Afgelopen dagen vond kerstmis plaats. Van oorsprong komt kerst voort uit het christendom waar het draait om de geboorte van Jezus. De kerk staat symbool voor het christendom en vele kerken worden nog steeds gebruikt om het christendom uit te oefenen. De kerken die in Nederland zijn gebouwd zijn stuk voor stuk prachtig. Om ze eens in het zonnetje te zetten als plek voor kunst, architectuur en om geschiedenis te ontdekken, hebben we hier een lijst van meerdere kerken om eens te bezoeken.


 

1. Oude Kerk Amsterdam

In het oudste gebouw van de stad (anno 1306) komen erfgoed, kunst, muziek en op zondag ook nog steeds kerkgangers samen. Met spraakmakende tentoonstellingen, talrijke activiteiten, permanente archiefpresentaties én wonderlijke concerten laat de Oude Kerk op uiteenlopende manieren van zich zien en horen. Het monumentale kerkgebouw heropende in 2013 na zorgvuldige restauratie voor het publiek met een nieuw programma waarin kunst centraal staat. De kerkruimte wordt ‘bespeeld’ door steeds wisselende kunstenaars die hier site-specifiek werk laten zien. In de zijruimtes vind je het historische archief, aangevuld met hedendaagse kunstwerken. De sfeervolle koffieschenkerij met kloostertuin en de museumwinkel vormen de inleiding of afsluiting van ieder bezoek. Al met al zorgt dit voor een bijzonder bezoek waarbij kunst en kerk gecombineerd worden.

Oude kerk

2. Stichting Oude Groninger Kerken

De Stichting Oude Groninger Kerken zet zich in voor het materiële en functionele behoud van de monumentale Groninger kerken en hun omgeving. Oude Groninger kerken zijn namelijk niet alleen waardevolle historische gebouwen, het zijn vanouds ook plaatsen van ontmoeting. Het is een beetje valsspelen in deze lijst, want deze stichting bestaat een en al uit prachtige kerken. Elke kerk vertelt echter zijn eigen verhaal over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis, hierdoor kom je te weten wat de kerk vroeger en nu betekende.

3. Domtoren en DOMunder

In dit rijtje mag de Domtoren uit Utrecht niet missen. Deze prachtige toren met een spannend verhaal kan je zowel van binnenuit zien, als van buitenaf beklimmen. Het spannende is echter dat er onder de Dom nog veel meer te ontdekken is. Losstaand van de Dom is er namelijk ook Museum DOMunder. Onder de Dom liggen restanten van kerken van het verleden. Met DOMunder ga je terug in de tijd en kom je achter wat er in de Romeinse tijd zich op deze plek bevond.

4. Museum Catharijneconvent

Enorme torens, prachtige glas-in-loodramen en ontzettend veel schilderijen en kandelaars. In het Museum Catharijneconvent kan je nog altijd genieten van de middeleeuwse sfeer die er hangt. Bewonder bijvoorbeeld de unieke middeleeuwse meesterwerken, een schitterende schatkamer of de zeventiende-eeuwse schilderkunst. Museum Catharijneconvent is gevestigd in een eeuwenoud klooster in Utrecht. Het gebouw is één van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland. In dit rijksmuseum kom je alles te weten over de religieuze kunst in Utrecht.

Museum Catharijneconvent

5. St. Bavokerk Haarlem

Van ver buiten de stad Haarlem is de Grote of St.-Bavokerk al te zien. De houten, met lood beklede toren is 78 m hoog. Deze middeleeuwse gotische kruiskerk is een van de grootste kerken in Nederland. Uniek in het interieur zijn het prachtige houten gewelf, het bekende Müllerorgel, het koperen koorhek, de vele glas-in-loodramen en de 400 grafstenen op de vloer, van onder andere Frans Hals en Willem Bilderdijk. Niet alleen zijn er kerkdiensten te vinden hier, ook kun je er tentoonstellingen, orgel en carillonconcerten en nog veel meer vinden. Daarnaast biedt het niet alleen plaats aan kunst en cultuur, het vormt ook het onderwerp. De schilder Gerrit Adriaensz Berckheyde heeft in 1696 de prachtige kerk aan de Grote Markt afgebeeld.

6. Nieuwe Kerk in Delft

Delft en het Nederlandse Koninklijk Huis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds Willem van Oranje worden bijna alle leden van de Koninklijke Familie bijgezet in de koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk. In 2002 en 2004 nog, vonden drie leden van het Koninklijk Huis hier hun laatste rustplaats.

Het ontstaan van de Nieuwe Kerk voert terug tot een wonderlijk verhaal uit het jaar 1351. De zonderlinge bedelaar Symon zat op zijn gebruikelijke plekje op de Markt, en kreeg wat te eten van ene Jan Col. Plotseling scheen er een fel licht op het gezicht van Symon. Samen keken ze naar boven, in de richting van het toenmalige galgenveld… Daar zagen ze in een visioen een gouden kerk, gewijd aan Maria. Bedelaar Symon stierf vrij snel daarna, waarop Jan Col bij het stadsbestuur begon aan te dringen op de bouw van een kerk op die plek van de Markt. Dertig jaar lang kreeg hij ieder jaar het zelfde visioen. Totdat het stadsbestuur eindelijk instemde met zijn verzoek. Het werd de tweede parochiekerk van Delft; de ‘Nieuwe Kerk’. Later is overigens wel verondersteld dat de ‘visioenen’ slechts moerasgasbrandjes waren…

7. St. Janskathedraal, Den Bosch

Wist je dat Nederland slechts 7 kathedralen telt? Eén daarvan staat in Den Bosch: de Sint-Janskathedraal. Deze imposante kerk is gebouwd tussen 1350 en 1530 en torent hoog boven de stad uit. De gotische kerk met zijn Romaanse toren heeft ook vele geheimen aan de buitenkant. Let op de bijzondere fragmenten, zoals  al die engelenbeelden, kruisbloemen en pinakels. Deze kathedraal kan niet missen in de lijst, het is het hoogtepunt van een dagje Den Bosch!

8. Grote Kerk, Breda

De Grote Kerk van Breda hoort bij de vier topmonumenten van Brabant. Het mausoleum van de voorvaderen van onze koninklijke familie, onderstreept haar status. Dit historische bouwwerk is het onbetwiste middelpunt van de stad Breda. Een plek waar mensen rust vinden en het leven geëerd wordt.

9. Nieuwe Kerk Amsterdam

De Nieuwe Kerk Amsterdam is al decennia beroemd om zijn spraakmakende tentoonstellingen van kunst, fotografie, en inspirerende personen en culturen. Met gemiddeld 220.000 bezoekers per jaar is de kerk één van de best bezochte tentoonstellingslocaties in Nederland. Daarnaast is het dé locatie om de jaarlijkse nationale fototentoonstelling te bezoeken. De Nieuwe Kerk heeft ook een nationale functie met koninklijke ceremonies, officiële bijeenkomsten en culturele evenementen. Inspireren, herdenken en vieren in één van de meest indrukwekkende historische monumenten van Amsterdam, pal aan de Dam.

nieuwe kerk, de nieuwe kerk, museum de nieuwe kerk, de nieuwe kerk amsterdam, amsterdam

10. Tempel Kerk Museum Elst

Het Tempel | Kerk Museum Elst in de Grote Kerk vertelt het verhaal van deze 2000 jaar oude cultusplaats. Het museum bestaat uit drie gedeeltes: in de zijbeuk van de kerk bevinden zich vitrines met archeologische objecten, onder het schip schuilen fundamenten van twee Gallo-Romeinse tempels en onder het koor zijn fundamenten van Middeleeuwse kerken en een 10e-eeuws graf. De aanwezigheid van restanten van Romeinse tempels en van opeenvolgende kerkgebouwen op één plek is uniek voor Nederland.

Bonus: Grootste Museum van Nederland

In het buitenland is het heel normaal om die ene indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Museum Catherijneconvent, vijftien kerken en twee synagogen vormen met elkaar het Grootste Museum van Nederland. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen. En hoewel het Catharijneconvent al in deze lijst staat, Stichting Oude Groninger Kerken ook een paar kerken huist van het Grootste Museum,  zijn er nog steeds ontzettend veel kerken die in de vergetelheid raken. Dit bijzondere museum wat over heel Nederland zit, laat zien waarom alle kerken een bezoekje waard zijn.

 

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.