De top 5 (online) museum collecties. Alle parels die de musea te bieden hebben, zitten op dit moment achter een gesloten deur, of toch niet? Vele musea hebben hun collectie, of een deel ervan, online gezet. Op sommige sites lijkt het net alsof je in het museum bent, op andere is het een compleet andere online ervaring met vrolijke kleuren. Misschien heb je zin om even te staren naar je favoriete schilderij, of ontdek je liever nieuwe weetjes over de schilderijen. Deze 5 musea hebben hun collectie online staan en jij kan heerlijk genieten van de prachtige kunstwerken die ze te bieden hebben!

1. Museum Rotterdam

Dit museum heeft welgeteld 49956 voorwerpen op de site staan. Je kunt zoeken via thema’s of je kunt je laten inspireren via het kopje “ontdek”. Museum Rotterdam is het museum van de stad, maar het is meer dan dat. Dankzij de manier waarop ze hun collectie online hebben gezet, mag je zelfs foto’s downloaden en gebruiken, mits je wel even vernoemd dat ze van het museum zijn. Hierdoor kan je heerlijk bladeren door de mooie collectie en misschien zelfs een nieuwe achtergrond voor je telefoon of computer vinden. Hieronder staat alvast een voorproefje van een prachtig Rotterdams Stadsgezicht uit 1961 van Cornelis Witters.

Afbeelding: Museum Rotterdam

2. Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum heeft de prachtige schilderijen van Vincent van Gogh op hun site staan. Niet alleen hebben ze de afbeeldingen mooi op een rijtje gezet, maar ook hebben ze verhalen geschreven bij de schilderijen. Wanneer in zijn leven heeft Van Gogh het gemaakt? Wat inspireerde hem? Bij Korenveld met kraaien staat: “Het is één van de beroemdste schilderijen van Van Gogh. Vaak wordt beweerd dat dit het allerlaatste werk van de kunstenaar zou zijn. De dreigende lucht met kraaien en het doodlopende pad zouden vooruit wijzen naar zijn naderende levenseinde. Dit is echter een hardnekkige mythe. Na dit schilderij maakte hij nog verschillende andere werken.” Wil je meer weten over dit schilderij of andere werken van Van Gogh, neem dan vooral een kijkje op hun site. Naast zijn levensverhaal wordt er ook meer uitleg over het schilderij zelf gegeven.

Afbeelding: Van Gogh Museum

3. Centraal Museum

Hét Kunstmuseum van Utrecht heeft een uitgebreide collectie die zeer uiteen loopt. Dankzij de makkelijke site kan je zelf kiezen waar je naar wil kijken. Liever naar Dick Bruna’s Nijntje, of toch een kijkje nemen in het Rietveld-Schröder Archief? Het kan allemaal! Als je eenmaal een afbeelding kiest waar je naar gaat kijken, krijg je ook tips waar je daarna naar kan kijken. Scrollen wordt zo makkelijker dan ooit.

Centraal Museum, Utrecht, Clip-on

4. Museum Boijmans van Beuningen

Het Boijmans van Beuningen heeft wellicht het grootste depot van Nederlandse musea. Van bijna elke bekende kunstenaar ligt er wel een schilderij in hun depot. Dankzij hun online collectie heb je inzicht in huidige tentoonstellingen, hedendaagse projecten, maar ook een kijkje in het o-zo grote depot.

Boijmans van Beuningen- Uithuizing Beelden, foto: Aad Hoogendoorn

5. Groninger Museum

Op de site van het Groninger Museum kun je genieten van de prachtige verzameling van schilderijen uit de collectie. Alle kleuren komen je tegemoet. Leuke weetjes over de schilderijen staan eronder en je kan ook nog even een kijkje nemen bij het 360 graden online museum. Zo waan je je in het echte museum, maar dan online.