Op 14 maart is het internationale Pi-dag. Dit wiskundige getal wordt meestal gevierd met zijn Engelse naamgenoot; een pie! En door wie worden taarten gebakken? Door (banket)bakkers natuurlijk! In Nederland is een aantal Bakkerij musea te vinden. De redactie van MuseumTV heeft een lijst samengesteld van Bakkerij musea door heel het land. 

1. Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij | Medemblik

In het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij kun je letterlijk komen proeven van vroeger. Bakkers demonstreren alles wat er komt kijken bij de ambacht en kinderen kunnen de oude bakkerstechnieken oefenen tijdens verschillende workshops. Het museum bezit over veel unieke voorwerpen van grote waarde binnen de bakkerijsector. De collectie van het museum bestaat uit het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en West-Friese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven (voornamelijk van de periode 1800-1960).

2. Nederlands Bakkerijmuseum | Hattem

In de mooie vestingstad Hattem in het noorden van de Veluwe staat Nederlands grootste Bakkerijmuseum. De bakkerij van het museum is al 150 jaar lang in gebruik! Het museum is gevestigd in twee voormalige stadsboerderijen en een stalhouderij die met elkaar verbonden zijn door ondergrondse tunnels. In deze eeuwenoude ruimtes ervaar je hoe het is om bakker te zijn in het verleden, maar ook in het heden. En als je na al die indrukken even moet gaan zitten, dan kan je in de historische gelagkamer genieten van een stuk taart.

Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

3. Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum | Hellendoorn

Het Bakkerij- en IJsmuseum is een verzameling van de in 1985 overleden Gerrit Valk. In het museum is op bijna 1000 m2 een indrukwekkende collectie te vinden. Van gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding. De combinatie die te zien is in Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum, is uniek in Europa. Daarnaast kun je het proces zien van ambachtelijk ijsmaken tot de massaproductie ervan. In de koffiekamer van het museum kun je een drankje bestellen en een van je zelfgemaakte lekkernijen proeven!

Bakkerij- en IJsmuseum, Hellendoorn, Gerrit Valk, museum Hellendoorn

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.