Museum informatie

Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA
Utrecht

info@centraalmuseum.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00
Zondag 11:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen €14.00
Kinderen 13 t/m 17 jaar €6.00
Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIPkaart, Vriendenpas, CJP, studenten, U-pas, ICOM, Rembrandtkaart & Cultuurpas Gratis
Tickets
starLid van MuseumTV

Centraal Museum


Het Centraal Museum ligt toepasselijk in het midden van het land; namelijk Utrecht. Ook het nijntje museum en het Rietveld Schröderhuis horen bij het museum. Bekijk hier de video’s die MuseumTV maakte van de collectiepresentatie van het Centraal Museum.

Collectie

De collectie van het museum bestaat uit maar liefst 50.000 objecten zoals tekeningen, kostuums, schilderijen en vondsten uit de oudheid. Qua mode heeft het museum 8000 stukken in huis en dit varieert van outfits uit de 17e eeuw tot aan hedendaagse designers zoals Viktor & Rolf. Hiernaast zijn er ook werken van sieraadontwerpers te zien. Ook Utrechtse kunst is sterk vertegenwoordigd. Zo zijn er werken van de Utrechtse caravaggisten Gerard van Honthorst en Hendrick ter Brugghen. Verder beschikt het over de grootste collectie Rietveld-ontwerpen ter wereld.

Gebouw

Het museum is gevestigd in het Agnietenklooster in Utrecht dat is gebouwd in 1420. In eerste instantie werd dit klooster bevolkt door nonnen. Na de reformatie moest er echter een nieuwe bestemming gezocht worden. Uiteindelijk werd het gebruikt als expositiezaal voor schilders, weeshuis, kazerne en school. Tegenwoordig wordt het klooster beheerd door het Centraal Museum. Na een verbouwing van drie jaar werd in april 2016 het vernieuwde Centraal Museum in Utrecht geopend. Van entree tot museumtuin is het gebouw met oog voor detail in een nieuw jasje gestoken.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less