De top 5 speciale wintermusea. Een lijst samengesteld omdat de decembermaanden ook bekend staan als de feestmaanden. De redactie wilde de feestsferen erin houden en ging kijken of er nog speciale musea waren, en die zijn er! Met 5 musea die extra hebben uitgepakt in deze wintermaanden is deze fantastische lijst samengesteld. Ons cadeautje aan jullie.


 

1. Nijntje Museum

Van 1 december 2020 tot 24 januari 2021 verandert het Nijntje Museum in het Nijntje Wintermuseum. Samen met Nijntje en haar vriendjes kun je genieten van alle pret die de winter te bieden heeft. Zo kunnen kinderen meer leren over de winter, spelletjes spelen die met de winter te maken hebben, ski’s onderbinden en nog veel meer. Heel het museum is omgetoverd tot een waar winterpaleisje!

 

2. Spoorwegmuseum

Het spoorwegmuseum? Bedoel je niet het Winterstation? Ja, want in het seizoen van Winterwonderland zorgt het Spoorwegmuseum voor een nieuwe winterse ervaring van 19 december 2020 tot en met 3 januari 2021. Als Winterstation hebben ze een speciaal programma voor jong en oud. Het hele museum is in winterse sferen gehuld, met kerstbomen, honderden lampjes en vrolijke kerstmuziek. Binnen ruik je de geur van poffertjes en oliebollen, buiten branden de vuurtjes waar je marshmallows kunt roosteren. Meer dan genoeg reden om ze in de top 5 van speciale wintermusea te plaatsen!

 

3. Nederlands Openluchtmuseum

In het Nederlands Openluchtmuseum kun je kerstsferen van de goeie oude tijd beleven. Loop samen door het feestelijk verlichte museumpark en ontdek de bijzondere verhalen van de historische locaties. Je kan een kijkje nemen bij de ouderwets gezellige wintermarkt op het Zaanse plein en het Kindererf met onder andere een knusse lichtjesroute! Als je nooit de kans hebt gehad om de Elfstedentocht te doen, is dit het moment om je welverdiende lauwerkrans om te hangen. En durf jij als het donker wordt het Witte Wievenpad nog aan? Van 5 december tot en met 17 januari 2021 heb je de mogelijkheid om de winters van vroeger te ervaren in het Nederlands Openluchtmuseum.

Nederlands openluchtmuseum, Openluchtmuseum, museumtv, kubboot,

 

4. Archeon

Van 6 december 2020 tot en met 3 januari 2021 kun je door de poorten van het Archeon heenstappen om de winter te vieren. In het programma ‘Vier de Winter’ geniet van je van een Oer-Hollandse winter in de prehistorie, bij de Romeinen en in het Middeleeuwse stadje Gravendam. Alle 43 gebouwen, boerderijen en hutten in Archeon worden bewoond door de bewoners en zijn geheel voor de winters ingericht. Het haardvuur knappert en het is er heerlijk warm. De bronsgieter is druk in de weer met het gieten van bronzen voorwerpen. Bij de eerste boeren, de hunebedbouwers en de jagers is men volop bezig met vuursteen bewerken en vuurmaken en geniet je van de verhalen van weleer. Ontdek het verwarmde badhuis bij de Romeinen, doe mee aan het Romeinse exerceren en maak ook een fibula.
In de middeleeuwen is het een drukte van belang. Het is er winter en er is veel werk in huis. De smid, de bakker en de wever laten hun ambacht graag zien. Er worden kaarsjes gemaakt en je kunt een vilten armbandje maken. Op de markt leert de zwaardvechter je verschillende technieken met het zwaard en natuurlijk mag het boogschieten niet ontbreken. Geniet van de heerlijke kerstsfeer dankzij de feestelijke verlichtingen, de vuurplaatsen en bijzondere ambachten.

 

5. Museum Catharijne Convent

Zin in kerst! Dat is hoe de speciale kersttentoonstelling, ook wel een kerstival, in het Catharijne Convent is genoemd. Zouden ze misschien zin in kerst hebben? Deze vreugdevolle periode verblijden ze in ieder geval iedereen met een 18e-eeuwse Napolitaanse Kerststal. Hoewel het vooral voor gezinnen met jongere kinderen een echte aanrader is, blijft het een feit dat iedereen er de ultieme kerstsferen kunt proeven. Zin in kerst is van 19 december 2020 t/m 3 januari 2021 op alle dagen geopend behalve op Nieuwjaarsdag.

Foto door: Billie-Jo Krul

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.