De top 5 unieke musea. Deze speciale museumlijst is door de redactie samengesteld. Het zijn musea die allemaal bijzondere onderwerpen hebben en daarom zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Onderwerpen waarvan je niet wist dat er een museum van bestond. Bekijk en geniet van Nederlands meest unieke musea.


 

1. Museum de Heksenwaag

Een museum over heksen? Ja echt waar, in Museum de Heksenwaag staat de Europese heksenvervolging centraal. Als je in de 15e en 16e eeuw werd beschuldigd van hekserij of toverij, moest je gewogen worden. Was je te licht? Dan was je een heks! Vaak waren waagmeesters corrupt en dit zorgde voor oneerlijke veroordelingen. Na het meemaken van een oneerlijke weging in een nabijgelegen dorp, ging keizer Karel V naar Oudewater. Hier verliep het weegproces wel eerlijk. De gewichten en waagmeesters waren een stuk betrouwbaarder dan elders. Oudewater kreeg daarom als enige het recht om een certificaat uit te delen als bleek dat iemand geen heks was. Wanneer je gewicht in orde was kreeg je een bewijs mee dat aantoonde dat je je had laten wegen. Sinds deze veranderingen is er niemand meer veroordeeld voor hekserij in Oudewater.
 

2. Nostalgisch Kinder- en Poppenwagenmuseum

Het museum toont een grote collectie van kinderwagens, poppenwagens en ander speelgoed van weleer. Een nostalgisch gevoel overkomt je als je kijkt naar kinderspullen uit de periode van 1850 tot 1980. Het museum begon ooit met een kleine collectie in de garage, maar heeft na uitbreiding een mooi plekje gekregen in Echten. Als dit bijzondere kinder- en poppenwagenmuseum niet uniek is, dan weten wij het ook niet meer!
3. Fruitteelt Museum
Het Fruitteeltmuseum in Kapelle is uniek, want het is de enige met een collectie over de fruitteelt. Gelegen in een oude land- en tuinbouwschool kunnen bezoekers een kijkje nemen in de gerenoveerde binnenzijde van het museum en ronddwalen door de museumtuin, alwaar om en nabij 170 verschillende fruitbomen te zien zijn. Het museum werkt buiten met levend erfgoed, waardoor het ieder seizoen anders is. Van groei, tot bloei, tot pluk!
 

4. Het Klompenmuseum

Nederland is het land van klompen, maar in het internationaal Klompenmuseum zijn er klompen uit meer dan 40 landen te zien. Je hebt klompen in alle kleuren en maten, klompen met gezichten erop, klompen met stelten, klompen van ijzer, klompen met leer eraan, klompen in de vorm van allerlei objecten en nog veel meer! In totaal zijn wel 2200 paar klompen te zien. Nou breekt mijn klomp!
 

5. Apple Museum

Een Apple fan? Dan is een bezoekje aan het Apple Museum Nederland in Westerbork zeker een aanrader! In het museum leer je meer over de techniek, het design en de bedenkers achter de uiteenlopende producten van dit elektronicabedrijf. Ontdek welke invloed Apple door de jaren heen heeft gehad op de maatschappij. Het museum toont een uiteenlopende collectie aan Apple producten. Een uniek museum en daardoor zeker een aanrader.
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.