De collectie van het Internationaal Klompenmuseum



Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Klompen

Wie denkt aan klompen, ziet waarschijnlijk de standaard bruingele houten schoenen voor zich. Maar dit is slechts één vorm van de vele soorten en maten waarin klompen worden gemaakt. Ooit waren klompen namelijk de standaard. Hout is namelijk een goedkope en beschikbare grondstof, waardoor het een logische basis vormt om de voeten te beschermen. Bovendien is de houten zool handig in een wereld waar verharde wegen nog niet tot nauwlijks bestaan. Als het net geregend had, was het bijvoorbeeld een grote modderboel, die handiger te navigeren was met klompen. Ook in badhuizen komt de klomp handig uit. Hij geeft meer grip en houdt de voeten droog.

Klompen werden op allerlei manieren gepersonaliseerd. Sommige hebben lange stelten onder de houten zool. Hierdoor was het makkelijker om over een bepaalde ondergrond te lopen. In de Britse mijnen werden de klompen verstevigd met ijzer aan de voor- en achterkant. Deze klompen werden bovengronds ook gedragen. Zo ook tijdens danspartijen op feestjes. Het distincte geluid dat het ijzer maakte op de grond zorgde ervoor dat het tapdansen was geboren. Ook de klompenmakers voegden hun eigen stijl toe aan de klomp. Veel van hen hadden een persoonlijk teken of figuurtje dat ze op de klomp graveerden.

In het Internationaal Klompenmuseum zie je al dit soort klompen terug. Je heb klompen in alle kleuren, klompen met gezichten erop, klompen met stelten, klompen van ijzer, klompen met leer eraan, klompen in de vorm van allerlei objecten en nog veel meer! In totaal zijn wel 2200 paar klompen te zien.

Gereedschap

Om al deze prachtige klompen te maken is professioneel gereedschap nodig. Klompenmakers hebben verschillende werktuigen nodig om een blok hout in een klomp te veranderen. Eerst moet de basisvorm uit het hout worden gehakt en geschaafd. De holte moet worden uitgeboord, en uiteindelijk moet de klompen worden afgewerkt. Om de bijzondere klompen te krijgen die in het Klompenmuseum staan moeten er nog meer bewerkingen worden gedaan. Het gereedschap dat hiervoor wordt gebruikt is in grote getale aanwezig in het Klompenmuseum door de collectie van H.P. Bongers. Ook zijn automatische machines te vinden die klompen maken.

Een dagje in het Internationaal Klompenmuseum is leuk voor jong en oud! Ontdek klompen zoals je ze nog nooit hebt gezien.

Een virtuele tour

Ten tijden van het coronavirus zijn musea nog altijd toegankelijk voor het publiek, veel openen hun deuren virtueel. Het Internationaal Klompenmuseum doet dit door een online tour aan te bieden aan het publiek. Door middel van een fotoroute kun je alsnog het museum van binnenuit bekijken. Bezoek hier online het museum.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Internationaal Klompenmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3017:00
Woensdag13:3017:00
Donderdag13:3017:00
Vrijdag13:3017:00
Zaterdag13:3017:00
Zondag13:3017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€7.00
Kinderen (6 t/m 12 jaar)€3.00
Kinderen tot 5 jaar Gratis
Museumkaart Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum