Museum informatie

Museum de Heksenwaag

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Kinderen 4 t/m 11 jaar€3.75
Volwassenen€7.50
Met museumkaart Gratis
Bekijk de website van het museum voor de meest actuele openingstijden.
starTe zien op MuseumTV

Museum de Heksenwaag


Hoe herken je een heks? Deze vraag was vierhonderd jaar geleden voor veel mensen belangrijk. In de Late Middeleeuwen en Renaissance belandden duizenden mensen, beschuldigd van hekserij, op de brandstapel. Om te bepalen of iemand heks is werd vaak een weegschaal gebruikt. Één van deze weegschalen staat in Museum de Heksenwaag in Oudewater.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum de Heksenwaag

witregel

De Heksenwaag

De weegschaal in Oudewater is de enige van Europa waar mensen een eerlijk proces kregen. Veel waagmeesters waren corrupt en verklaarden de verdachte als te licht. Zo was Keizer Karel V ooit getuige van een oneerlijk proces in Polsbroek. Karel V geloofde de waagmeester niet en nam de veroordeelde ‘heks’ mee naar Oudewater. Daar liet hij haar wegen door een waagmeester die hij wel vertrouwde. Ze werd vrijgesproken. Karel V gaf de stad daarop een speciaal privilege, zodat het wegen op eerlijke wijze kon verlopen. Mensen vanuit heel Europa trokken vervolgens naar Oudewater om daar een certificaat te halen dat bewees dat ze geen heks waren. Sindsdien is er in Oudewater nooit meer iemand voor toverij veroordeeld.

Certificaat

Museum de Heksenwaag zet deze traditie van wegen voort. Bezoekers worden nog steeds gewogen en krijgen een certificaat. Daarnaast is er meer informatie te vinden over de Europese heksenvervolging. Het museum is ingericht met onder andere beeldmateriaal, objecten uit het verleden en een leesbibliotheek. Zij komen samen en presenteren het verhaal van de heksenvervolging en de speciale rol die Oudewater hierin speelde. Daarnaast zijn er een speelhoek en spannende speurtocht voor kinderen.

Bekijk hier een overzicht van de Nederlandse musea.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum