heeft dan geen vaste collectie, maar staat daardoor open voor impulsen vanuit de hele wereld.  Ook worden er rondleidingen, workshops en lezingen georganiseerd. Een modern museum met een modern aanbod!

3. Museum MORE

Te vinden in Gorssel, Gelderland, is daar Museum MORE. De plek is gewijd aan Modern Realisme en is zelfs de grootste in haar soort. De nadruk van de kunstcollectie van Hans en Monique Melchers ligt op 20ste-eeuwse en hedendaagse kunst. Uiteenlopende namen, uiteenlopende werken. Dit museum mag niet missen als het gaat om aandacht voor moderne kunst in Nederland. Een van hun grootste doelen is dan ook om de waardering voor Nederlandse realistische topkunst te bevorderen. Daar slagen ze met vlag en wimpel in, wat ons betreft..

4. Centraal Museum

Het Centraal Museum ligt toepasselijk centraal in het land. Namelijk, in Utrecht! De collectie is enorm uiteenlopend. Kunst, design, mode en geschiedenis krijgen stuk voor stuk aandacht in het 15e-eeuwse gebouw waar het museum zich in bevindt. Oude kunst, maar ook met name moderne kunst speelt een belangrijke rol binnen de onderwerpen van de exposities. Deze tentoonstellingen wisselen regelmatig, dus houd het goed in de gaten!

5. Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam is de eerste kunsthal van Nederland, wat het al bijzonder maakt. Het is dan ook geen museum, want de hal heeft geen eigen collectie. Het aanbod verandert daarom voortdurend en behandelt veel spraakmakende onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is in de onderstaande mini-documentaire te ontdekken. De exposities, van bekende internationale en lokale nieuwe namen, hebben een hoge kwaliteit en bieden ruimte voor de actualiteit en het persoonlijke verhaal. Een constant vernieuwende kunsthal met oog voor het moderne én de toekomst.