De top 5 museumpodcasts. Deze speciale lijst aan audio-avonturen is door de redactie samengesteld. Het zijn podcasts van musea die allemaal bijzondere onderwerpen hebben en daarom zeker de moeite waard zijn om te beluisteren. Musea waarvan je niet wist dat er een podcast van bestond, of die onderwerpen bespreken uit hun collectie zoals je er nooit eerder naar hebt gekeken. Luister en geniet van deze lijst podcasts gemaakt door Nederlandse musea.


 

1. Museum Kranenburgh

De podcast van Museum Kranenburgh staat voor onze redactie op nummer één! De podcastafleveringen staan in het teken van huidige tentoonstellingen die te zien zijn in het museum en worden dus regelmatig geüpdatet.  Ga dieper in op verhalen, interviews en achtergronden die in een traditionele audiotour niet langskomen. De eerste aflevering is al drie jaar oud en de meest recente is vorige maand uitgekomen. Nog genoeg verhalen te beluisteren dus!

 

2. Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum presenteert: Van Goghs mooiste brieven. Een podcast waar bekende Nederlanders liefhebbende brieven van Vincent aan, voornamelijk, zijn familie voorlezen en hun eigen gedachtes erop los laten. Welke emoties komen op bij het lezen? Waar was Vincent fysiek en mentaal bij het schrijven van de brieven? Wat maakt deze ene brief zo mooi? Een inkijkje in het persoonlijk denken van één van ’s werelds meest bekende schilders, geproduceerd door dit Amsterdamse museum.

MuseumTV

3. Museum Boijmans van Beuningen

Dit Rotterdamse museum is al enige tijd bezig met het maken van podcasts. Het museum heeft inmiddels drie korte podcastseries weten te produceren rondom recente tentoonstellingen en diepgaande verhalen van de collectie. De podcast van Boijmans van Beuningen die wij specifiek in het zonnetje zetten is ‘ANIMA MUNDI’- een driedelige serie over de gelijknamige tentoonstelling uit 2018. Gastconservator Hans van der Ham vertelt in drie afleveringen over onderwerpen die langskomen in de tentoonstelling. Wat onderscheidt de mens van andere levende wezens? Wat zijn wij? Wat is onze ziel? Deze vragen en meer worden belicht in de podcast ANIMA MUNDI.

 

4. Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier, dat gemarkeerd wordt door het Joods Historisch Museum, heeft een eigen podcast gemaakt om je te inspireren. Daarnaast willen ze de bezoeker voorbereiden op het museumbezoek. Leer meer over de Joodse geschiedenis, ga de diepte in over tentoonstellingen en evenementen en luister mee met bijzondere verhalen als mooie aanvulling op je bezoek. Voor de geïnteresseerde genoeg te ontdekken!

tickets joods historisch museum, Joods cultureel kwartier, joods historisch museum, joods historisch amsterdam

Foto: Marijke Volkers

 

5. Het Scheepvaartmuseum

Voor de tentoonstelling Rijzend Water van fotograaf Kadir van van Lohuizen heeft het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een podcast opgenomen. In de IJscast schuiven verschillende gasten aan tafel bij conservator Tim Streefkerk, museumdocent Paul de Jong en emeritus hoogleraar polaire studies Louwrens Hacquebord om in gesprek te gaan over klimaatverandering. Een podcastserie van acht afleveringen waar je als luisteraar bewuster wordt van de stijgende zeespiegel. Zeker de moeite waard!

Scheepvaartmuseum in Amsterdam, 500 jaar maritieme geschiedenis, Het Scheepvaartmuseum, Logo Scheepvaartmuseum, scheepvaartmuseum, scheepvaartmuseum logo, museumtv, scheepvaartmuseum amsterdam,

Het Scheepvaartmuseum

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum