De redactie van MuseumTV heeft de leukste openlucht musea in Nederland bij elkaar gezocht. Deze musea zijn perfect om te bezoeken als het mooie lenteweer aanbreekt. Deze openlucht musea zijn leuk voor jong en oud! Bekijk de lijst hieronder en doe inspiratie op voor een bezoek.

1. Museumdorp | Orvelte

Bij een bezoek aan het dorp, waan je je direct in begin 1800. Het grote aantal historische panden in het dorp valt onder de stichting Het Drentse Landschap. Eén van de hoogtepunten van Orvelte is de boerderij ‘het Ottenshoes’ waar je een reis door de tijd maakt. Hier neem je een kijkje in het leven van de familie Otten die er in 19e eeuw woonde en ontdek je meer over het boerenleven van een eeuw later.

2. Zuiderzeemuseum | Enkhuizen

Het museumpark van het Zuiderzeemuseum is op te delen in verschillende gebieden: de Kerkbuurt, Stadsgracht, Polder, Vissersdorp, Natuurgebied en Markerhaven. Deze verschillende locaties vormen een dorp dat ook werkelijk bewoonbaar is, want er wordt in alle levensbehoeften voorzien. Denk aan een apotheek, school en snoepwinkeltje.

 

3. Veenpark | Emmen

Het Veenpark vertelt het verhaal van het Drentse Veen. Het verhaal van de natuur, de mensen, hun werk en hun leven in de turf. Met twee smalspoortreinen en een boot bezoek je alle onderdelen en beleef je vroeger. De bakker, de turfsteker, de kruidenier en de klompenmaker zijn er elke dag aan het werk.

Veenpark

4. Prehistorisch Dorp | Eindhoven

Van de jagers en verzamelaars tot aan de Tachtigjarige Oorlog. In dit dorp loop je rond in zes verschillende tijdvakken waar je kunt zien hoe de mensen door de eeuwen heen leefden en overleefden. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag en van alles doen wat ze vroeger ook deden. Ga op tijdreis met de app en historische workshops.

prehistorisch dorp, museumtv, museum eindhoven

5. Molenmuseum Zaanse schans | Zaandam

Een stereotypisch Nederlands beeld: klompen, tulpen en natuurlijk…molens! Maar hoe werkt het mechaniek van een molen eigenlijk? En waarvoor werden ze vooral gebruikt? In het Molenmuseum kom je alles over deze authentieke gebouwen te weten. Een molen is een levend monument dat beweegt en schudt als ermee wordt gewerkt. Niet zo raar ook dat een aantal bezorgde Zaankanters strijdt voor het behoud van het molenerfgoed. Een groep van deze Zaankanters heeft in 1925 het molenmuseum opgericht dat nu gelegen is in een gebouw uit 1760.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.