Museum informatie

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 XX
Amsterdam

+31 (0) 20 6747 000
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag09:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0017:00
Zondag09:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€20.00
CJP & EYCA€10.00
T/m 18 jaar, Vrienden, Museumkaart, I Amsterdam City Card, ICOM, Amsterdamse Stadspas, Vereniging Rembrandt, KOG, VVAK & BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
Van 3 april t/m 28 augustus 2020 is het Rijksmuseum geopend op vrijdagavond! Het museum, café en de winkel zijn dan open van 9 tot 21 uur. Voor deze dagen gelden de gewone prijzen en entreetickets. Er zijn Nederlandse en Engelstalige rondleidingen. In het café kunnen bezoekers terecht voor een borrel of diner. Reserveren wordt aangeraden. Tickets
starTe zien op MuseumTV

Rijksmuseum Amsterdam


In 2013 heeft het geheel vernieuwde Rijksmuseum Amsterdam zijn deuren opnieuw geopend voor het publiek. Het is één van de zestien rijksmusea in Nederland. De collectie geeft een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. In het Rijksmuseum krijgen kunst en geschiedenis betekenis voor een breed samengesteld, hedendaags (inter)nationaal publiek. Het museum presenteert naast de vaste collectie ook altijd steeds wisselende tentoonstellingen.

Geschiedenis

Het Rijksmuseum Amsterdam opende in 1800 voor het eerst zijn deuren, maar toen als de Nationale Kunstgalerij. De collectie omvatte voornamelijk schilderijen en historische voorwerpen. Het stond toen ook nog niet in Amsterdam maar was gevestigd in Huis ten Bosch in Den Haag. In 1808 verhuisde het museum naar Amsterdam waar het zich vestigde in het Paleis op de Dam. Het huidige gebouw werd in 1885 in gebruik genomen. Hierin werd ook het in Den Haag gevestigde Nederlandsch Museum voor Geschiedenis en Kunst opgenomen. Deze vormden de basis voor de latere afdelingen Nederlandse Geschiedenis en Beeldhouwkunst & Kunstnijverheid.

De oorsprong van het Rijkmuseum Amsterdam stamt uit het einde van de achttiende eeuw. Ruim drie jaar na de stichting van de Bataafse Republiek, op 19 november 1798, besloot de regering het voorstel van Isaac Gogel aan te nemen en het Franse voorbeeld te volgen om een nationaal museum te stichten. In dit nationale museum werden eerst de restanten van de stadhouderlijke collecties opgenomen, samen met allerlei voorwerpen die afkomstig waren van staatsinstellingen. Op 31 mei 1800 opende de Nationale Kunstgalerij voor het eerst zijn deuren. De eerste aankoop ‘De Zwaan van Jan Asselijn’ werd voor 100 gulden gekocht en geldt nog steeds als één van de topstukken van het Rijksmuseum.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.