Elk van de twaalf Nederlandse provinciën kent haar eigen geschiedenis. Vaak is er in de provinciehoofdstad een museum gewijd aan kunst en de geschiedenis van het gebied. De één is gevestigd in een monumentaal pand, de ander in een hypermodern gebouw. In deze lijst, het is natuurlijk een top 12, vind je alle provinciale musea die Nederland te bieden heeft! Zo kun je op zoek naar hét museum van jouw woonplaats of naar een museum dat juist ver van jou af staat. Iedere provincie heeft haar eigen tradities en gebruiken. Kom er achter welk museum voor jou echt een must is! 

1. Drents Museum | Assen

In het stadje Assen is het Drents Museum gevestigd. Als je aan komt lopen bij de ingang oogt het als een historisch complex, maar eenmaal binnen ga je met een roltrap een kelder in tot een heel nieuw gebouw. Het museum beschikt over een enorme collectie van meer dan 90.000 objecten. Een van de topstukken van het museum is het veenlijk van het meisje van Yde. Naast informatie over de geschiedenis van de provincie Drenthe, is er veel moderne kunst te vinden, zelfs een werk van Vincent van Gogh! Voor kinderen is er ook genoeg te doen, het grootste poppenhuis van Nederland geeft je een inkijkje in het leven van welgestelden in de 18e eeuw.

Drents Museum, MuseumTV, Hema, Assen

2. Het Noordbrabants Museum | Den Bosch

Wie aan kunst uit Den Bosch denkt, denkt wellicht ook aan Jheronimus Bosch, beter bekend als Jeroen Bosch. Deze kunstenaar leefde rond 1500 en was in zijn kunst de tijd ver vooruit. Natuurlijk is zijn werk in het Noordbrabants Museum te bewonderen! Het Noordbrabants Museum verzamelt objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met de kunst, geschiedenis en cultuur van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden. Het museum beschikt naast Jeroen Bosch ook over grote namen als Vincent van Gogh en de familie Bruegel.

 

Noord Brabants Museum ,Bosch, Gevel van het Noordbrabants Museum, Noordbrabants museum, Noordbrabantsmuseum, museumtv,

3. Limburgs Museum | Venlo

In een modern gebouw middenin Venlo is het Limburgs Museum gevestigd. Hier komt de geschiedenis van de jonge provincie aan bod en worden verhalen van Limburgers verteld. De veelzijdige collectie bestaat uit archeologische vondsten, gebruiksvoorwerpen, kunst en andere objecten die te maken hebben met Limburg. Wanneer de musea weer open gaan, is er een tentoonstelling te zien over de Maas. De expositie ‘Van Daar & Van Hier’ geeft een podium aan Limburgers met Molukse en Indische roots die hun familiegeschiedenis onderzoeken. Vanaf oktober is de tentoonstelling ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ te bewonderen.

4. Centraal Museum | Utrecht 

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een erg gevarieerd kunstaanbod. Denk aan moderne en hedendaagse kunst, mode en kostuums, design, sieraden en beeldhouwkunst. Het Utrechtse Schip, een unieke opgraving van meer dan 1000 jaar oud, is ook in het museum te vinden. Verder is er extra aandacht voor kunstenaars die afkomstig zijn uit Utrecht, zoals de Utrechtse caravaggisten en Utrechtse surrealisten. Daarnaast behoren het Nijntje Museum en het Rietveld Schröderhuis ook tot het Centraal Museum.

5. Fries Museum | Leeuwarden

Friesland is een bijzondere provincie, het heeft als enige een echte officiële taal. Het Fries Museum in Leeuwarden heeft de Friese cultuur hoog in het vaandel staan. De collectie van het museum is bedoeld om de cultuur en geschiedenis van Friesland te bewaren, te leren begrijpen en aan het publiek te tonen. Bewonder het zwaard van Grutte Pier, de bustehouder van de exotische danseres Mata Hari of leer alles over de Tweede Wereldoorlog in Friesland in het Fries Verzetsmuseum, onderdeel van Fries Museum.

Fries Verzetsmuseum
6. Groninger Museum | Groningen

Het Groninger Museum steekt er wat het gebouw betreft erg tussen alle provinciale musea uit. Dit postmoderne gebouw is het huis van een museum waar plek is voor schilderkunst, ontwerp, fotografie, mode, installaties, toegepaste kunst en archeologie. Voordat de musea sloten wegens de coronamaatregelen, was er in het Groninger Museum en tentoonstelling over The Rolling Stones te vinden. Deze zal helaas pas in 2023 terugkeren. Mocht je nog niet kunnen wachten, bezoek dan de website van het museum voor de online tentoonstelling!

7. Zeeuws Museum | Middelburg

In een prachtige voormalige abdij is het Zeeuws Museum gevestigd. Het Zeeuws Museum toont bekende en minder bekende hedendaagse schilderkunst. Verder maken mode- en streekdracht, archeologische en natuurhistorische voorwerpen onderdeel uit van de collectie. In het museum hangen de wereldberoemde wandtapijten met de zeeslagen van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtig Jarige oorlog. Ben je benieuwd naar de lange geschiedenis van deze provincie? Het Zeeuws Museum is meer dan één bezoekje waard!

8. Museum de Fundatie | Zwolle 

Hét museum van de provinciehoofdstad van Overijssel is Museum de Fundatie. Het museum huist in een neoclassicistisch gebouw met een moderne toevoeging. Is het nu een oog, een ei, een wolk? Men is er nog niet over uit. De expositieruimte binnenin is echter prachtig en je hebt een mooi uitkijkje over de stad en de Peperbus (de toren van Zwolle).  De collectie van ruim 11.000 objecten is opgebouwd uit een aantal, voornamelijk particuliere, verzamelingen. Er hangt onder andere kunst van Karel Appel en Piet Mondriaan en zelfs werk van de wereldberoemde Engelse kunstenaar William Turner!

9. Oneindig Noord-Holland | Haarlem 

Noord-Holland barst van de musea. Er is echter niet een museum eenduidig gewijd aan Noord-Holland. Bij het platform van Oneindig Noord-Holland kun je meer dan genoeg te weten komen over alles wat er zich in de provincie afspeelt! Informatie over de nieuwste activiteiten, tentoonstellingen, video’s en andere cultuur gerelateerde dingen. Vanuit je luie stoel kun je inzoomen op een kaart van Nederland en ontdekken wat er precies bij jou in de buurt te zien is. Ben je in Haarlem? Dan kun je bijvoorbeeld langs het voormalige huis van kunstenares Judith Leyster (1609-1660) lopen. Check de website voor meer informatie! Oneindig Noord-Holland is onderdeel van het Noord-Hollands Archief.

10. Gelders Geologisch Museum | Velp

De geschiedenis van de aarde en alle processen die erbij komen kijken, zijn te beleven in het Gelders Geologisch Museum. De geologie van de provincie Gelderland wordt in dit museum uitgelicht aan de hand van mineralen, gesteenten en fossielen. Daarnaast beschikt het museum over een bibliotheek. Het museum organiseert af en toe leuke activiteiten voor kinderen, zoals stenen slijpen en kraken.

11. Batavialand | Lelystad

We kennen Flevoland ongetwijfeld als de allerjongste provincie van het land. Vandaar dat er nog niet zoveel musea te vinden zijn. Batavialand in Lelystad draagt bij aan het vertellen van het verhaal van de geschiedenis van Flevoland. In Batavialand reis je door een geschiedenis die zo’n 7000 jaar geleden begon. Het pronkstuk van het museum is ‘De Batavia’, een VOC-schip. Je komt er van alles te weten over de scheepvaart en de geschiedenis van de inpoldering van de provincie.

12. Archeologiehuis | Alphen aan den Rijn

Voor Zuid-Holland geldt ook dat er enorm veel musea in de provincie te vinden zijn. Denk aan grote namen als het Mauritshuis en Rijksmuseum van Oudheden. Voor deze lijst hebben wij gekozen voor het Archeologiehuis dat op het terrein van Archeon is gevestigd. Het Archeologiehuis Zuid-Holland toont de bezoeker op unieke wijze een overzicht van de rijke geschiedenis van de provincie Zuid-Holland middels een breed scala aan archeologische vondsten, nieuwe media en opdrachttafels. In dit museum wordt teruggegaan tot de tijd dat Alphen aan den Rijn aan de Limes, de grens van het Romeinse Rijk, lag. Leer meer over dit Romeinse verleden en nog veel meer in het Archeologiehuis!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.