De collectie van het Fruitteeltmuseum

Het Fruitteeltmuseum in Kapelle is uniek, als enige museum beheert het een collectie dat gaat over fruitteelt. Gelegen in een oude land- en tuinbouwschool kunnen bezoekers een kijkje nemen in de gerenoveerde binnenzijde van het museum en ronddwalen door de museumtuin, alwaar om en nabij 170 verschillende fruitbomen te zien zijn.

Museumtuin

De museumtuin toont ontwikkeling in de fruitteelt vanaf 1880 tot heden. Oude rassen van hardfruit met namen zoals juttepeer zijn hier terug te vinden. Maar ook steenfruit, zoals krozen (pruimen) en kersen, staan in onze tuin. Er is ook een tuin met kleinfruit zoals frambozen, rode bessen en bramen ingericht waarvan je kan proeven. Nostalgische vruchten zoals de moerbei, kweepeer, mispel en vijgenboom zijn terug te vinden.

De ontwikkeling van de fruitproductie door de tijd heen is terug te zien in boomvormen zoals de slanke spil of in plant- en snoeisystemen, zoals een moerbed, leipeer of andere struikvormen. Het fruit wordt biologisch gekweekt. Kortom een museumtuin om van te genieten met de bloesem in het voorjaar en de volle vruchten in het najaar. In de documentaire wordt uitgelegd waarom juist in Zeeland de fruitteelt zo goed is.

Bloei en snoei

In de permanente expositie in de binnenzijde van het museum, volg je de verschillende seizoenen van de fruitteelt. Van de bloei tot de snoei, de gehele productie komt aan bod. Na het oogsten van het fruit volgt de handel. Hoe die handel vroeger plaatsvond wordt getoond in de veilingzaal, waar nog een klassieke veilingklok hangt. Je ziet het in de documentaire.

Mini-docu

Fruitteeltmuseum
Annie M.G.Schmidtsingel 1
4421 TA
Kapelle

info@fruitteeltmuseum.nl

Dinsdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Volwassenen€6.50
Kinderen (4 t/m 17 jaar)€2
Museumkaart Gratis
ICOM kaarthouders Gratis
Vrienden Fruitteeltmuseum Gratis
Groepen (vanaf 20 personen)€4.50
Kijk voor de seizoensgebonden openingstijden op de website van het Fruitteeltmuseum.