Museum informatie

Centraal Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€16.50
Kinderen (13 t/m 17 jaar)€8.00
Kinderen (t/m 12 jaar), Museumkaart, VriendenLoterij VIPkaart, Vriendenpas, CJP, studenten, U-pas, ICOM, Rembrandtkaart en Cultuurpas Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Centraal Museum


Centraal Museum doet zijn naam eer aan: het museum vind je namelijk in het midden van ons land, in Utrecht. Het museum beheert een uitgebreide collectie oude en moderne kunst, mode, en toegepaste kunst. Een deel van deze collectie is te zien in de vaste tentoonstelling van het museum. Daarnaast organiseert het museum ook tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Centraal Museum

witregel

Van caravaggisten tot Viktor & Rolf

Het Centraal Museum in Utrecht is het oudste stedelijke museum van Nederland en bestaat sinds 1838. Het beheert een grote verzameling kunst, geschiedenis van de stad, mode en toegepaste kunst. Deze collectie bevat meer dan 60.000 objecten, maar slechts een deel daarvan wordt tentoongesteld in het museum. Je kunt online naar de volledige collectie kijken, of zoeken naar specifieke objecten. In deze collectie is een aanzienlijk deel weggelegd voor mode.  Maar liefst achtduizend stukken, variërend van zeventiende eeuwse kostuums tot aan hedendaags design van Viktor & Rolf, zijn in de collectie te vinden. Hiernaast zijn er ook werken van sieraadontwerpers te zien. Ook Utrechtse kunst is sterk vertegenwoordigd. Zo zijn er werken van de Utrechtse caravaggisten Gerard van Honthorst en Hendrick ter Brugghen. Verder beschikt het over de grootste collectie Rietveld-ontwerpen ter wereld. Een deel van de collectie is ondergebracht in andere musea, zoals nijntje museum en het Rietveld Schröderhuis. die bij Centraal Museum horen. In het Collectiebeleidsplan 2021-2024, het nieuwe beleidsplan van het museum, wordt de visie voor het beheer van de collectie uiteengezet. In de komende jaren zullen er verschillende veranderingen plaatsvinden, zoals het afronden van het onderzoek naar de hele collectie en de renovatie van een deel van het museum met een nieuwe opstelling tot gevolg. Er zijn ook plannen voor een nieuw depot.

Centraal Museum in het Agnietenklooster

Het museum is gevestigd in het Agnietenklooster in Utrecht dat is gebouwd in 1420. In eerste instantie werd dit klooster bevolkt door nonnen. Na de reformatie moest er echter een nieuwe bestemming gezocht worden. Uiteindelijk werd het gebruikt als expositiezaal voor schilders, weeshuis, kazerne en school. Tegenwoordig wordt het klooster beheerd door het Centraal Museum. Na een verbouwing van drie jaar werd in april 2016 het vernieuwde Centraal Museum in Utrecht geopend. Van entree tot museumtuin is het gebouw met oog voor detail in een nieuw jasje gestoken.

Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis is een woning in Utrecht die in 1923-1924 is ontworpen door Gerrit Rietveld. Het huis is geheel in de stijl van de kunstbeweging De Stijl. Rietveld droeg het huis op aan Truus Schröder-Schräder, die van januari 1925 tot haar dood in 1985 in het huis woonde. In 2000 is het Rietveld Schröderhuis opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Centraal Museum beheert het huis nu en verzorgt rondleidingen door het gebouw. In het museum zijn ook meubels te zien die door Rietveld zijn ontworpen, waaronder de bekende rood-blauwe stoel. De enige manier om het huis te bezoeken is via deze rondleidingen. Het is niet mogelijk om zelfstandig naar binnen te gaan, hiervoor moet je een kaartje kopen en een tijd reserveren op de website van het huis.

Jouw bezoek aan Centraal Museum

Klaar om Centraal Museum met je eigen ogen te aanschouwen? Bereid je museumbezoek dan voor met de praktische informatie die je aan de linkerkant van deze pagina aantreft. Hier vind je bijvoorbeeld meer over Centraal Museum entreeprijzen, openingstijden en adresgegevens. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande activiteiten, kun je de website van het museum bezoeken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum