Je bent geboren en getogen in Nederland, maar misschien zijn je ouders of grootouders dat niet. Twee totaal verschillende culturen waar je in dit geval dagelijks mee te maken krijgt. Of misschien ken je wel iemand waarbij dit het geval is. Maar wat ben je dan precies? Identificeer je je meer met de Nederlandse cultuur of toch liever met de cultuur van je ouders of grootouders? Een vraag die haast centraal komt te staan in deze editie van Door de ogen van… .

Samen met Ajouad El Miloudi baan je je een weg door de tentoonstelling Fenduq in het Fries Museum. De presentator, die onder andere bekend is van verschillende KRO-NCRV programma’s, komt in deze mini-docu opnieuw oog-in-oog te staan met de cultuur van zijn ouders. Door de ogen van Ajouad ontdek je de prachtige verhalen.

Fenduq

Glanzend hout, blinkend koper en geslepen parelmoer. In het Fries Museum komen materialen van over de hele wereld samen in verschillende ambachtelijk gereproduceerde motorblokken. Van de kleinste schroefjes tot de cilinderkop: elk onderdeel wordt met de hand nagemaakt door internationale ambachtslieden. Dit allemaal onder leiding van de Belgische kunstenaar Éric van Hove.

Van Hove werd geboren in Algerije als zoon van Belgische ingenieurs die zich inzetten voor ontwikkelingsprojecten. Toen het gezin terugkeerde naar België, volgde Éric zijn studie aan de kunstacademie in Brussel. Tegenwoordig woont de kunstenaar in Marakesh en werkt hij samen met verschillende ambachtslieden over de hele wereld.

Zo ook bij zijn grote overzichtstentoonstelling Fenduq. Hierin is te zien wat mensenhanden kunnen maken. Dit terwijl het werk je ook tegelijkertijd aan het denken zet over globale vraagstukken. Het motorblok staat voor de kunstenaar namelijk symbool voor de industrialisatie, die in veel landen het einde betekende van de klassieke ambacht. Echt handwerk moet plaats maken voor lopendebandwerk.

Fryske motor

Voor het Fries Museum ontwikkelt Éric van Hove een gloednieuw werk. Tijdens de tentoonstelling werkt de kunstenaar samen met vakmannen uit Friesland, Marokko, Zweden en Indonesië. Samen werken zij aan de motor uit een veldhakselaar. Deze Claas Jaguar veldhakselaar is namelijk een geliefd landbouwvoertuig op het Friese platteland. Er worden verschillende materialen en technieken in dit nieuwe kunstwerk gevoegd. Van Marokkaans houtwerk tot Hindelooper schilderwerk en van Indonesisch snijwerk tot Zweeds glaswerk. De maak van de ‘Fryske motor’ is ook in de tentoonstellingsruimte te aanschouwen.

Reis in de mini-docu samen met Ajouad El Miloudi naar het Fries Museum en laat je verwonderen door het vakmanschap.

Disclaimer: De tentoonstelling ‘Fenduq’ was vanaf 2 februari 2019 t/m 5 januari 2020 te bewonderen in het Fries Museum in Leeuwarden. 

Een gepassioneerde ondernemer met een eigen garage in Eindhoven. Daar begon het op 1 april 1928 allemaal mee voor Hub van Doorne. Met zijn passie en vernieuwende ideeën heeft de Nederlander zich steeds verder kunnen ontwikkelen. In het DAF Museum in Eindhoven, op dezelfde plek waar het allemaal voor meneer van Doorne begon, worden de innovatieve ideeën van de wereldwijde autofabrikant nog altijd tentoongesteld.

Auto’s van toen

Van glimmende en compacte personenauto’s tot enorme Dakar-rally trucks. Je kan het zo gek niet bedenken of het komt wel ter sprake in het DAF museum.

Trucks

Het museum lijkt echter wel één duidelijke favoriet te hebben, namelijk de truck. Tijdens je bezoek aan het DAF museum merk je dat dit voertuig toch wel een speciaal plekje in het DAF-hart heeft. Van verschillende vrachtwagens en aanhangwagens tot speciale voertuigen, zoals legertrucks.

De helder blauwe DAF trailerbus is hier een prachtig voorbeeld van. Dit pareltje is een aanhangwagen die vroeger werd gebruikt voor het vervoer van personeel. De rode leren bankjes brengen nog altijd de echte jaren ’50 vibe met zich mee. Het lijkt haast alsof de tijd in deze bus stil is blijven staan.

Prototypes

Naast de geproduceerde auto’s bestaat de collectie ook uit veel prototypes. Veel van deze prototypes zijn nooit in productie gegaan. Als bezoeker krijg je hierdoor een dieper kijkje in het ontwerpproces van de autoproducent. Vanaf het ontwikkelingsproces van een voertuig tot ontwerpen die het nooit tot de markt hebben gehaald.

Innovatief

Toch draait het in het museum niet alleen maar om de auto’s. De nadruk wordt vooral gelegd op de technische innovaties van DAF. Deze worden dan ook met trots tentoongesteld in het museum. Aan de hand van verschillende prototypes en onderdelen is te zien hoe het bedrijf zich probeerde te onderscheiden van andere bedrijven.

Trado

Met name voor defensie heeft de autoproducent heel wat bijgedragen. Niet alleen op het gebied van trucks, maar ook qua onderdelen. Aan de hand van een nieuw ontwikkelde aandrijving, wist de producent het voor hen namelijk makkelijker te maken om op onverharde wegen te rijden. Een innovatieve uitvinding die Trado is genoemd en speciaal is ontwikkeld voor defensie.

Vervoer van goederen

Dat vervoer van goederen een hoge prioriteit was bij de producent, komt al helemaal naar voren in twee grote uitvindingen: de DAF tanktrailer én de DAF losser. Hoewel de twee zich focussen op andere voertuigen, zijn het wel belangrijke uitvindingen in het goederenvervoer geworden.

Zo richt de DAF tanktrailer zich juist op het luchtvervoer. Het is speciaal ontwikkeld voor het vervoer van benzine voor straalvliegtuigen. Waar het voorheen ruim twintig minuten duurde om de tank van een straalvliegtuig helemaal vol te tanken, was dit nu opeens in drie minuten mogelijk. Door deze uitvinding werd het hierdoor steeds gemakkelijker en sneller om een straalvliegtuig op te laten stijgen.

De DAF losser richtte zich daarentegen juist op de spoorwegen. De losser hielp bij het laden van spoorwegcontainers van een trein naar bijvoorbeeld een truck. Hiermee vond DAF een oplossing voor het intermodaal transport.

Bekijk nu de nieuwe mini-docu op onze website en ontdek meer over de vindingrijke collectie. Of rij met piepende wielen naar het DAF Museum om de collectie met eigen ogen te aanschouwen.

Klik hier voor een overzicht van de video’s van MuseumTV.

In het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van Van Doorne’s Automobiel Fabriek (DAF). De vaste tentoonstelling bestaat voornamelijk uit DAF-voertuigen waaronder prototypen en geproduceerde sportwagens. Het DAF museum is er voor jong en oud.

Oprichting

Op 1 april 1928 begon Hub van Doorne een kleine constructiewerkplaats in Eindhoven. Het eerste DAF patent werd aangevraagd in 1931 en betrof een opleggerkoppeling waarbij de steunen van de oplegger automatisch werden opgeklapt wanneer de oplegger aan de trekker werd gekoppeld. In 1934 ontwikkelden Hub van Doorne en de Nederlandse luitenant Van der Trappen gezamenlijk de zogenaamde ‘Trado ombouwset’, waarmee een normale tweeassige truck in vijf uur tijd kon worden omgebouwd tot een zeswieler met vier aangedreven wielen.

Straalvliegtuigen tanken

Na de oorlog leverde DAF tanktrailers om straalvliegtuigen razendsnel te kunnen voltanken. Via twee lange zwenkarmen op de tanktrailer konden de slangen in een oogwenk op het vliegtuig worden aangesloten. De eerste Nederlandse straalvliegtuigen konden in drie minuten worden volgetankt, iets wat normaal gesproken gemakkelijk twintig minuten in beslag nam.

De DAF Losser

In 1935 was DAF zijn tijd ver vooruit met de DAF Losser, speciaal ontwikkeld voor het laden van standaard spoorwegcontainers van een trein op een truck en vice versa. Noem het de eerste containertrailer

De collectie

In het museum vind je allerlei DAF-voertuigen, van sportwagens tot prototypes. Veel van deze prototypes zijn auto’s die nooit in productie zijn genomen. Uiteraard kun je in het museum ook de collectie vrachtwagens aanschouwen. Centraal in dit deel van het museum staan de trucks van ‘toen’, waaronder vrachtauto’s, autobussen en speciale voertuigen zoals legertrucks, brandweerwagens, een betonmixer en een takelwagen.

Black White Grey

From May 1940 the Dutch police ended up in a difficult situation: the Netherlands was occupied by Nazi Germany. On the one hand, the police had to implement the ordinances of Nazi Germany, but on the other hand they wanted to protect the Dutch population. The police thus ended up in a dilemma between collaboration and resistance. How did the Dutch police deal with the gray area between them?

The exhibition Black White Grey: the Dutch Police During the Second World War paints a picture based on objects, documents, photographs, videos and personal stories of the Dutch Police during the Second World War. In addition, discover how policemen of today respond to their former colleagues. Learn what dilemmas policemen face today.

Look on the of the museum which activities are organized around Black White Grey website.

2018 – Year of the resistance

The year 2018 is the Year of Resistance. This year is dedicated to Resistance during the Second World War. Various activities take place throughout the Netherlands to get people acquainted and to think about resistance. Get to know a variety of resistance stories and discover how they are still important today.

The Police Academy and the Anne Frank Foundation

The exhibition Black White Grey is, in part, made possible by a partnership between PIT Safety Museum, the Police Academy and the Anne Frank Foundation. The Second World War and the period of occupation exposed dilemmas for individual policemen, which forced them to make their own choices. This period in history is therefore extremely suitable for viewing contemporary dilemmas from a different perspective.

The PIT Veiligheidsmuseum (Safety Museum) consists of a historical collection and interactive games. The museum is fun for both young and old.

Collection

The historical collection of the PIT Veiligheidsmuseum (Safety Museum) consists of 750 museum pieces, such as historic vehicles, uniforms and weapons. The collection is divided into various parts: control room, fire brigade, GHOR, ambulances, proffesional criminals, traffic control, crime scene, police, weapons, domestic violence and the future. In PIT you can go along all the highlights of the museum together. An experienced specialist tells the story. The collection is important because it shows how the Dutch government together with citizens have organized the enforcement of the rule of law, physical security and emergency medical care. The museum also shows why this has been done in this way, get a tour here.

Interactive games

In addition to viewing the historical collection, there is always something to do in Veiligheidsmuseum (Safety Museum) PIT. Take a look at a police cell or go aboard the fireboat. The PIT pass gives you the opportunity to participate in all kinds of interactive games. You can extinguish a digital fire, solve a crime or test how safe you are on the go-kart track. The activities always vary, so always check out the agenda.

For more information, also check the website.

Louwman Museum – Collection

It all started with a 20 year old Dodge, which was purchased in 1934. Now, there are 100 car brands to be found in the Louwman Museum. The collection consists of more than 250 cars. It is the oldest private collection of automobiles in the world.

Did you know that the Golden Coach was built by Spyker? And that Spyker made the first six-cylinder? The luxury brand Spyker comes from the Netherlands and has played a major role in the development of the cars we are currently driving.

The museum is located in The Hague, the city where P.W. Louwman sold Dodge and Chrysler cars. To house the collection, a special building was built, designed by the American architect Michael Graves.

Discover the history of horse and carriage up to Formula 1 cars in the Louwman Museum. View the developments in different countries, the different body styles and the highlights of the technology.

Watch the free videos to learn more about the collection of the Louwman Museum. Create a free account to view the full video.

Do you want to know more about this car museum? Then visit the website of the museum here.

History and collection

The Louwman Museum possesses the oldest private collection automobiles in the world. It was put together by two generations of the Louwman family. The base for the collection was made in 1934, and now includes over 250 antique and classic cars. Experts view the collection as one of the most beautiful in the world. The base of the museum is built on the passion for cars, and the museum exudes this passion. Every car in the museum has its own story, and therefore contributes in its own way to the museum and its history.

Building and surroundings

The collection is located in a specifically for the museum built building in The Hague. The Hague is the city where P. W. Louwman started selling Dodge and Chrysler cars in the Netherlands. He was the first to start selling these car brands. The museum building is designed by the American architect Michael Graves, and is inspired by the historical surroundings. The landscaping, designed by Lodewijk Baljon, is also in harmony with the design of the building.

 

Hoe zagen cinema-apparaten en filmstroken er vroeger uit? Welke technische ontwikkeling heeft de film doorgemaakt? De vaste presentatie het EYE Filmmuseum geeft je een antwoord op deze vragen. Verspreid door het iconische gebouw belicht Filmmuseum EYE verschillende elementen de wereld van bewegend beeld.

EYE Filmmuseum en andere algemene informatie

Het Filmmuseum EYE beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres: van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. De oudste film dateert uit 1896. EYE richt de blik echter niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actuele ontwikkelingen in de filmwereld op de voet met nieuwe aankopen, programma’s en debatten. Dit doet het in een gebouw dat met recht een blikvanger genoemd mag worden; de EYE Filmmuseum architect, het Oostenrijkse bureau DMAA, creëerde een eerbetoon aan de film zelf. Naast films bevat de collectie 95.000 foto’s die zijn gemaakt op de filmset. Daarnaast vind je in de EYE Filmmuseum shop de leukste cadeaus voor jezelf of een bevriende filmfanaat! Om je bezoek aan EYE Filmmuseum Amsterdam te vergemakkelijken, hebben wij alvast wat informatie op een rijtje gezet. Zo vind je op deze pagina onder andere de openingstijden van het museum. Alle actuele informatie over het EYE Filmmuseum vind je op hun website.

Impressie EYE Filmmuseum

Ben je al helemaal enthousiast geworden over Filmmuseum EYE? Krijg dan alvast een impressie van deze bijzondere plek door het kijken van de onderstaande korte documentaire die wij er maakten. Je culturele dagje uit in Amsterdam-Noord maak je overigens compleet door een bezoek te brengen aan Nxt Museum en STRAAT, allebei niet ver van het museum!

Nemo Science Museum Amsterdam

NEMO Science Museum bestaat uit vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops. Bezoekers kunnen hier ontdekken hoe bijzonder alledaagse zaken zijn. Het motto van NEMO Science Museum is Hands On! of Verboden af te blijven. Dit staat in contrast met het ‘niet aanraken’ wat traditionele musea vaak op borden hebben staan. Het NEMO Science Museum is dan ook geen traditioneel museum. Het heeft namelijk veel interessante en onderwijzende tentoonstellingen.

NEMO vindt het interactieve en vernieuwende deel van het museum erg belangrijk. Daarom is er elke dag iets anders te doen! Bekijk hier welke activiteiten er elke dag te doen zijn.

Collectie van Nemo Science Museum

In de interactieve, informele leeromgeving waarin een breed publiek in aanraking komt met wetenschap, verwerkt NEMO zijn collectie. De 17.000 objecten vormen vier kerncollecties, namelijk: Verlichting, Installatietechniek, Energieopwekking en – opslag en Techniek in en rond het huis. De verzameling ‘Energetica’ is uniek in Nederland en bevat bijzonder zeldzame objecten die in buitenlandse technologiemusea vaak ontbreken. In 2008 heeft NEMO Science Museum een overgroot deel van de historische techniekcollectie verworven van het voormalige Amsterdamse Museum Energetica.

Algemene informatie Nemo Science Museum: tickets, de studio, parkeren en adres

Algemene informatie over Nemo Science Museum Amsterdam vind je in de witte balk op deze pagina. Zo vind je er de ticketprijs en kan je direct tickets boeken. Informatie omtrent het parkeren bij het museum, of de studio, vind je op de website van het Nemo Science Museum. Het adres van het museum staat net als de ticketprijzen vermeld in de witte balk op deze pagina.

Teylers Museum is het Museum van de Verwondering. Al sinds 1784 is dit de plek om je te verbazen en verwonderen. De Teylers Museum collectie bestaat onder andere uit eeuwenoude fossielen, schitterende stenen, vernuftige apparaten, kostbare boeken, fascinerende munten en penningen, fabelachtige tekeningen en romantische schilderijen. Het Haarlem Teylers Museum is tevens het oudste museum van Nederland. Bovendien vind je nergens anders in de wereld zo’n authentiek achtiende-eeuws museum als hier.

Teylers Museum tickets en andere algemene informatie

Het Teylers Museum vind je in het centrum van de prachtige stad Haarlem. Wanneer je het museum binnenloopt begint de verwondering meteen! Alleen al het interieur, met als pronkjuweel de monumentale Ovale Zaal, is een bezienswaardigheid van de eerste orde. Het is alsof je in een tijdmachine stapt. In Teylers Museum Haarlem vind je sinds 18 mei 2017 is het oude laboratorium van Nobelprijswinnaar Lorentz geopend. Stap hier in de voetsporen van professor Einstein en Lorentz en zie Teylers topstuk, de Grote Elektriseermachine, tot leven komen. Om je bezoek aan het Teylers Museum te vergemakkelijken, hebben wij alvast verschillende informatie op een rijtje gezet. Zo vind je op deze pagina onder andere de openingstijden van Teylers Museum Haarlem. Alle actuele informatie over het museum vind je op hun website.

Impressie Teylers Museum

Ben je al helemaal enthousiast geworden over het Teylers Museum Haarlem? Krijg dan alvast een impressie van het museum door het kijken van de onderstaande korte documentaire die wij er maakten.  Wil je je culturele dag in Haarlem compleet maken? Neem dan ook eens een kijkje bij Museum Haarlem of het Frans Hals Museum.

The mission of MuseumTV is to introduce art and culture to the biggest audience possible. We do this on our joint video on demand platform for Dutch museums. Through our partners we bring the platform to the attention of the Dutch public actively.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
I agree with the terms and conditions and the privacy policy .