De collectie van Museum de HeksenwaagIn Museum de Heksenwaag staat de Europese heksenvervolging centraal.

De Heksenwaag in Oudewater

Als je in de 15e en 16e eeuw werd beschuldigd van hekserij of toverij, had je in Oudewater nog een kans voor een eerlijke weging. Vaak waren waagmeesters corrupt en dit zorgde voor oneerlijke veroordelingen. Na een oneerlijke weging mee te maken in een nabijgelegen dorp, ging keizer Karel V naar Oudewater. Hier verliep het weegproces wel eerlijk.

De gewichten die werden gebruikt waren een stuk betrouwbaarder dan elders. Bovendien waren de waagmeesters in Oudewater een stuk eerlijker. Oudewater kreeg daarom als enige het recht om een certificaat uit te delen als bleek dat iemand geen heks was. Wanneer je gewicht in orde was kreeg je een bewijs mee dat aantoonde dat je je had laten wegen. Sinds deze veranderingen is er niemand meer veroordeeld voor hekserij in Oudewater.

In Museum de Heksenwaag kun je zelf op de weegschaal gaan en, mits je geen heks bent, een certificaat ontvangen! Bovendien is één van de originele certificaten te bewonderen. Andere objecten, een leesbibliotheek en beeldmateriaal vertellen meer over de heksenvervolging. Ook is er voor de jonge bezoekers een speelhoek en een spannende speurtocht die het museum ook voor kinderen aantrekkelijk maakt.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museum de Heksenwaag
Leeuweringerstraat 2
3421AC
Oudewater

0348 – 563400
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum