In oktober vond de Week van de Toegankelijkheid plaats. Een week die aandacht vraagt voor de toegankelijkheid van openbare plekken zoals horeca, sportclubs, natuurgebieden en musea. Kunst en cultuur voor iedereen in Nederland toegankelijk maken vinden we enorm belangrijk. Dankzij acties en faciliteiten wordt kunst dichter bij mindervaliden en mensen met een verstandelijke of fysieke beperking gebracht. Vele musea over het hele land bieden services zoals liften voor rolstoelgebruikers en mindervaliden. Daarnaast is er vaak gratis toegang voor begeleiders. Ook hulphonden zijn bij het merendeel van de musea over het hele land meer dan welkom.
In deze lijst bieden we daarom een overzicht van een aantal musea in Nederland die mooie projecten hebben lopen, aan het ontwikkelen zijn of uitgebreide faciliteiten bieden om een museum belevenis voor zoveel mogelijk individuen mogelijk te maken. Kunst en cultuur is namelijk voor iedereen!


 

Rijksmuseum

Zoals Nederlands’ meest bezochte museum zelf aangeeft op hun website, is het Rijksmuseum voor alles en iedereen. Daarom bieden ze verschillende toegankelijke activiteiten waar bezoekers de collectie kunnen zien, horen en voelen. Zo zijn er rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal, rondleidingen voor blinden en slechtzienden waarbij sommige werken kunnen worden gevoeld, initiatieven voor mensen met dementie en worden er prikkelarme avondopenstellingen georganiseerd. Daarnaast bieden ze nog veel meer. Bekijk de website van dit prachtige museum voor meer informatie.

Extereur AAMu

 

Kröller Müller Museum

Niet voor niets heeft dit prestigieuze museum in Otterlo de Toegankelijkheidsprijs 2018 van de Zonnebloem mogen ontvangen voor hun faciliteiten, initiatieven en activiteiten voor een inclusieve museumbeleving. Het museum en de beeldentuin zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, hulphonden zijn overal van harte welkom zijn er er leenrolstoelen en -rollators aanwezig. Daarnaast zijn er rondleidingen voor blinden en slechtzienden waarbij beelden voelend te ontdekken zijn en heeft het Kröller Müller interactieprojecten lopen om kunst naar mensen toe te brengen die niet fysiek het museum kunnen bezoeken. Bekijk het allemaal op hun website!

Kröller-Müller

Fries Museum

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft als streven om hun museum zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen die graag een bezoekje komt brengen. Daarom hebben ze op hun website een mooi overzicht van de verschillende faciliteiten die ze bieden om ieder individu een complete museumbelevenis te bieden. Het hele museum is bereikbaar met lift, er zijn rolstoelen te leen. Audiotours zijn te beluisteren via je eigen smartphone en daarnaast worden er rondleidingen aangeboden met Nederlandse Gebarentaal. Opgeleide museumgidsen bieden tevens rondleidingen aan, op maat gemaakt voor mensen met dementie. Heb je vragen of speciale wensen? Het museum organiseert graag een bezoek op maat voor je. Voor meer informatie kun je bij de website van het Fries Museum terecht

Fries Museum

 

Centraal Museum

Het Centraal Museum in Utrecht biedt speciale voorzieningen voor mensen met een beperking. Voor rolstoelgebruikers is een speciale route uitgewerkt, waardoor er rustig gemanoeuvreerd kan worden door de verschillende zalen van het gebouw. Verder zijn er leenkrukjes en -rolstoelen aanwezig voor mindervaliden en voor hulphonden is het museum ook toegankelijk gemaakt. Voor bezoekers met rood-groene kleurenblindheid zijn er speciale Enchroma-brillen beschikbaar. Zo werkt het museum aan een unieke museumbelevenis voor zoveel mogelijk liefhebbers. Bekijk hun website voor meer informatie.

Centraal Museum

 

Van Gogh Museum

Als één van Nederlands’ best bezochte musea, heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam toegankelijkheid en inclusiviteit hoog in het vaandel zitten. Er zijn voorzieningen en rondleidingen voor doven en slechthorenden in gebarentaal. Daarnaast biedt het museum een interactief programma waarbij het werk van Vincent van Gogh op gevoel beleefd kan worden. Voor prikkelgevoelige bezoekers is er altijd een rustruimte aanwezig en blijft het museum bezoekers op de hoogte brengen van de drukte op dat moment. Bekijk voor het hele overzicht van hun faciliteiten de website van het Van Gogh Museum.

MuseumTV

Dit is slechts een kort overzicht en bevat bij lange na niet alle initiatieven die door musea over het hele land worden aangeboden voor een toegankelijker en inclusiever museumbeleid. Deze lijst staat open voor verbeteringen, suggesties en aanvullingen waar nodig.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum